Menu
in

Halsizlik Neden Olur? & Halsizliğe Karşı Öneriler: Nedenleri ve Tedavi Yolları

Modern hayatın hızlı temposunda pek çok birey, gününün büyük bir bölümünü yorgunluk ve halsizlik duygusuyla geçirir. Bu durum yalnızca bedenen değil zihnen de bir ağırlık yaratabilir. Günlük yaşamın kalitesini etkileyen sürekli yorgunluk ve halsizliğin altında pek çok neden yatar. Peki halsizliğe ne iyi gelir? Sürekli yorgunluk halsizlik nasıl geçer? Eğer siz de bu sorulara cevap arıyorsanız içeriğin devamına göz atabilirsiniz.

Halsizlik Neden Olur?

İnsanların büyük bir çoğunluğu sabahın erken saatlerinde işe veya okula gitmek için uyanır ve harekete geçer. Yaşamınızın hemen hemen her gününde sizinle olan bu tempolu süreç, ister istemez yorgunluk hissini beraberinde getirir. Özellikle kollarda ve bacaklardaki halsizlik nedenleri arasında uykusuzluk ve yoğun çalışma düzeni sayılabilir. Bunun yanı sıra halsizliğin alışkanlıklarınızdan vücut yapınıza kadar pek çok nedeni vardır.

En yaygın halsizlik nedenleri arasında şunlar sıralanabilir:

  • Yeterince uyumamak
  • Uykuya dalmakta zorluk çekmek
  • Sağlıksız beslenmek
  • Egzersiz yapmamak
  • Sağlıksız bir yaşam tarzı benimsemek
  • Stres veya depresyon
  • Bazı sağlık problemleri
  • Yetersiz su tüketimi

Bu nedenlerin biri veya birkaçı, sık sık halsizlik yaşamanıza neden olabilir. Aşırı halsizlik hissinin altında yatan herhangi bir sağlık problemi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Bunun dışında kalan nedenlerde ise yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak yorgunluğunuzu azaltmanız mümkündür.

Aşırı Halsizlik Neyin Belirtisidir?

Aşırı halsizlik, hem bazı sağlık problemlerinin hem de sağlıksız bir yaşam tarzının belirtisi olabilir. En önemli belirtilerinden biri ise vitamin eksiklikleridir. B12, D vitaminleri ve demir eksikliği gibi anemilerin varlığında birey, aşırı halsizlik hissedebilir. Özellikle “Halsizlik neden olur?” sorusunun cevaplarından biri bu vitaminlerin yetersiz alımıdır. Buna ek olarak sürekli yaşadığınız halsizlik hissi hormonal sorunlarla ilgili de olabilir.

Depresyon, diyabet ve kalp hastalıkları, uyku bozuklukları, enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer hastalıkları da aşırı halsizlikle sonuçlanabilir. Bu nedenle vücudunuzda sık sık halsizlik hissediyorsanız ilk olarak doktorunuzun gerekli tetkikleri yapmasını isteyebilirsiniz. Aşırı halsizlik bu rahatsızlıklara ek olarak çok sık egzersiz yaptığınızı, hiç egzersiz yapmadığınızı, sağlıksız beslendiğinizi ve yetersiz uyuduğunuzu da gösterebilir. Aşırı halsizliğin bu belirtilerinin yanı sıra “Halsizliğe ne iyi gelir? Bacaklardaki halsizliğe ne iyi gelir?” gibi soruların cevapları da önemlidir.

Halsizliği Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Kollarda bacaklarda halsizlik nedenleri hem sağlık problemlerine hem de alışkanlıklara bağlı olarak değişir. Halsizliği gidermek için ise kişinin ilk olarak sağlıksız alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. “Evde halsizliğe ne iyi gelir?” sorusunun bazı cevapları ise şu şekildedir:

  • Uyku saatlerinizi değiştirerek günde en az 7-9 saat arası uyumaya dikkat edebilirsiniz.
  • Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışabilirsiniz.
  • Sağlıksız besinleri, işlenmiş gıdaları, aşırı tuzlu yiyecekleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
  • Su tüketiminin enerji düzeyinizi artıracağını unutmadan günde en az 2-3 litre su tüketmeye dikkat edebilirsiniz.
  • Gün içerisinde egzersiz yapmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Meditasyon, derin nefes alma, yoga ve rahatlama tekniklerini kullanabilirsiniz.
  • Aşırı kafein tüketiminizi azaltabilirsiniz.
  • Yoğun günlerinizde belli aralıklarla mola vermeye dikkat edebilirsiniz.

Halsizliği gidermek için atacağınız bu basit ama etkili adımlar, hayat düzeninizde büyük değişimler yaratabilir. Beslenmenize, antrenmanlarınıza, sıvı alımınıza ve diğer detaylara dikkat ederek yeni güne çok daha enerjik başlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak da kullandığınız ilaçlara, rahatsızlıklarınıza ve vitaminlerinize dikkat edebilirsiniz.

Halsizlikle mücadele ederken yapacağınız antrenmanlarınızda kullanacağınız kadın ve erkek spor ayakkabı modellerine Barcin.com üzerinden siz de ulaşabilirsiniz.

KAYNAKÇA:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/tiredness-and-fatigue/
  2. https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894
  3. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fatigue

Yorum Yazın

Exit mobile version