Ceviz ve fındık gibi besinler pek çok vitamin, mineral ve lif gibi yararlı içeriklere sahiptir. Ancak uygun olmayan koşullarda muhafaza edilen ve paketlenen bu besinlerde anfalatoksin adı verilen doğal bir toksin maddesi bulunur. Bunlar genellikle küf mantarları tarafından üretilirler ve kuruyemiş, tahıl veya baharat gibi besinlerde oluşurlar. Pek çok yönden risk barındıran bu tehlikeli toksinler sıkça tüketildiğinde farklı sağlık sorunlarına neden olabilirler. Siz de aflatoksin nedir sorusuna yanıt bulmak ve kuruyemiş satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, detaylara göz atabilirsiniz.
Kuruyemişte Aflatoksin Nasıl Anlaşılır?
Aflatoksinin nasıl anlaşılacağını öğrenmek için öncelikle aflatoksinlerin gözle tespit edilemeyeceğini iyi bilmemiz gerekir. Besin üzerinde görülen her küfün aflatoksin içerdiği kanısı da doğru değildir. Bunları çıplak gözle ayırt etmek neredeyse imkansızdır. Sadece laboratuvar testleri yapılarak besin içeriğinde bu tehlikeli toksinlerin olup olmadığı anlaşılabilir. Dolayısıyla “cevizde aflatoksin nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız üründen numune alarak bağımsız test kuruluşlarında analiz yaptırabilirsiniz.
Aflatoksin En Çok Hangi Gıdalarda Bulunur?
Aflatoksinler genellikle Antep fıstığı, fındık, ceviz, yer fıstığı, badem, ceviz gibi sert kabuklu kuruyemişlerde bulunur. Bununla birlikte kuru incir, kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş besinlerde de oluşabilir. Baklagil grubunda yer alan buğday, arpa, pirinç gibi besinlerin yanı sıra kırmızıbiber, nane gibi baharat çeşitlerinde de bu tehlikeli toksinlere rastlanabilir. Örneğin, bu zararlı içeren yemleri tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden elde edilen ürünlerde de bu toksinlerin bulunması mümkündür.
Aflatoksin Oluşmaması için Ne Yapılmalı?
Aflatoksin oluşmaması için birkaç önemli ipucu vardır. Bu zararlı toksinlerin oluşumunu engellemek için en iyi yöntem saklama süresine ve koşullarına dikkat etmekten geçer. Besinlerin yetişme süreci, hasadı, depolanması, işlenmesi, paketlenmesi gibi farklı adımların her birinde aflatoksinin oluşması muhtemeldir. Özellikle tarladan itibaren büyük bir özveri, titiz çalışma ve hijyen koşullarına uymak riskleri azaltabilir. Siz de evinizde veya iş yerinizde aflatoksin oluşmaması için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Baharatları, baklagilleri ve kuruyemişleri rutubetsiz ve kuru yerlerde muhafaza edebilirsiniz.
- Ürünler yaş ise iyice kurutmanız gerekir. Ardından saklama kaplarının ağızlarını iyice kapatarak tüketime hazır hale getirebilirsiniz.
- Baharatları buzdolabında veya güneş görmeyen alanlarda saklayabilirsiniz.
- Küflü gıdaları gördüğünüzde hemen diğerlerinden ayrıştırmanız gerekir. Bu sayede bulaşma riskini azaltmanız mümkün olabilir.
- Ürünleri satın alırken güvenilir markaları tercih etmeli ve ağzı açık gıdalardan uzak durmalısınız.
Çoğu kişi için aflatoksinin oluşumunu engellemek kadar “aflatoksin nasıl yok edilir?” sorusu da merak uyandırıcı olabilir. Ne yazık ki bu zararlı toksinlerin yok edilmesi pek de mümkün değildir. Bu nedenle küflenmiş gıdaları tüketmemek, başka bir ürün elde etmek için kullanmamak gerekir.
Aflatoksin Neye Sebep Olur?
Aflatoksinler sık tüketildiğinde öncelikle karaciğerlere zarar verir. Mikotoksinler arasında kanser yapma ihtimali yüksek olanı ise Aflatoksin B1 olanlarıdır. Bunlar, doğrudan hastalık yapıcıdır ve diğer hastalıkların da açığa çıkmasına neden olabilir. Bu ürünleri tükettikten sonra vücudunuzda ödem veya şişlik oluştuysa, karın ağrısı, şişkinlik, kusma gibi şikayetler açığa çıktıysa muhtemelen aflatoksin belirtileri gösteriyorsunuz demektir. Bu gibi şikayetleri önemsemez ve önlem almazsanız ileriye dönük olarak karaciğer büyümesi, kalp yetmezliği, akciğerde ödem gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artabilir. Siz de sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmeye, taze ürünler tüketmeye dikkat edebilir, sporu hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz, Spor ekipmanları ve kıyafetleri için Barcin.com’a göz atarak eksiklerinizi tamamlayabilir, dünyaca ünlü markaların ürünlerini satın alabilirsiniz.