Menu
in

Hız, Beceri ve Rekabetin Buluştuğu Raquette Spor Squash Nedir?

Squash yoğun, teknik ama her şeyden önce oynaması oldukça eğlenceli bir spordur. Çoğunlukla sahada iki kişiyle oynanır, ancak ara sıra sayı ikiye katlanabilir. Squash sınırlı bir alanda oynandığından kurallara uyulması güvenlik açısından önemlidir. Ancak çok fazla kuralı olmadığından hem kolay hem de çok fazla dikkat gerektiren bir oyun değildir. En önemlisi ise squash’ın hemen herkes için uygun olmasıdır. Yürümek, tempolu koşmak ve zıplamak gibi temel becerilere ve yeterli enerjiye sahipseniz squash oynayabilirsiniz. Çünkü squash dar bir alanda oynansa da hız gerektirir. Peki squash nedir, nasıl oynanır? Squash maceranıza mükemmel bir şekilde hazırlanmanızı sağlayan önemli bilgileri ve ipuçlarını sizin için bir araya getirdik.

Squash Nedir?

Squash, iki oyuncunun kapalı bir alanda özel bir squash raketi ve squash topu ile yan yana yarıştığı yoğun bir salon raket sporudur. Squash, tenis ve badminton karışımına benzeyen ancak duvara karşı ve yan yana rakip olarak oynanması nedeniyle kendine has bir karaktere sahip olan bir spor ya da oyundur. Topa ilk vurduğunuzda servis çizgisinin üzerinde ve duvarın tepesindeki dış çizginin altında olmalıdır. Top daha sonra en fazla bir kez sekebilir.

Diğer raket sporlarından farklı olarak, iki oyuncunun file ile ayrılmadığı kapalı bir alanda oynanır. Lastik squash topu doğrudan veya dolaylı olarak ön duvara vurulur.

Squash, çok fazla aerobik kapasite gerektiren orta – yüksek yoğunluklu aralıklı yüke sahip bir spor olduğundan “Squash sporu ne demek?” sorusu için tanımın yanı sıra pek çok yanıt verilebilir. Örneğin squash aynı zamanda tüm raket sporlarının en hızlısıdır. Squash, aynı odada ellerindeki raket tarafından engellenen iki oyuncunun hızla değişen sprint ve dönüş hareketlerini sürekli olarak uyarlaması gereken dinamik bir aktivitedir.

Squash Nasıl Oynanır?

Squash sporu, sahanın daha küçük olması nedeniyle ilk bakışta kolay bir spor gibi görünebilir, ancak çok daha zordur. Profesyonel bir şekilde oynamak istiyorsanız squash oyun kuralları hakkında bilgi sahibi olmanız ve teknik, taktik, strateji, fiziksel ve zihinsel güç açısından yüksek düzeyde becerili olmanız gerekebilir. Squash, Büyük Britanya’daki Harrow School öğrencileri tarafından okulda duvara karşı raketbol oynarken geliştirilmiştir. Raketbol ise temelde squash ile aynı şekilde oynanır, ancak iki büyük fark, raketbolun biraz daha büyük bir top ve nispeten daha kısa bir raketle oynanmasıdır.

Squash, üç duvarlı ve cam arka duvarlı bir kortta iki veya dört oyuncu tarafından oynanır. Teniste olduğu gibi topa vurulmadan önce topun yerde yalnızca bir kez sekmesine izin verilir, ancak duvarlarla temas, sekme olarak sayılmaz. Topu, üst çizgi (4,57 metre yükseklik) ve ön duvarın alt kısmındaki tin (kutu) üzerindeki çizgi (48 cm yükseklik) içinde tutmanız gerekir. Top, bu çizgilere değer veya bu çizgilerin dışına çıkarsa oyun dışı kalır.

Rakibiniz topa vurmadan önce topu birden fazla sektirirse bir puan alırsınız. Topu kırmızı çizgi üzerinde oynarsanız, oyun dışı kalır ve rakibiniz bir puan alır. Oyun 11 puan alınana kadar devam eder ve 11 puana ilk ulaşan kazanır. Oyunu 2 puan farkla kazanmanız gerekir. Örneğin skor 10-10 ise tie-break’e (uzatmalara) girersiniz. Oyunu sadece 12-10 veya başka bir kombinasyonla 2 puan farkla kazanabilirsiniz. Yarışma formatı ise genellikle hem erkekler hem de kadınlar için en iyi 5 oyundur.

Squash Alanı Ne Demek?

Squash, genellikle temperli camdan yapılmış arka duvarla kapalı bir alanda oynanır. Squash alanı ya da kortu, farklı yüksekliklerde dört dikey duvarı olan dikdörtgen bir kutu şeklindedir. Bu duvarlar ön, yan ve arka duvar olarak bilinir. Ön duvar çizgisi, yan duvar çizgisi, arka duvar çizgisi ve tinin 50 mm üstü, bu kısımlara çarpan herhangi bir topun yönünü değiştirecek şekilde düzenlenmiştir. Squash kortları raketbol için de kullanılır. Alan 9.75 derinlik ve 6.4 genişliğe sahiptir. Yan duvarlardaki ve arka duvardaki çizgiler ise topun düşebileceği oyun alanını gösterir.

Squash Hangi Kasları Çalıştırır?

Squash oyununda top her yöne hızlı bir şekilde gittiğinden zamanında karşılamak için hızlı tepki verebilmeniz gerekir. Daha sık squash oynayarak reflekslerinizi keskinleştirebilirsiniz. Ayrıca oyuna ayak uydurmak için çok fazla dönüş yapmanız ve hareket etmeniz gerekir. Bu da, kaslarınızın esnekliğini artırarak sizi daha esnek hale getirir.

Squash sırasında esnekliğin yanı sıra kaslarınızın gücünü de artırmanız mümkün. Bu sayede topa sürekli sert vurarak güçlü omuzlara ve kollara sahip olabilirsiniz. Ancak squash sırasında kol, bacak, kalça gibi diğer çeşitli kasları da çalıştırabilirsiniz. Örneğin, topa vururken dengede kalmak önemlidir, bu nedenle sürekli karın kaslarınızı kullanırsınız. Top için koşarken kalça ve bacak kaslarınız çalışır. Squash bu nedenle kaslar için tam vücut egzersizine eşdeğerdir. Fakat yaralanmaları önlemek ve konforunuzu artırmak için iyi bir ekipman kullanımına dikkat etmeniz gerekir.

Siz de squash’ın tüm faydalarından yararlanmak ve eğlenerek kaslarınızı çalıştırmak isterseniz, Barcin.com ayrıcalıkları sayesinde aradığınız ayakkabılara hemen sahip olabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version