Menu
in

Rugby Nedir? – Rugby Kaç Kişilik Takımla Oynanır?

Takım oyunları genellikle 19. yüzyılda ortaya çıkmış ve küçük güncellemeler olsa da temel hatlarını koruyarak günümüze ulaşmıştır. Rugby de bu takım oyunlarından biridir. Futbola benzer pek çok yanı vardır, çünkü bir futbol maçı esnasında keşfedilmiştir. Diğer birçok takım oyunu gibi rugby de oldukça keyifli, hareketli ve rekabet dolu bir spordur. Peki rugby tam olarak nedir? Nasıl oynanır? İşte çok meşhur rugby efsanesi ve rugby hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar.

Rugby Nedir?

Basit, alan savunmasına ve rakip alanı fethetmeye dayanan hızlı tempolu bir oyundur. Bir hakemin rehberliğinde iki takım oval topu son çizginin gerisinden yere doğru itmeye çalışır. Rugby eski bir spordur, disiplin ve karşılıklı saygı ile karakterize edilir. Hakem oldukça önemlidir, çünkü tüm kararları hakem alır. Maç esnasında hakemle konuşulmaz veya ona bağırılmaz. Rakibe de saygıyla davranılır. Genel olarak zor ama adil bir spordur.

Rugby oyunu sekiz forvet ve yedi defans olmak üzere on beşer kişilik iki takım tarafından oynanır. Forvetler topu kazanmaya çalışırken kalanlar bölge savunması yapar. Maç iki yarıdan oluşur ve her bir yarı 40 dakikadır.

Oyunun amacı, rakip alana ulaşmak ve goller atmaktır. Topu rakip takımın kale çizgisinin gerisinde yere indiren oyuncu tarafından bir try (geçiş) yapılır. Bir try beş puan kazandırır ve böylece biri, başarılı olursa iki puan kazandıran bir conversion (ek sayı vuruşu) yapma hakkı kazanır. Ek sayı vuruşu, geçiş pozisyonunda basılan yerden kale çizgisine dik olan direklere yapılan bir ayak vuruşudur. Vuruşta, topa direklerin arasından ve üst direğin üzerinden vurulmalıdır.

Rugby Tarihçesi

Rakibin fiziksel olarak durdurulabileceği bir grupla oval bir topun peşinden koşmak Orta Çağ’a kadar uzanır. Ancak Rugby, efsaneye göre 1823 yılında William Webb Ellis’in bir futbol maçı sırasında aniden topu elleriyle tutmasıyla ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılın başlarında bu tür yarışmalar (yatılı) okullar arasında yapılmış ve yarışma kuralları öğrenciler tarafından belirlenmiştir. Kurallar ise topun taşınabilmesi veya sadece tekme atılabilmesi gibi büyük ölçüde farklılık gösterir. Rugby sporu kuralları ise ilk kez 1845 yılında yazılı hale getirilmiştir. Rugby zamanla popüler olmuş ve 1863 yılında Londra’da Futbol federasyonuna dahil edilmiştir. Ancak kuralları gereği fazla temas içeren bir spor olduğundan benzer düşünen tüm kulüp üyeleri federasyondan ayrılarak yeni birliğin kurulmasına öncülük etmişlerdir. Richmond Kulübü’nün girişimiyle, 1871’de 22 kulüp bir toplantıya çağrılmış ve Rugby Futbol Birliği (RFU) kurulmuştur. İlk “yasalar”, Rugby Okulu’nda öğrenci olan üç avukat tarafından hazırlanmıştır.

Rugby Kuralları

Rugby sporu, 1895 yılına kadar amatör olarak oynansa da belirli kuralları olan takım oyunudur. İşte rugby oynarken dikkat etmeniz gereken kurallar:

  • Oyuncular top ellerindeyken koşabilirler.
  • Top sadece geriye doğru atılabilir.
  • Topa sahip oyuncuya müdahale edilebilir. Ancak sadece rakibin kollarına temas edebilirsiniz.
  • Topu düşürmek veya öne geçmek gibi küçük ihlaller bir scrum (oyun yeniden başlatma yöntemi)ile cezalandırılır. Scrum’da sabit dizilişte sekiz forvet vardır. Sekiz forvetten oluşan iki grup, hücumun ortasına atılan top için yarışır.
  • Top, ortada iki sıra oyuncu arasında atılır.
  • Hakemle konuşmak veya ofsayt gibi ciddi fauller penaltı ile cezalandırılır.
  • Penaltı durumunda rakip 10 metre geri gitmek zorundadır. Ancak direklerin yakınındaysanız direklere doğru atış gerçekleştirebilirsiniz ve atış üç puan değerindedir.
  • Açık oyunda, bir oyuncu direklerin arasından şut atmadan önce topun ellerinden yere sekmesine izin vermelidir. Düşürme hedefi için üç puan alınır.
  • Topun arkasında kalırsanız, genellikle ofsayt sayılmaz.

Rugby Pozisyonları

Rugby takımının on beş oyuncusu farklı pozisyonlara ayrılabilir. 1’den 8’e kadar olan oyuncular forvet, 9’dan 15’e kadar olan oyuncular ise bektir. Bir takımın en fazla yedi yedek oyuncusu olabilir. Forvetler oyunun güç gerektiren kısımlarında oldukça önemli rol oynar. Örneğin, scrum ve maul adı verilen hücum pozisyonlarında oyunun sonucunu belirleyebilirler. Bu oyuncular beklerden daha büyük, daha güçlü ama daha yavaştır. Beklerin katkısı hız ve tekniktir. Hızlı kombinasyonlarla rakip savunmayı pozisyon dışı bırakması beklenir. Scrum-half ve fly-half kırıcılardır ve birlikte yarı bek olarak adlandırılırlar. Siz de rugby oyununda defans ya da hücum saflarında yer alabilir, bu takım oyunu ile hem spor yapabilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Rugby oyununda avantaj sağlamak için en iyi ekipmanı Barcin.com’da bulabilir, zengin ürün yelpazesi sayesinde dilediğiniz spor ayakkabı, forma ve spor ekipmanına sahip olabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version