Bağışıklığı güçlendirmek hastalıklarla mücadele etmek, kilo kontrolü sağlamak ve metabolizma hızını vücudunuzun aşina olduğu seviyede tutmak için oldukça önemlidir. Üstelik bağışıklığınızın zayıflaması bir süre sonra yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilere de neden olabilir. Bu nedenlerden ötürü, bağışıklığı güçlendirmek için dikkat edilmesi gereken hususları 10 farklı öneri eşliğinde incelemek faydalı olabilir.
1. Düzenli ve Yeterli Uyku Şart
Düzensiz ve yetersiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Günde beş saatten az uyuyan insanlarda obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet daha sık görülür.
Ek olarak düzensiz uyku glikoz toleransını ve insülin hassasiyetini azaltarak tokluk hormonu seviyesini aşağı çeker. Bu durumda açlık hormonu seviyesi artar ve iştah mekanizması devreye girerek fazla kalori alımına neden olur. Düzenli ve yeterli uyku, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı güçlendirdiği için bağışıklık sistemi açısından önemlidir.
2. Bol Bol Su İçin
Vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmayı çalıştırmak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Bu nedenle günde en az 10-12 bardak su içilmesi önerilir.
3. Selenyum Yönünden Zengin Besinler Tüketin
Bağışıklığı güçlendirmek için oldukça faydalı bir mineral olan selenyuma günlük beslenmenizde yer vermeniz önemlidir. Zararlı mikroorganizmalarla savaşarak vücudunuzdaki hücreleri koruyan selenyum için en iyi kaynaklar arasında tüm deniz ürünleri, susam, tam tahıllar, soğan, sarımsak, yumurta ve tavuk eti gösterilebilir.
4. C Vitamininden Vazgeçmeyin
İyi bir antioksidan olan C vitamini, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar. Kuşburnu, domates, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina ve kivi gibi besinler birer C vitamini deposudur.
5. Kalsiyum ve Protein Desteği Olmadan Olmaz
Kalsiyum, vücudun su dengesini sağlayarak ödemi azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalsiyum kilo kontrolü açısından da önemlidir. Süt ve süt ürünleri hem kalsiyum hem de protein açısından zengin olduğu için, yetişkin bireylerin günde 2-3 su bardağı kadar bu besinlerden tüketmesi gerekir.
Protein eksikliği depresyona yatkınlığı tetikleyeceği için bağışıklık sisteminin çalışmasına engel olur. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık hem kalsiyum hem de protein için en iyi kaynaklardır.
6. Çinko Metabolizmayı Hızlandırır
Çinko bağışıklık sisteminin temel yapısı içerisinde önemli bir role sahiptir. Serbest radikallerin vücuda verdiği zararı önlemeye yarayan çinko immün sistemi güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır ve enerjik hissetmenize yardımcı olur.
Çinko değerlerinizi artırmak için ana ve ara öğünlerde kabak çekirdeği, hindi eti, deniz ürünleri, fıstık, buğday rüşeymi, susam, fındık, kuru baklagiller, badem, ceviz gibi besinler tüketebilirsiniz.
7. B12 Vitamini Eksikliğine Dikkat
B12 eksikliği sinir sisteminde sorunlara, depresyona, duygu-durum bozukluklarına, öğrenme güçlüğüne ve hafıza kaybına neden olur. Tüm bu sorunlar bağışıklık sistemini de olumsuz etkiler. Söz konusu ruh halinden ve sorunlardan kurtulmak için yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi B12 vitamini açısından zengin besinlere öğünlerde mutlaka yer verilmelidir.
8. Omega-3 Bağışıklığı Düzenler
Omega-3 bağışıklığı düzenler. Balık, ceviz, keten tohumu, avokado ve semizotu Omega-3 bakımından zengindir. Haftada en az iki kez balık tüketmek Omega-3 gereksiniminin karşılanmasına yardımcı olur. Şayet balık yemeyi tercih etmiyorsanız, balık hapı şeklinde takviye almak ideal bir çözümdür.
9. D Vitamini Hastalıklara Karşı Korur
D vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması da birçok farklı hastalığa davetiye çıkarır. D vitamininin en iyi kaynağı güneş ışınlarıdır fakat somon, yumurta ve süt de D vitamini açısından önemli besinlerdir.
10. Probiyotik Kullanımı Önemli
Yararlı bakteriler olarak da ifade edilebilecek probiyotikler bağışıklığı güçlendirmek için tavsiye edilir. Sağlıklı bir flora, güçlü bir bağırsak ve iyi bir sindirim sistemi için probiyotik tüketimi ihmal edilmemelidir. Ev yapımı turşu, peynir, yoğurt, kefir ve elma sirkesi probiyotik değerler açısından oldukça yararlıdır.
Bağışıklığı güçlendirmek için bu önerileri dikkate almak kadar, spor yaparak vücudu dinç tutmak da önemlidir. Barcin.com adresini ziyaret ederek geniş ürün yelpazesinde yer alan birçok farklı spor ekipmanını inceleyebilir ve keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.