Menu
in

Engelli Koşu Nedir, Engelli Koşu Hakkında

engelli koşu nedir

Engelli koşu, temel olarak bir sporcunun sabit bir mesafede belirlenen bir dizi engelin üzerinden geçtiği atletizm sporudur. Başka bir deyişle “Engelli koşu nedir?” sorusunun cevabı, atletizmde koşu mesafesinin içine yerleştirilen engellerle zorlaştırılmış bir sprint koşusu olarak verilebilir.

Engelli koşunun atlama yerine koşu olarak görülmesinin bir nedeni vardır. Basitçe açıklamak gerekirse ideal olarak engelli koşan koşucu, temelde 100 ila 400 metre arasında koşarken her bir engel üzerinde uzun kaymaya benzer bir adım atar. Koşucular havada mümkün olduğunca az zaman geçirir. Her bir engeli geçtikten sonra ayaklarını hızla yere geri alırlar. Ardından bir sonraki engeli sonuncusuna kadar sorunsuz bir şekilde geçebilmek için tutarlı adımlarla koşmaya devam ederler. Bununla birlikte alt yaş gruplarında engelli koşu biraz farklıdır. Yeni başlayan engelli koşucusu engele koşar, sonra yavaşlayarak engelin üzerinden atlar ve sonra tekrar koşmaya başlar. Pratik yaparken engelleri ne kadar küçük yaptığınız çok önemli değildir. Gerçek bir engelin boyutuna yakın olan her yükseklik, koş-atla-koş reaksiyonunu ortaya çıkarır. Bu nedenle bu sporu yeni başlayan engelli koşucularına öğretirken antrenörlerin sabrı, koşucuların beceri gelişimi kadar önemlidir.

Güvenlik ve Konfor

Herhangi bir koşu aktivitesinde olduğu gibi iyi bir ısınma rutini şarttır. Genç, aktif, esnek koşucular için bile iyi bir ısınma çok önemlidir. Koşucuların engelleri geçerken rahat olması bu işin bir parçasıdır. Gençler, engelli koşuyu öğrenirken bazı engellere ihtiyaç duyar. Alt yaş grupları yarışmacıların yaşlarına bağlı olarak genellikle 76 cm’lik engeller idealdir, bu nedenle yeni başlayanlar daha düşük yükseklikteki engellerle işe başlamalıdır. Ek olarak engeller hafif ve güvenli olmalıdır, böylece çocuklar bir engele çarparken yaralanmaz. Genellikle 15 ila 106 cm yüksekliğe ayarlanabilen engel seçenekleri bulunur. Bu engeller hafiftir ve darbe aldığında kolayca çöker. Bir başka seçenek de antrenmanlarda kullanılan hafif plastik, sarı veya açık yeşil renkli engellerdir ve genellikle 15 ila 60 cm yüksekliktedir.

Teknik

Temel seviyedeki engelli koşucular için eğitim noktaları arasında en kolayı başlangıç noktasıdır. Daha yüksek seviyelerde yarışlar engellerin üzerinde kazanılabilir veya kaybedilebilir. Ancak başlangıç tekniğinin üzerinde çalışmak için çok vakit vardır. Yeni başlayan koşucular, öncelikle hangi bacağın önde olacağını (genellikle sağ elini kullananlar için sol) seçmeye odaklanmalı, ardından tutarlı bir adım düzeni geliştirmelidir. Zira adım düzeni hangi bacağın başlangıç engellerinin arkasına yerleştirileceğini belirler.

Engel atlamayı öğrenmek için tekrar yapmak çok önemlidir. Yeni başlayanlar antrenmana sadece bir engeli geçerek başlayabilir. Ancak engelli bir yarışın ritmine alışmak için engeli geçtikten sonra bitiş çizgisine kadar koşulmalıdır. Sonuçta son engel ve bitiş çizgisi arasında kazanılan birçok yarış vardır. Sonra ikinci engel eklenebilir, böylece yarışmacılar engeller arasında bir adım düzeni geliştirmeye başlayabilir. Sporcunun ilerlemesiyle birlikte antrenman, engellerin yüksekliği ve sayıları kademeli olarak artırılmalıdır.

Engelli Koşu Mesafeleri

  • Salon yarışmalarında uygulanan 60 m engelli koşuda 5 engel bulunur. İlk engele genellikle 7-8 adımda ulaşılır ve engel araları 3 adım kadardır.
  • Yalnızca kadınlarda uygulanan 100 m engelli koşuda 10 engel bulunur. İlk engele 7-8 adımda ulaşılırken engel araları 3 adımda alınır.
  • Yalnızca erkeklerde uygulanan 110 m engelli koşuda 10 engel bulunur. İlk engele 7-8 adımda ulaşılırken engel araları 3 adımda alınır.
  • Hem kadınlar hem de erkeklerde uygulanan 400 m engellide 10 engel vardır. İlk engele kadar olan mesafe 45 metre iken engeller arası mesafe 35 metredir. Son engelden bitiş mesafesine kadar 40 metre koşulur.
  • 3000 m engelli koşuda 7 adet sulu 28 adet kuru engel bulunur. İlk engele kadar olan mesafe 220 metre iken, engeller arası mesafe 78 metredir. Son engelden bitiş çizgisine kadar olan mesafe 70 metredir.

Sağlıklı, konforlu ve doğru teknikle engelli koşabilmek için doğru koşu ekipmanları kullanmak çok önemlidir. Sporcu dostu Barcin.com size uygun şık, konforlu ve işlevsel tüm ekipmanların bir arada bulunduğu en doğru adrestir.

Yorum Yazın

Exit mobile version