Menu
in

Kadınlar İçin Futbol

Futbol oyunundan alınacak keyif, sahaya ayak bastığımızda herhangi bir sakatlanmanın olabileceğini göz önüne getirdiğimiz azalabilir. Sağlıklı olmanın önemi kadar, yaralanmaları ve sakatlanmaları önlemek de son derece önemlidir.

Takım sporunda değişik sakatlanma ve yaralanma tehlikeleri vardır. İkili mücadele olsun, topu kazanmak veya topa rakipten daha erken yetişmek için çarpışma sonucu olsun sakatlık olabilir.

Bunun dışında hava topuna yükselip düşmekten veya rakibin etkisi olmadan da kayarak yere düşüp yaralanma ve sakatlanmalar olabilecektir. Ortalama olarak her oynanan 1000 saatte 10 ve 50 arası yaralanma ve sakatlık olmaktadır.

FIFA kaynaklarına dayanarak kadın futbolundaki yaralanmalar ve sakatlanmalar erkek futbolu ile karşılaştırıldığında genel olarak daha düşüktür.Kadın futbolunda maç başına 2,2 sakatlanma olurken, erkeklerde 2,7 olmaktadır.

Kadın futbolunda erkeklere nazaran daha çok kafa sakatlanmaları ve diz çapraz bağlarında olmaktadır.

Müsabaka esnasında olan sakatlıklar, antrenman sırasında olan sakatlıklara göre daha fazladır. Kadınlarda genç ve büyükler arasında karşılaştırma yapıldığında gençlerdeki sakatlanma oranı daha yüksektir. Bu netice gençlerin büyüklere nazaran daha deneyimsiz olduklarına, oyun içinde daha fazla risk alarak oynadıklarına dayanmaktadır.

Sakatlanmaların çoğu müsabaka veya antrenmanda ummadığımız anda olan sakatlıklardır ve çoğu kaliteli ve bilinçli antrenman ile önlenebilecek türdendir.

Kendi kendine nasıl korunursunuz?

Kendimizden başlayarak herhangi bir sakatlanmadan sonra, yeterli şekilde iyileşmeden önce, tekrar antrenmanlara veya müsabakalara geri dönmek, sakatlanmanın tamamen iyileşme zamanını geciktirebilir ve hatta sakatlanmanın öncekinden daha da kötü bir durum almasıyla bizi daha da geriye atabilir.

Doğru ayakkabıyı seçmelisiniz

Antrenmanlarda ve müsabakalarda ve hatta düz koşularda sahaya, zemine uygun ayakkabı giymemiz zorunluluk olmalıdır. Antrenman ve müsabaka esnasında tüm hareketlerde uygun ayakkabı kullanarak dengemizi sağlayabileceğiz ve örneğin ayak burkulmalarını veya rakibe istemeyerek kayarak kendimizin, takım arkadaşlarımızın ve rakibin sakatlanmalarını önleyebiliriz.

Daha önce belirtildiği gibi hareketlerde, sabit durmamızdan dolayı ayak bileklerin burkulması sonucunda sakatlanmalar olmaktadır. Ayak bileklerini güçlendirerek ve kuvvetlendirerek sakatlanmalarını baş-tan önlemek veya sakatlanmış bir ayak bileğinin güçlendirilmesi için, alınan önlemlerden en başarılısı ve etkilisi‚ yerde veya hareketli bir platform üzerinde tek bacak üzerinde durarak koordinasyon alıştırmalarıdır.

Tekmelik almak çok önemli

Bizi sakatlanmalardan koruyucu malzeme olarak tüm çalışmalarımızda tekmelik kullanarak sakatlanma riskini azaltabilir veya ortadan kaldırabiliriz. Araştırmalara göre sakatlanmalara karşı en etkili önlem, tekmeliklerin iç kısımlarında bulunan çantalara, içi hava ile dolu suni çubukların yerleştirilebilen tekmelikleri kullanmaktır.

Bandajlama ise bu tür sakatlanmalara karşı etkisiz kalmaktadır ve bunun dışında masraflı ve zaman alıcıdır.

Antrenmanda kendi takım arkadaşlarımıza ve müsabakada rakibe karşı kasti hareketlerden kaçarak, önemli bir ölçüde sakatlama ve sakatlanma tehlikesini azaltmış olabiliriz.

Futbol oyunundaki kuralların tümü sağlıklı, keyifli ve futbolu tüm güzelliği ile mücadeleci bir spor branşı yapmak için yapılmıştır.

Açma-germe hareketlerine dikkat

Kaliteli bir antrenman içinde ısınma ve açma germe alıştırmalarına gerekli zamanı ayırarak, gereksiz adale sakatlanmaları önlenebilir, fakat eksik veya yetersiz biçimde yapılırsa, sakatlanma ve yaralanma riski artacaktır. Sakatlanmaları önleme programındaki kriterlerinin en önemlisi ne yaptığımız değil, programı devamlı uygulamamız önemlidir.

Açma germe özenle, sakin bir şekilde ve acele etmeden yapılmalıdır. Açma germelerde en önemli dört kas bölgesi kesinlikle esnetilmelidir.

  1. Quadriceps: Bacak ön adale
  2. Harmstring: Bacak arka adale
  3. Alt bacak arka adale, aşil tendon bölgesi
  4. Bacak iç kaslar.

Isınmadan sonraki esnetme de hareketler 10 saniye kadar sürebilir ve esnetme anında ‘yaylanma’ yapılmamalıdır. Esnetme hareketleri arasında dinlenmeler yapılmamalıdır. Antrenman ortasında yapılan egzersizler en az aynı süre ve daha kuvvetli esnetme olarak yapılır. Antrenman sonrasındaki egzersizler süre olarak 20 saniye kadar sürebilir.

Yorum Yazın

Exit mobile version