Menu
in

Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?

İlk kez 1915 yazında Hawaii’de oynanan plaj voleybolu, salon sporlarını sahillere ve sıcak havaya taşımanın en keyifli yollarından biridir. Profesyonel düzeyde karşılıklı iki kişilik takımlarla oynanan plaj voleybolu, eğlence amacıyla veya amatör olarak ikiden fazla kişiyle de gerçekleştirilebilir. Dünya çapında Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) bünyesinde yer alan spor, 1996 Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde, olimpik bir branş olarak dünyanın en prestijli spor organizasyonunun bir parçası haline geldi. Voleybolun alışılmış kurallarına benzer şekilde oynanan plaj voleybolunu yakından tanımaya hazır mısınız?

Plaj Voleybolu Kortu, Topu ve Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?

İkişer kişilik iki takımın voleybolda olduğu gibi, filenin iki tarafında yer almasıyla oynanan plaj voleybolu, temel voleybol hareketlerine dayansa da altı yerine iki kişiyle oynandığı için, kondisyon ve uyum ön plana çıkar. Plaj voleybolu kortu, kum zeminde 16 metreye 8 metre ölçülerindeki dikdörtgen alanın tam ortadan fileyle ikiye bölünmesiyle oluşturulur ve duvarların ya da saha dışı alanın, oyun alanı çizgilerinin en az 3’er metre uzağında olması zorunludur. Amatör seviyelerde veya turistik bölgelerdeki oyun alanlarında, kuralların dışında dikdörtgen ve sahayı eşit bölmeye sadık kalınarak tamamen farklı ölçülerde kortlar da oluşturulabilir.

Sahayı ikiye ayıran filenin uzunluğu 8.5 metre, genişliği ise 1 metredir. Profesyonel düzeyde filenin en üst noktası 2.43 metredir. Sporun dışında eğlence amacıyla oynanan yerlerde ise 2-2.5 metre arasındaki file yüksekliği en yaygın ölçüdür. Top ise klasik voleybol topundan farklı olarak su geçirmez özellikte olmasının yanı sıra güneş ve sıcak gibi açık hava şartlarına uyumlu materyallerden yapılmalıdır. Çevresi 66-68 cm aralığında olan topun ağırlığı ise 260-280 gram arasında olmalıdır. Plaj voleybolu eğlence için oynanıyorsa şort, tişört, mayo, bikini gibi plaj kıyafetleri yeterli olurken profesyonel sporcular, kumdan kaynaklı tozun ve yoğun terlemenin etkilerini minimuma indirecek kumaşlarla üretilen şort, tayt, tişört ve atletleri kullanır. Kadın sporcular hareket kabiliyetini artırdığı için crop top modellerini de tercih edebilir.

Güneşin etkisi nedeniyle çıplak ayakla oynamak zor olsa da bazı sporcular bu şekilde oyunda yer alır. Çıplak ayakla oynamak istemeyenlerin tercihi ise kum çorapları ya da plaj voleybolu ayakkabıları olur. Tüm malzemelerde aranan ana tema ise serinletmeye ya da vücuda hava aldırmaya yönelik özelliklerdir.

Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?

Plaj voleybolunda iki kişiden oluşan iki takım mücadele eder ve salondaki normal voleybolun aksine takımlarda oyuncu değişiklikleri olmaz. Turnuvalarda veya şampiyonalarda takımlar aynı iki kişiyle yola devam eder. Servis atan oyuncu, kort dışından servisini kullanırken takım arkadaşının ve iki rakibin servis anında kendi alanları içinde olması zorunludur. Voleybolda olduğu gibi, her oyuncunun servis sırasıyla beraber pozisyonu değişmez, oyun içinde pozisyona bağlı cezalar ve fauller plaj voleybolunda tamamen devre dışıdır. Servisle birlikte top fileyi geçemezse ya da karşı alanın dışına düşerse sayı rakip takımın, fileyi geçer ve rakip temas etmeden rakibin alanına düşerse sayı servis atan takımın olur. Rakibin topu karşıladığı durumda da yine topun düştüğü yer önemlidir.

Her takım, karşı alana yolladığı topu rakip alanın içine bırakmaya çalışır ya da rakibin müdahalesiyle veya vuruşuyla topun kendi oyun alanı dışına düşmesi için çabalar. 21 sayıya en az iki sayılık farkla ulaşan ilk takım seti kazanırken toplamda iki set kazanan takım aynı zamanda maçı da kazanır. İlk iki set sonunda durum 1-1 olduysa final setinde hedef sayı 21 değil, 15 olarak belirlenir ve yine 15’i bulan takımın iki sayılık farkı bulması beklenir. 21-20, 15-14 gibi durumlarda takımlardan biri iki sayılık üstünlük kurmadan set sonlanamaz. Voleybolda olduğu gibi, plaj versiyonunda da bir takımın topa üçten fazla temas etmesi yasaktır. Bir oyuncunun topa vurmak için arkadaşından veya bir cisimden destek alması, topa üst üste iki kez dokunması, topu tutması, topu tutup fırlatması, servis atarken ayağının çizgiye değmesi veya fileye temas da yine sayının karşı takıma geçme sebebidir.

Barcin.com‘da plaj voleybolu için ihtiyacınız olan tüm ekipmanlara ve aksesuarlara kolaylıkla sahip olabilir ve sıcak yaz günlerini sporla iç içe geçirebilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version