Menu
in

Bir Stadın Kısa Tarihçesi: Mithat Paşa’dan Vodafone Arena’ya

Mithat Paşa Stadyumu denildiğinde birçok kişi hangi stattan bahsedildiğini anlamaz. Tabii ki siyah beyazlılar hariç! Kara Kartal’ın 2013 yılına kadar kullandığı İnönü Stadyumu, açılışından itibaren İnönü ismini kullanmaya başlasa da dönemin siyasi şartları neticesinde uzun bir dönem Mithat Paşa stadyumu olarak anıldı. Her ne kadar sonradan tekrar İnönü Stadı ismini alsa da, siyah beyazlılar stadın tarihçesindeki bu dönemi mutlaka hatırlar.

Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olan Beşiktaş, İstanbul kulüplerinin de en köklülerinden biridir. Kurulduğu 1903 yılında, İstanbul’da spor ve futbol faaliyetleri tam anlamıyla sürdürülemiyordu. 1910 yılında başlanan futbol karşılaşmaları ise Union Club sahasında yapılıyordu. Bu süreçte tüm stadyumların tahta temelinden oluşan tribünleri vardı. Dolayısıyla modern bir görünüm söz konusu değildi. 1929-47 yılları arasında maçlar, Fenerbahçe’nin stadında oynanmaya başlandı. Sonrasında ise Ortaköy ve Taksim Kışlası’nın avlusuna yapılan yeni statlarda devam etti. Fakat yine de bir stadyum arayışı söz konusuydu.

1939 yılında, Beşiktaş semtinde bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın eski has ahırlarının bulunduğu yerde Türk mimarlar, İtalya’dan davet edilmiş özel bir ekiple proje çalışmalarına başladılar. Böylelikle İnönü Stadı’nın temeli atıldı. Fakat, İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı şartlar inşaatın önüne geçti. Durdurulan stadyum inşaatı, 1943 tarihinde tekrar temel atılarak yenilendi. Yapımı dört yıl süren Beşiktaş İnönü Stadı, resmi olarak 27 Kasım 1947 tarihinde açıldı. Açılış maçı için İsveç’ten AIK Solna takımı davet edildi. Stadın ilk golünü Beşiktaşlı efsane Süleyman Seba atarken, skor 3-2 Beşiktaş’ın mağlubiyetiyle sonuçlandı.

İnönü Stadı’nın adı, 1952 yılında yaşanan siyasi gerginliklerden dolayı Mithatpaşa Stadı olarak değiştirildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, aynı zamanda dönemin cumhurbaşkanı olan İnönü’nün ismi stattan kaldırıldı. Fakat sonrasında, 1974 yılında stadyum tekrar İnönü Stadyumu olarak anılmaya başlandı. Bu süreçler arasında dönem dönem Dolmabahçe Stadı olarak anıldığı da bilinmektedir. Kara Kartal kurulduğu günden bu yana farklı statlarda oynamış olabilir. Fakat İnönü Stadyumu yapıldığından beri bu stadı aktif olarak kullanmaktadır.

İlk açıldığında 16 bin kişilik kapasitesiyle, yüksek seyirciden ziyade görsel estetik amaçlanarak inşa edilmişti. Zamanla artan taraftarlar için 1950 yılında 5 bin kişilik ekleme yapıldı. Sonrasında ise Dolmabahçe Gazhanesi’nin kaldırılması sonucunda kale arkası tribünü eklenerek 41.000 kişilik, karşılıklı kapalı tribünlere sahip tek stat olarak uzun süre liderliğini korudu.

Beşiktaş İnönü Stadyumu, tarihi bir değer ve futbol mabedi olarak görülse de, 2004 yılında yapılan yenilemenin ardından yeni stat projeleri gündeme gelmeye başladı. Ve sonunda Vodafone Arena projesi onaylandı. Temeli 2013 yılında atılan stadyum, geçtiğimiz günlerde Beşiktaş’ın yeni spor kompleksi olarak hizmet vermeye başladı. 10 Nisan 2016 tarihinde açılan stadyum ile Kara Kartallar yeni evlerine kavuştu.

Yorum Yazın

Exit mobile version