Menu
in

Arka Bahçenizde Nasıl Beyzbol Oynanır; Adım Adım Beyzbol

Arka Bahçenizde Nasıl Beyzbol Oynanır; Adım Adım Beyzbol

Arka Bahçenizde Nasıl Beyzbol Oynanır; Adım Adım Beyzbol

Amerikan filmlerinden aşina olduğunuz beyzbol, Amerika’dan sonra Japonya ile Güney Kore başta olmak üzere tüm dünyada popülerliği gittikçe artan bir spor. Peki beyzbol nedir, nasıl oynanır?

Beyzbol Nedir?

Beyzbol iki takım arasında oynanan ve hücumdan çok savunmanın önemli olduğu bir spor dalıdır. Beyzbol takımları 9 kişiden oluşur. Sahada savunma yapan takımın tüm oyuncuları yer alırken hücum takımından sadece atıcı ve saha kenarında yakalayıcı oyuncu bulunmaktadır. Atıcı (pitcher) sayı yapılacak kaleye 18 metre mesafede sahanın tam ortasında home base olarak adlandırılan bölgede; vurucu (batter) elinde beyzbol sopasıyla sayı kalesinde, vurucunun arkasında; saha kenarında ise dizlik, kask ve tekmelik gibi koruyucu ekipman kullanan yakalayıcı (catcher) pozisyon alır. Savunma takımının kalan oyuncuları da iç sahada diğer kalelerde ve dış sahada yakalayıcı olarak yer alır.

Beyzbol maçında her takımın sırayla hücum ve savunma pozisyonunda mücadele ettiği 9 devre(inning) oynanır. Beyzbol sahası bir yuvarlağın çeyrek kısmı gibidir. Bu alan iç ve dış olarak ikiye ayrılır; iç alan kare şeklindedir ve köşelerinde dört kale noktası(base) bulunur. Siz de beyzbol sırasında koruyucu ekipman olarak Nike tekmelik gibi profesyonel ürünleri değerlendirebilirsiniz.

Beyzbol Nasıl Oynanır?

Oyun atıcının topu atmasıyla başlar. Savunma takımının atıcısı vurucuya topa vurdurmama amacıyla atış yapar. Vurucu da atılan toplara elindeki beyzbol sopası ile belirli kurallara göre; dizleri ve göğüs hizası arasında kalan strike bölgesi (strike zone) denen bir alandan vurmaya çalışır. Bu alandan yapamadığı vuruşlar geçersiz (strike out) sayılır. Atıcı topu atarken vurucu hiç hareket etmez ve top strike bölgesinin dışında kalırsa atış tekrarlanır; hamle yapmışsa atış geçerli ancak vurucu tarafından ıskalanmış sayılır.

Geçerli bir atış ve devamında geçerli bir vuruşta, hücumda yer alan vurucu topa vurduktan sonra top geri dönmeden iç saha köşelerinde bulunan kale noktalarına sırayla koşarak tüm kalelerdeki beyaz süngere dokunmayı tamamlarsa takım sayı kazanır. Bu sırada savunma oyuncuları havadaki topu yakalayarak, kale noktaların bekleyen yakalayıcılara ulaştırmaya ve bu sırada vurucunun koşusunun hızını kesmeye çalışır. Vurucunun sayı yapabilmesi için her kale noktasına o kaledeki yakalayıcıya top gelmeden önce ulaşması gerekir. 

Eğer vurucu tüm kaleleri tamamlamadan ve henüz sayı yapmadan, top kaledeki yakalayıcıya ulaşacaksa; son ulaştığı kalede kalmayı tercih edebilir. Bu durumda oyuna yeni bir vurucu dahil olur ve oyun devam eder.

Vurucu topa vurarak sahanın dışına çıkarırsa sayı vuruşu yapmış olur ve tüm kaleleri koşmaya başlar, diğer kalelerde bekleyen vurucular varsa onlar da koşar ve tamamlayan her vurucu için sayı kazanılır.

Atıcı, atışların geçerli sayılması kaydıyla toplam 3 kez top atar. Vurucu bu 3 atışın tamamında topa vuramaz veya geçersiz vuruş yaparsa oyun dışı kalır. Bir devrede 3 vurucu oyun dışı kaldığında hücum hakkı karşı takıma geçer ve devre tamamlanır. 9 devre sonunda oyun tamamlanır ve en yüksek skoru alan takım maçı kazanır, eşitlik durumunda 1 devre daha oynanır. Siz de beyzbolda daha iyi olmak için arka bahçenizde alıştırmalar yapmayı planlıyorsanız, erkek egzersiz malzemeleri arasında ihtiyaç duyabileceğiniz seçenekleri bulabilir, oyun deneyimini eksiksiz bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Beyzbol Oynarken İhtiyacınız Olan Malzemeler Nelerdir?

  • Beyzbol Sopası: Yuvarlatılmış ahşaptan veya metal beyzbol sopası kullanılır. Profesyonel müsabakalarda ahşap beyzbol sopası kullanımı zorunlu olsa da, alüminyum beyzbol sopası, demir beyzbol sopası gibi çeşitleri de vardır. standart olarak boyu 1067 mm ve çapı yaklaşık 70 mm’dir. Tutma alanında çap daraltılmıştır.
  • Beyzbol Topu: Sert ve dayanıklı yapıdaki beyzbol topu; genellikle at veya sığır derisinden yapılır, beyaz renktedir ve kırmızı yün ipliği ile dikilmiştir. Ağırlığı ortalama 140 – 150 gr, çapı ise 7.5 cm’dir.
  • Beyzbol Eldiveni: Deriden üretilen eldivenlerin ortası, topu rahat yakalayabilmek için çukur şekilde; parmakları ise kolay ve hızlı hareket için perdelenmiş yapıdadır.
  • Spora başlarken kullanılan beyzbol seti beyzbol sopası eldiveni ve topundan oluşur.  
  • Koruyucu Ekipman: Atıcı oyuncu siperlikli şapka takar. Vurucu arkasında yer alan yakalayıcı oyuncu yüz ve kafa koruyucusu, dizlik ve tekmelik kullanır.

Siz de Adidas şapka gibi beyzbol ekipmanları arasından seçim yaparak oyun performansınızı iyileştirebilirsiniz. Beyzbol oynamak için gereken ekipmanlara sahip olduktan sonra bol bol antrenman yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz.Beyzbol topu fiyatları ürünlerin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir, kendi seviyenize uygun ekipmanlar seçerek keyifli bir beyzbol deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun için ihtiyaç duyduğunuz tüm profesyonel beyzbol ekipmanlarına Barcin.com sayesinde ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version