Menu
in

Bale ile Daha Zarif ve Daha Esnek!

Dünyanın en köklü danslarından biri olan bale, zarafeti ve faydaları ile yüzyıllardır her yaştan insanı büyülemeye devam ediyor. Baleyi izlemesi kadar yapması da bir o kadar keyifli; öyle ki çoğu insan zahmetine fazlasıyla değdiğini düşünüyor. Ağırlığın tamamen parmak ucuna yüklendiği, uzun yıllar yoğun çabalar sonucu öğrenilen bale kişisel mutluluğu artırdığı gibi aynı zamanda vücut esnekliği için de çok yararlı. Müziğin, estetiğin ve güçlü bir vücudun keyfini çıkarmak isteyenler hangi yaşta olurlarsa olsunlar balenin büyülü dünyasına çekiliyor.

Bale Tarihi

Bale yapmak MIM sanatçılarının halk dans gösterilerinde ya da tiyatro oyunlarında sergiledikleri küçük, ritmik, kibar figürlere dayanıyor. İlk ortaya çıkışı ise İtalya’da Rönesans Dönemi zamanında gerçekleşmiş. Bale kelimesi ise İtalyanca Balletto veya Ballo kelimelerinden geliyor. 

Dansçıların tayt, tütü, mayo, bra, point gibi bazı aksesuar ve kıyafetler kullandığı bale zaman içinde önemli ölçüde evrimleşip gelişen bir sanat türü. Klasik, Modern, Fransız, Rus stil gibi farklı türleri bulunuyor. İtalya’da ortaya çıkan bale Fransa ile birlikte daha hızlı biçimde tanınmaya başlamış ve özellikle sanatsever kralların da etkisiyle birçok değişim göstermiş. 

Bale tarihindeki dönüm noktalarından biri ise dansın Rusya’da da büyük ilgi görmeye başlaması. Nitekim 18. yüzyılda Rus balesi ile birlikte bale tüm dünyaya yayılmış. Klasik Rus eserleri Fındıkkıran, Kuğu Gölü ve Uyuyan Güzel bugün bile sahneleniyor ve yoğun bir beğeni ile karşılaşıyor. 

Bale ile Vücudunuzu Tanıyın

Bale dansı müzik ritim duygusunu geliştirme, senkronize hareket etme, zihinsel odaklanmayı güçlendirme, mutluluk hormonu salgılatma gibi birçok faydaya sahip. Bale yapan kişiler bunların yanı sıra vücutlarını daha iyi tanıma ve onu güçlendirip biçimlendirme fırsatını da elde ediyor. Bale özellikle de vücuda esneklik kazandırma ve kasları geliştirme açısından yoğun bir etki sağlıyor. 

Vücudu esnek hale getirmek için çok faydalı ve biraz da zorlu hareketleri içeren bale sayesinde kaslar derinden çalışıyor. Hemen hemen tüm vücut kaslarını güçlü biçimde çalıştırmak mümkün. En çok etkilenen kasların başında ise tüm bacak kasları, kalf/ayak kasları, kalça/gluteal kaslar ile sırt ve gövde kasları geliyor. Tabii ki balenin dik durmak, core bölgesini geliştirip dengeyi güçlendirmek ve kondisyonu artırmak gibi daha birçok yararı da bulunuyor. 

Baleye Kaç Yaşında Başlanır?

Bale yapmak eskiden sadece çocuklarla özdeştirilirken artık yetişkinlerin de bale dersleri alabildiğini ve bundan da son derece yarar sağladıkları görülüyor. Tabii ki ne kadar küçük yaşta başlarsanız baleyi öğrenip ilerletmeniz de o derece kolay. Genellikle baleye başlamak için ideal yaş aralığı 3-11. Buna karşılık 11-12 yaşlarında baleye başlayan çocukların bile önemli başarılar kazandıklarını ve büyük faydalar sağladığını söylemek mümkün. 

Kısacası baleye başlamak için kesin bir yaş ölçütü bulunmuyor. Kişinin kimden eğitim aldığına, kişisel becerilerine ve çabasına göre elde edeceği sonuçlar da değişebiliyor. Kaldı ki günümüzde çok sayıda 18 yaş ve üstü yetişkinler için “Yetişkin Bale” kursları veriliyor. Böylece balenin sadece çocuklar için olduğu düşüncesi artık yok oluyor. 

Sonuç olarak güçlü, estetik ve daha esnek bir vücut için yetişkinlerin de yoğun ilgi gösterdiği bale bugün her yaştan insana hitap ediyor. Siz ya da çocuklarınız da baleye ilgi duyuyorsa özellikle rahat kıyafetlerle hem bale keyfinizi hem de performansınızı artırabilirsiniz. Barcin.com güvencesi ve farkıyla balede giyilebilecek çeşitli ürünler uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Farklı markalar tarafından üretilen yüksek kalitedeki kadın atlet, tayt, bra gibi ürünleri bütçe dostu fiyatlarla satın alabilir, bale aktivitelerinizde kendi stilinizi ve enerjinizi konuşturabilirsiniz!

Yorum Yazın

Exit mobile version