Tırmanış sporuna ilk şahit olduğumuzda muhtemelen tırmananları olağanüstü insanlar olarak düşündük. Bir kayanın, duvarın üzerinde zorlanmadan yürüyen insanlar, aşağıya bakmaktan korkmayanlar, yorulmadan zirveye ulaşanlar… Tabii ki tırmanış sporundaki performansı etkileyen fiziksel, yaş, genetik özelliklerin varlığını atlayamayız. Fakat bir şey daha var; sabır!
Performanslarını hayranlıkla izlediğiniz tırmanışçılar gibi olmak için, bazı aşamalardan geçmeniz gerekiyor. Bu aşamalardan geçerken sabır ve inancın da yanınızda bulunmasına ayrıca dikkat etmelisiniz. Sonrasında hayatınız boyunca bırakamayacağınız muhteşem bir tutku sizi bekliyor olacak.
İlk aşama karar vermek
Öncelikle şunu belirtelim; tırmanış sporunun çeşitleri var. Bu çeşitlerden mental özelliklerinize en uygun, ilgi alanlarınızı kapsayanı seçmelisiniz. Soğuk iklim insanı değilseniz buz tırmanışı yapmanız anlamını kaybeder. Bunun için size en uygun tırmanış şeklini seçmenizde yarar var. Dağ tırmanışları, kaya tırmanışları, buz tırmanışı, duvar tırmanışı… Bunlardan birini gözünüze kestirin, tırmanış malzemelerini hazırlayın ve anlatacaklarımızı böyle değerlendirin.
Yağ oranını dengeleyin
Tırmanışçıların vücut özelliklerini mercek altına almamız gerek. İyi bir tırmanış sporcusu fiziki özellikleri yönüyle bir adım önde olabilir. Bu spor için vücuttaki ideal yağ oranı erkeklerde %6-8 kadınlarda % 10-12 civarındadır. Yani bu demek oluyor ki kasların ön plana çıktığı, fit ve hafif bir vücuda sahip olmalısınız. Tırmanış sporu uçlarda yaşayanların sporu gibi görünse de bu olay fiziki özelliklerde geçerli değil. Çok zayıf ya da çok şişman olmak bu sporun kabul edemeyeceği bir durum. Bu yüzden sıkı bir diyet programı uygulamaya hazır olun. Eğer gerekenden fazla kiloluysanız birkaç kalori eksik olan diyet listenize sadık kalmalı ve spor yapmalısınız. Spor yapmak için spor yapmak? Evet durum tam olarak bu. Forma kavuşmak için başka bir spordan destek almanız gerekebilir.
Aşırı disiplinli antrenmanlara hazır mısınız?
Çok hevesli olabilir ve her gün antrenman yapmak isteyebilirsiniz. Hevesli olup zaman da bulamayabilirsiniz. Fakat iyi bir tırmanış sporcusu olmayı hedefliyorsanız disiplin şart. Genellikle antrenmanlar her gün yapılmaz. İlk zamanlar haftada 2-3 gün yapılan antrenmanlar giderek sıklaşabilir. Özellikle kondisyon yükseltme ve ağırlık antrenmanları bir hayli önem kazanıyor. Tırmanış esnasında taşıyacağınız ağırlıkta bir çantayı sırtınıza alıp yokuş çıkmanız gün içinde yapılacak en iyi antrenmanlardan olabilir. Bir ağırlıkla koşu bandında koşmak, esneme hareketleri yapmak ve tabii ki bu hareketleri planlı bir şekilde uygulamak “Tırmanışta yeniyim.” diyen herkes için geçerli.
Zihinsel hazırlık
Duvar tırmanışını bir kenara bırakırsak tırmanış, zor şartlarda gerçekleştirilen bir spor. Bu yüzden önce zor şartları kabullenmek, belki bir çadırda günlerce havanın düzelmesini beklemek kadar sabır isteyen bir etkinlik. Bunun için önce bu şartlara zihninizi hazırlamanız gerekiyor. Olumsuz düşünceleri, kaygıları zihninizden uzaklaştırmak, acele etmemek ve her durumda sakin kalabilmek için pozitif olmak tırmanışın zihinsel hazırlık aşamalarını oluşturuyor.
Tırmanış için gerekli malzemeler hangileri?
Fiziksel ve zihinsel bütün hazırlıklarınızı yaptınız ve yeterince formda hissediyorsunuz. Artık tırmanmaya hazırsınız. Peki, tırmanış için gerekli malzemeleri hazırladınız mı? En zor sporlardan biri olan tırmanış öncesinde malzeme hazırlarken tırmanışın nerede olacağı, ne zaman olacağı, kaç gün süreceği gibi noktalar büyük önem taşıyor. Çünkü her türlü duruma hazırlık yapmazsanız bir kere yola çıktıktan sonra geri dönüşü olmayabilir.
Öncelikle eğer aktivitenizi dağlarda gerçekleştirecekseniz bazı temel eşyaları mutlaka yanınıza almalısınız. Bunu sadece tırmanışta değil kampta da uygulamalısınız. Harita, pusula, güneş gözlüğü, güneş kremi, yedek giysi, yedek yiyecek, el feneri ya da kafa lambası, kibrit, ateş yakma malzemeleri, kesici alet ve ilk yardım malzemeleri, mutlaka dağcıların taşıması gereken malzemeler arasında.
Tırmanış için malzeme listesi
Eğer kaya tırmanışı yapacaksanız güvenliğinizi sağlayacak malzemelerin tamamını tedarik etmelisiniz.
- Kask,
- Emniyet kemeri,
- Karabin,
- Pursik ipi,
- Emniyet eldiveni,
- Tırmanış ipi
- İp inişi emniyet aracı,
- Askı, stoper, takoz,
- Tebeşir tozu,
- Kaya tırmanışı ayakkabıları.
Eğer tırmanışın ardından gece konaklama yapılacaksa alınması gereken malzemelere buna göre eklemeler yapmak gerekir. Sırt çantası, yağmurluk, çadır, uyku tulumu, çadır örtüsü, mat, uyku tulumu torbası, ocak, ocak yakıtı, pişirme kapları, çatal, kaşık, bıçak, su, matara, yiyecek, saat, yedek pil, basit ilaçlar, GPS gibi malzemeler mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca el ısıtıcısı ve küçük ısıtıcılar da soğuk havalara karşı önlem olarak malzemelere eklenmelidir.