Menu
in

İştah Artıran Doğal Yiyecekler ve Faydaları Nelerdir?

Psikolojik ya da fiziksel, iştah kaybının birçok sebebi vardır. İştah kaybına çözüm bulabilmek için uzman kişilerce altta yatan problemin ne olduğu saptanmalıdır. Öncesinde kendi yöntemleriyle çözüm üretmek isteyenler ise doğadan yardım alabilir. İştah açan yiyecekler ve daha fazlası için gelin yazının devamına göz atalım.

En Çok Ne İştah Açar?

Uzman görüşü eşliğinde doğadan yardım almak için bazı özel besinleri tüketmek gerekebilir. İştah kaybını ortadan kaldıran ya da önleyen bazı besinler ve uyulması gereken yöntemler ise şöyledir:

İştah Artıran Yöntemler

  • Mevsimine uygun hafif gıdalar tüketmek.
  • Vitamin, mineral ve protein bakımından zengin besin tüketimi artırmak.
  • Bol sıvı tüketmek ve sıvı yönünden zengin besinlerin tüketimini artırmak.
  • Öğün zaman ve aralıklarını düzenli tutmak.

İştah Artıran Bazı Besinler

Fındık Ezmesi: Ölçülü olarak tüketildiğinde iştahı artıran bir özelliği vardır. Hem tadıyla hem kokusuyla lezzetli bir atıştırmalık olan fındık ezmesi özellikle kahvaltıya vakti olmayanlar için kurtarıcı bir besin kaynağıdır. Şekersiz ve doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir.

Tam Yağlı Süt: Doğal ve tam yağlı süt iştah kaybının önüne geçebilir.  Hem yetişkinlerde hem çocuklarda oldukça işe yarayan bir besin olan tam yağlı süt, içerdiği vitamin ve mineraller ile iştah kaybına iyi gelir.

Muz: Özellikle çocuklar için vazgeçilmez gıdaların başında yer alan muz oldukça sağlıklı bir seçim olabilir. Sade veya ek besinlerle birlikte tüketime uygun olan muz iştah açıcı bir etkiye sahiptir.

Elma: Yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı açan bir özellik gösteren elma vitamin ve lif bakımından zengindir. Tek olarak tüketildiği gibi salatalara eklenerek öğünlere dahil edilebilir.

Nane, Kimyon, Zencefil ve Tarçın: İştah açma özelliği gösteren baharatlardan bazılarıdır. Tatlı ya da tuzlu yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde iştah kaybını ortadan kaldırabilir.

Hiç İştahım Yok Ne Yapmam Lazım?

İştah kaybının fizyolojik ya da psikolojik pek çok nedeninin olmasının yanı sıra önemli bir noktası da iştah kaybının ne derece olduğu ve ne kadar sürede yaşandığıdır. Bazı durumlarda iştah kaybı önemsiz kabul edilse de bazı durumlarda hayati tehlikeye sebebiyet verebilir. “Hiç iştahım yok ne yapmam lazım?” sorusunu soran bir birey öncelikle altta yatan bir fiziksel ya da psikolojik neden olup olmadığı konusunda uzmanlardan yardım talep etmelidir.

Yetişkinlerde İştahsızlığa Ne İyi Gelir?

Anoreksi yani yeme bozukluğuna bağlı iştah kaybı sadece yetişkinlerde görülebilen bir problem değildir çocuklarda da görülebilir ancak yetişkin bireylerde sosyal faktörler, tıbbi faktörler, fiziksel durumlar ve ilaçlar daha fazla etki alanı oluşturduğu için özellikle yaşlı bireylerde iştah kaybı daha yaygın bir durumdur.

“Yetişkinlerde iştahsızlığa ne iyi gelir?” sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle altta yatan problem saptanmalıdır. Bu süreç ise doktor kontrolünde sürdürülmelidir. İştahsızlığa neden olan problemin giderilmesi ve iştahın yerine getirilmesi için uzman görüşü eşliğinde öğünler düzenlenmelidir. Öte yandan doğanın sunduğu pek çok besin yardımıyla iştah kaybı ortadan kaldırılabilir. Doğal besin tüketiminin artırılması, düzenli egzersiz, zararlı alışkanlıkların bırakılması, bol sıvı tüketimi gibi sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarıyla iştah kaybı engellenebilir.

İştahın açılması için pek çok besin maddelerinden ve özel tariflerden yardım alınabilir. Örneğin iştah açıcı smoothie çeşitlerinden salata ve iştah açıcı mezelere kadar birbirinden doğal besinlerle iştah kaybını ortadan kaldırmak mümkündür.

Aşırı İştahsızlık Neden Olur?

İştahsızlık ya da iştah kaybı, tıp dilinde ise anoreksi adı verilen sağlık problemi; kişinin gündelik yaşamında normalden daha az besin tüketmesi veya hiç tüketmemesi durumudur. İştah kaybında kişi açlık hissetmez. Söz konusu durumun ise pek çok sebebi olabilir. İştah kaybı kimi zaman hafif derecede seyrederken kimi zaman da ağır bir şekilde görülebilir. Her yaştan kişinin yaşayabileceği iştahsızlık durumu fiziksel ya da psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişir.

Fiziksel Nedenler

İştah kaybının fiziksel birçok nedeni bulunabilir. Fiziksel nedenler arasında diyabet, gıda zehirlenmesi, kanser, demans, akciğer, karaciğer, kalp, böbrek problemleri, hipotiroidizm, AİDS ve HIV gibi bedenin yaşamsal faaliyetlerine ağır etki eden hastalıklar sayılır. Hastalıkların yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar iştah kaybına sebebiyet verebilir. Antidepresan ilaçları örnek olabilir.

Psikolojik Nedenler

İştahsızlığın nedenleri arasında oldukça geniş bir yer tutan psikolojik nedenler kimi zaman hafif etki ederken kimi zaman da ağır bir şekilde eşlik etmesine neden olur. Bazı psikolojik durumlarda kişi tamamen iştah kaybı yaşayabilir. İştahsızlığa neden olan psikolojik nedenler ise yeme bozukluğu, yoğun stres, depresyon, şok hali, korku, derin üzüntü, keder ve endişe olarak sayılabilir.

Siz de iştah kaybını sağlıklı yaşama adım atarak önleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle doğal besinlerden faydalanmalı ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Egzersizlerinizi daha konforlu hale getirebilecek pek çok ürün ise Barçın.com’da.

Yorum Yazın

Exit mobile version