Menu
in

Aletli Pilates Yapanların Vücutlarındaki 4 Mucize Değişim

Geçtiğimiz yüzyılın ilk çeyreğine kadar pilates, fizik tedavi ve rehabilitasyon için kullanılan ve birçok hastayı yeniden ayağa kaldırmayı başaran güçlü bir tedavi yöntemiyken son yıllarda birçok insanın denge, güç ve esneklik için tercih etmeye başladığı bir spor halini aldı.

Bu sporun nasıl ortaya çıktığını ve mucidine dair detaylı bilgiyi daha önceki Pilates Kıyafeti Nasıl Seçilir yazımızda uzun uzun anlatmış, pilatesin ne denli muhteşem bir spor olduğunu örneklerle yazmıştık. O sebeple pilatesin çıkış noktasını değil ama aletli pilatesin insan vücudunda ne gibi değişimlere sebep olduğunu anlatacağız.

Her şeyden önce aletli pilatesin mat üzerinde yapılandan (matwork) ana prensip olarak hiçbir farkının olmadığını söylemeliyiz. Üstelik aletli pilatese başlamadan önce matwork yapmanın gerekli olmadığını da net olarak söyleyebiliriz. Hiç spor yapmamış biri olsanız bile aletli pilatese bir tayt, esnek bir ayakkabı ve spora uygun bir tişörtle kolayca başlayabilirsiniz.

Ancak şunu belirtmekte fayda var. Aletli pilates ve matwork konsantrasyon, kontrol, stabilizasyon, akıcılık, doğruluk ve nefes ortak prensiplerine sahip olsalar da hareket zenginliği ve zorluk anlamında aletli pilatesin matwork’ü geçtiği de kabul etmek gerek.

Aletli pilateste kullanılan Reformer, Cadillac, Chair, Spine Corrector, Barrel gibi aletler sayesinde yüzlerce farklı hareketi bu aletler üzerinde yapabilirsiniz. En zorlu akrobatik hareketleri, germe, esneme ve denge hareketlerinin de en zorlarını da yine bu aletler sayesinde yapabilir, vücudunuzu muhteşem bir görünüme birkaç derste kavuşturabilirsiniz.

Omurgayı Hizalar Ve Postürü Düzeltir

Bu konuda en hızlı etkiyi alacağınız spor kuşkusuz pilatestir. Vücudun tamamını çalıştıran, esnekliği ve dengeyi en üst seviyede tutan hareketler sayesinde sadece 10 derste bile sırtınızın dikleştiğini, omurganızın rahatladığını hissedebilirsiniz.

Özellikle skolyoz tedavisi (omurilik eğriliği) için pilatese başlayacakların harika sonuçlar aldığını da belirtmeliyiz.

Sırt Ve Boyun Ağrılarını Yok Eder

Eğer kronikleşen omuz ve sırt ağrılarınız varsa; pilatesin gücünden mutlaka faydalanmalısınız. Aletli pilateste bulunan dirençli yaylarla yapacağınız egzersizin en önemli etkisi artan esnekliğinizdir. Çünkü esnekliğinizin artması, o bölgedeki bağ dokunuzun güçlenmesine, bu sayede yırtık ve zedelenmelere karşı boynunuzun çok daha dirençli olmasını sağlar.

Eğer masa başında bir işte çalışıyor ve uzun saatler hareketsiz kalıyorsanız, kronikleşen boyun ve sırt ağrılarınız için haftada 2 ders pilatesle mucize sonuçlar alabilir, gelişen omuz ve sırt kaslarınızla yaza bomba gibi girebilirsiniz.

 Kasları Uzatır

Vücudun tamamını aynı anda ve eşit düzeyde çalıştırabilmesi ile vücudun kas yapısını dengeleyen pilates, ritmik bir biçimde yapılan itme ve çekme hareketleriyle de kasların güçlenmesine ve uzamasına yardımcı olur. Bu da vücudunuzun daralarak ve uzayarak kilo vermemiş dahi olsanız birkaç kilo vermişsiniz gibi algılanmasını sağlar. Evet, pilatesle kilo veremezsiniz ama çok daha iyisini yaparak fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Denge Ve Güç Katar

Pilatesle, varlığından haberdar bile olmadığınız kaslarınızın çalıştığını görünce hissedeceğiniz mutluluğu tarif edemeyiz ama birkaç pilates dersinden sonra vücudunuzun vereceği fiziksel tepkinin hayli hoşunuza gideceğini garanti edebiliriz. Üstelik kocaman şişik pazulara sahip olmadan güçlendiren ve vücut direncini artıran tek spor olması, kadınların bu spora neden bayıldığını açıklamaya yetiyor.

Denge ise bu sporun adeta vazgeçilmezi. Yapılan her harekette, hareketler arası geçişlerde… Bu sporda denge her yerde! İlk başlarda dengede duramayacak, hareketi yaparken düşeceksiniz belki ancak zamanla ve hareketler zorlaştıkça imkansız gibi görünen hareketleri nasıl yaptığınıza siz bile şaşıracaksınız.

Ayrıca pilatesin mucidi Joseph Pilates’in ilk zamanlar bu spora Kontroloji Methodu demesinden de anlaşılacağı gibi zihin ve beden bağlantısına odaklanarak vücut farkındalığı yaratan bu sporda denge her şey!

Yorum Yazın

Exit mobile version