Sportif anlamda hareketliliğin ve hareketli kalmanın son derece önemli olduğu çağımızda, çocuklar da sürece dahil edilerek hem eğlence hem de eğitsel ögeler ön ön plana çıktı. Peki günlük yaşam içerisinde çocuklarla spor kapsamında, zaman – mekan sınırlaması olmadan hareketli kalmanın ve vücudu sınırlar doğrultusunda belirli bir fiziksel mukavemetle karşı karşıya bırakmanın çocuklar açısından önemi nedir?
Çok Yönlü Çocuk, Çok Yönlü Spor Ortamı
Çok yönlülük kavramı, yaşamın pek çok noktasına sirayet ettiği gibi çocukların günlük yaşantısında ve spor aktivitelerinde de yer almaya başladı. Tekdüzelikten sıkılan, farklı eğlence ve öğrenme metodlarını benimseyen çocukları özellikle evde spor yapmaya teşvik etmek için, “çok yönlülük” kavramından sıklıkla faydalanılmalıdır. Dolayısıyla gerçekleştirilecek spor aktivitelerini planlarken, kazanım düzeyinde eğitsel organizasyonun yapılmasının ardından, çocukların çok yönlü duyusal ve fiziksel özellikleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Çocuklarla spor etkinliklerini, eğitsel ögelerle beraber eğlenceli uygulamalarla da pekiştirebilirsiniz. Bu sayede çocuk, gerçekleştireceği etkinlikten maksimum düzeyde haz alırken, katılım ve öğrenme durumu da aynı oranda yüksek olacaktır. Bütün bu özelliklerin yanı sıra çocuğun yaş, cinsiyet, ilgi alanı gibi değişkenleri de göz önünde bulundurarak gerçekleştirilen her etkinlik çocukta kalıcı izli öğrenmeyi ve hayata dairliği tetikleyecektir.
Evde Spor Ortamının Organizasyonu
Çocuklarla spor kapsamında ev ortamının etkin organizasyonu, spor esnasında kullanılacak ilgi çekici materyaller ve güvenli spor alanı, bireyin olumsuz mekan algısına kapılmasını engelleyen değişkenlerdir. Bu kapsamda, spor etkinliğinin gerçekleştirileceği alanın sınırlarını belirlemek ve güvenlik önlemlerini almak son derece önem arz etmektedir. Çünkü, etkinlik esnasında çocuğun yaşayabileceği potansiyel bir tehlike, eğlence ve eğitsel boyutun önüne geçecektir.
Yaratıcılık çok yönlülüğün bir sonucudur. Dolayısıyla evde spor etkinliklerini planlarken, gerçekleştirilecek bir hareket parkurunun materyalleri ya da koşarak bir noktadan başka bir noktaya taşınacak cisimleri, çocukla beraber hazırlamalı, hatta bazı noktalarda inisiyatifi çocuğa bırakarak onun hayal gücünden faydalanmalısınız. Unutmayın, kendi kurduğu spor düzeneğinde performans sergilemesi, çocuğun hem bilişsel gelişimine hem de psiko-motor becerilerine önemli katkılar sağlayacaktır.
Çocuklarla Evde Spor Kapsamında Örnek Uygulamalar
Çocuklarla evde spor etkinliği öncesinde, çocukların gerçekleştirilen etkinlikten maksimum düzeyde keyif almasına yönelik çalışmalar planlayarak, alan sınırlamasından kaynaklanan bazı problemlerin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda bireyin sağlık durumu göz önünde bulundurularak etkinlikleri çeşitlendirebilirsiniz. Temel organizasyon öncesi, alanında uzman bir spor eğitmeninden konu ile ilgili destek alabilirsiniz.
Evde spor uygulamaları esnasında, çocuğun zamana, bir akranına ya da aile bireylerine karşı tatlı bir rekabet içerisinde yarışabileceği parkur veya stafet etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu etkinlik esnasında sıçrama, yer değiştirme, sürünme, dengede durma ve koşma gibi temel hareket becerilerinden faydalanabilirsiniz. Okul öncesi yaş grubundan ilkokul düzeyindeki çocuklara kadar rahatlıkla ve güvenle uygulanabilen bu etkinliklerle, çocukların fiziksel gelişimlerini desteklemiş olursunuz.
Yaş düzeyi arttıkça, çocuklarla evde spor uygulamalarında birtakım çeşitlendirme yollarına giderek mukavemet ve etkinlik şiddetinin yoğun olduğu fonksiyonel antrenman metodlarını sürece dahil edebilirsiniz. Örneğin birey thera bant kullanarak biceps curl, shoulder press, bench press veya rowing gibi hareketlerle vücudun üst ekstremitesini çalıştırmayı desteklerken, salt vücut ağırlığı ile yapılan squat, sumo squat ve alternate lunge gibi hareketlerle de alt vücut ekstremitesini çalıştırılabilir. Bu etkinliklerde çocuğun yaş grubuna göre belirlenen set ve tekrar sayıları üzerinden hareket edebilirsiniz. Çocuklarla evde spor kapsamında, gerekli spor ekipmanlarının temini için Barcin.com‘da ürünlere göz atarak çocuğun yaş ve cinsiyet özelliklerine uygun materyalleri belirleyebilirsiniz.