Paten çeşitleri 1970’li yıllardan beri oldukça popülerdir. Önceleri daha çok tekerleğe sahip modelleri üretilirken teknoloji geliştikçe agresif paten denilen ince ve tek sıra tekerlekli modeller üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise her iki model de sık tercih edilir. Hem eğlenceli hem de bacak kasları için oldukça etkili olan bu spor için öncelikle paten çeşitleri hakkında ve paten seçimi konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. İşte patenler ve paten seçimi hakkında bilmeniz gereken her şey!
Paten Nedir?
Paten, genellikle tekerlekleri olan ayakkabı şeklinde bir spor aracıdır. Ancak buz pateni yapmak için de altı bıçaklı paten türleri mevcuttur. Tekerlekli patenler, tekerlek dizilimi ve sayısına göre farklı isimlere sahiptir. Klasik paten denilince akla ilk gelen dört tekerlekli modellerdir. Bununla birlikte agresif paten ise tek sıra dizili ve tekerlek sayısı değişebilen türler için kullanılan genel bir isimdir. Unutmamak gerekir ki paten kullanımı sırasında rahat hareket edebilme adına tayt, eşofman altı gibi ürünler tercih edilmelidir.
Dört Tekerlekli Patenler
Tekerlekli patenler veya dörtlü patenler genellikle önde ve arkada ikişer adet olmak üzere dört tekerleğe sahiptir. Tekerlekli patenlerin bir diğer karakteristik parçası da patenlerin ön kısmında bulunan fren balatasıdır. İkişer sıra tekerleği sayesinde daha geniş bir arayüze sahipler, bu da dengenizi korumayı kolaylaştırır, ayrıca acemi patenciler için oldukça uygundur. Çift sıralı tekerlekler yön vermeyi kolaylaştırır, bu nedenle sağa gitmek için vücut ağırlığınızı sağ tekerleklere yönlendirerek kolaylıkla dilediğiniz yönde ilerleyebilirsiniz. Hangi ayakkabıyı ve hangi paten tipini seçtiğinize bağlı olarak size daha fazla veya daha az sıkılık verebilir, yön değiştirmeyi kolaylaştırabilir veya zorlaştırabilir.
Inline ya da Agresif Patenler
Inline patenlerin tekerlekleri tek sıra halindedir ve ayakkabının altında ortalanır. Tekerlekli patenlerde 3, 4 veya 5 tekerlekli modeller mevcuttur. Birçok giriş seviyesi modelde her iki patenin arkasında bir fren balatası bulunur, ancak daha gelişmiş patenciler için patenlerde bir fren bulamazsınız. Deneyimli patenciler, yavaşlamak ve durmak için örneğin T-Stop gibi diğer manuel frenleme tekniklerini kullanır. Tek sıra tekerlekli patenlerle, diğer patenlere göre çok daha yüksek hızlara ulaşabilir, genellikle daha kolay yönlendirme ve manevra yapabilirsiniz. Bu nedenle agresif patenler aslında daha çok (bacak) kaslarınızı çalıştırmaya ve formda kalmaya yöneliktir ve tekerlekli paten daha çok tekerlekler üzerinde sanatsal hareketler (dans) yapmak isteyenler içindir.
Paten Nasıl Seçilir?
Paten seçimi, tekerleklerin konumu, sertliği, fren sistemi, rulmanlar, paten ayakkabısı ve doğru boyut gibi detaylar söz konusudur. Pateni ne için kullanacağınıza karar vererek ve konforunuzu ön planda tutarak rahatlıkla seçim yapabilirsiniz. Çocuk paten nasıl seçilir sorusuna da yanıt olan bu püf noktalara göz atabilirsiniz. İşte paten seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Tekerlekler: Tekerleklerin sertliği 0-100A arasında değişen bir skala ile belirlenir. 100’e ne kadar yakında o kadar sert bir tekerlektir. Sert tekerlekler daha uzun süre dayanabilir, ancak kavrama ve darbe emilimi konusunda o kadar iddialı değildir. Daha yumuşak tekerlekler ise sert yapılara göre daha az dayanıklı olsa da iyi bir darbe emilimi ve daha fazla kavrama ile dış mekan için ideal kullanım sunar.
- Rulmanlar: Rulmanlar, tekerleğin aksına oturan ve tekerleklerin düzgün bir şekilde dönmesini sağlayan gümüş renkli silindirlerdir. Tekerlek başına iki rulmana ihtiyacınız vardır. Bir rulman, hız ve yuvarlanma kabiliyetinde büyük bir fark yaratabilir. 608, kullanılan standart rulman türüdür. Ayrıca, ABEC-1’den ABEC-9’a uzanan ABEC değeri de mevcuttur. ABEC değeri ne kadar yüksek olursa yuvarlanma yeteneği o kadar iyi olur ve daha yüksek hızlara ulaşablirsiniz.
- Ayakkabı yumuşaklığı: Patenler, sert veya yumuşak ayakkabı seçeneklerine sahiptir.Sert ayakkabılar, iyi bir denge ve destek sağladıkları için fitness kullanımı ve daha uzun sürüşler için mükemmeldir. Ayrıca, aşınmışsa astarın değiştirilebilmesi avantajına da sahiptirler. Dans veya disko için daha çevik bir paten istiyorsanız yumuşak ayakkabılar doğru seçimdir. Yumuşak olanlar ayrıca daha iyi havalandırma ve daha az ağırlık avantajı sunar.
- Paten boyutu: Her zaman ürün sayfasında bulabileceğiniz beden tablosunu okumanız tavsiye edilir. Temel kural ise beden tablosunda aksi belirtilmedikçe normal ayakkabı numaranızdan yaklaşık 1 beden büyük seçmenizdir.
Agresif Paten Kullanmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Agresif paten kullanımı dört tekerleğe göre daha profesyonel kullanım gerektirir. Ancak her iki modelde de profesyonel paten kullanımı söz konusudur. Agresif paten kullanmanın püf noktaları ve faydaları şöyle sıralanabilir:
- Agresif paten kullanırken ilk öncelikle bağcıkların sıkıca bağlandığından emin olmanız gerekir. Fakat ayaklarınızı sıkmamalıdır.
- Profesyonel sürücü olmadan önce ilk olarak sürüş teknikleriyle birlikte nasıl duracağınızı öğrenmeniz yaralanmaları minimuma indirebilir. Agresif patenler rulman ayarına göre oldukça hızlıdır. Doğru ve ideal zeminde kullanarak istediğiniz hıza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
- Hız sebebiyle yaralanmaların önüne geçmek için kullanıcı ekipmana ihtiyacınız vardır. Profesyonel olsanız da kask, dizlik ve dirsek ekipmanlarını her zaman kullanmalısınız.
- Kas gelişimin destekleyen agresif paten sürmenin faydaları bu kadarla sınırlı değildir. Doğru şekilde kullanıldığında sizi denge konusunda da eğitebilir.
Paten süren insanları gündelik hayatımızda oldukça sık görmekteyiz. Kendilerine özgü spor tarzları ise beğeniye açıktır. Paten sürerken kullanabileceğiniz aksesuar ürünleri size kendinizi daha iyi hissettirecektir. Siz de paten sürerek bu sporun faydalarından yararlanmak ve eğlenceli vakit geçirmek isterseniz Barcin.com üzerinden paten ekipmanlarına göz atabilirsiniz.