Menu
in

Kolajen Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Kolajen Çeşitleri

Kolajen vücudun değerli yapı taşları arasında bulunur. Vücuttaki proteinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan kolajen; kaslarda, ciltte, kemik ve bağ dokularında esnekliğe yardımcı olur. Bedendeki yapısal ve işlevsel fonksiyonları destekleyen kolajenin yapısında pek çok aminoasit yer alır. Kolajen insan vücudunda doğal olarak bulunmasına rağmen yaşla birlikte her yıl belli miktarda azalma eğilimi gösterir. Kolajen miktarındaki azalmanın yanı sıra yaşla beraber kolajen liflerinin yıkımı daha hızlı gerçekleşir. Bunun yanında güneş ışınları, fazla şeker ve karbonhidrat tüketimi de kolajen azalmasına yol açabilir. Kolajen azalması yaşayanlar için kolajen takviyeleri bulunur. Doktor kontrolünde alınabilen takviyelerle cilt ve kemik sağlığı korunabilir. Peki, farklı kolajen türleri nelerdir ve kolajen kullanımında nelere dikkat edilmeli? Gelin kolajen hakkında merak edilen konu başlıklarını birlikte inceleyelim.

Kolajen Çeşitleri

Yaklaşık 28 farklı türe sahip olan kolajen vücutta kullanıldığı alana göre değişik işlevlere sahiptir. Kolajenin en çok bilinen türleri 3 tanedir. Toz, kapsül, sıvı veya tablet şeklinde sunulan kolajen takviyeleri aşağıdaki 3 farklı türü ayrı ayrı ya da birlikte içerebilir:

  • Tip 1: Tip 1 kolajen vücutta bol miktarda olan türlerden. Vücuttaki organlar, cilt ve bağ dokularını oluşturan Tip 1 kolajen sıkı liflerden meydana gelir. Kemik güçlenmesini ve sindirim sistemini destekleyen kolajen türü cilt esnekliği ve yara iyileşmesi gibi işlevlere de sahiptir.
  • Tip 2: Kıkırdak oluşumuna katkı sunan Tip 2 kolajen yaşa bağlı eklem sağlığında önemli rol oynar. Tip 2 kolajen çeşidi kıkırdak üzerinde yer alır.
  • Tip 3: Vücuttaki kas ve organların yapısını güçlendiren Tip 3 kolajen damarlara elastikiyet kabiliyeti sunar ve kas yapısını destekler.

Bu kolajen çeşitlerine ek olarak vücutta bulunan Tip 4 ve Tip 5 kolajen çeşitleri ise cilt, göz ve saç sağlığı konusunda önemli faydalara sahiptir.

Kolajenin Cilt Üzerindeki Etkileri

Kolajenin vücuttaki en önemli rolü cilt sağlığını korumaktır. Kolajen cilde dayanıklılık ve esneklik sağlayan temel protein türlerinden olarak kabul edilir. Cildin nem dengesinin korunmasında kolajenin payı büyüktür. Bunun yanı sıra kolajen ciltteki ölü hücrelerin değiştirilmesine katkı sunar. Söz konusu protein türü kırışıklıkların azalmasında etkili olurken saç ve tırnak sağlığı üzerinde de önemli yararlara sahiptir. Kolajenin vücutta eksikliği saç dökülmesinden cilt kırışmasına kas zayıflamasından ağrılara varan çeşitli sonuçlar doğurur.

Kolajen Kullanımında Bilinmesi Gerekenler

Kolajen gıda takviyesi üreticileri tarafından geliştirilen bileşenler arasındadır. Farklı çeşitlerde bulunabilen takviyeleri uzmanlar eşliğinde kullanmak gerekir. Kolajen satın alırken şu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Kolajen takviyesi seçerken vücudunuzun hangi çeşit kolajene ne oranda ihtiyaç duyduğunu bilmeniz önem taşır. Cilt sorunları yaşıyorsanız Tip 1 ve Tip 3, eklem problemleri için ise Tip 2 kolajen türlerini tercih edebilirsiniz.
  • Aktif olarak spor yapıyorsanız doktor kontrolünde tüm kolajen tiplerini içeren takviyelere yönelebilir ve genel sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Toz, sıvı, tablet gibi farklı çeşitlerde piyasaya sürülen kolajen çeşitleri arasından tüketim alışkanlıklarınıza en çok uyan formu seçebilir ve daha zevkli bir tüketim deneyimi elde edebilirsiniz.
  • Hamileler, emziren anneler ve diyabet hastalarının kolajen takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.
  • Seçilen tekli kolajen takviyesinin içeriğinin en az 5 ila 10 gr aralığında olmasına dikkat edebilirsiniz.

Siz de vücudun en önemli protein türlerinden olan kolajenden yararlanmak için kolajen çeşitlerini ve kullanım detaylarını inceleyerek vücut sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz. Kolajene ek olarak sağlıklı bir yaşam için düzenli spor yapabilirsiniz. Egzersizlerinizde tercih edeceğiniz aksesuar ve ekipmanları Barcin.com üzerinden inceleyebilir, beğendiğiniz ürünler için hemen sipariş oluşturabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version