Menu
in

Bahaneleri Aşıp, Spora Başlıyoruz!

Evet, sağlıklı yaşam için her yaşta spor önemli ve hayatınız boyunca hiç spor yapmamış olsanız bile spora başlamak için hiçbir yaş geç değildir. Ancak küçük yaşta sporun önemi de göz ardı edilemez. Bugün ise çevremizde spor yapan, hareket eden gençler yerine hareketsiz bir gençlik görüyoruz.  Aslında çocuklar günde bir saatlik aktivite ile daha sağlıklı geçecek bir ömrün temellerini atabilirler.

Şu an vücudunuz herhangi bir spor için ideal şekilde olmayabilir. Zaten kim sporcu doğuyor ki? Mutlaka sizin de ilginizi çekecek bir spor vardır. Öncelikle spora başlamanızı engelleyen en yaygın bahaneleri ortadan kaldırmakla başlayalım;

Spora ayıracağım sürede eğlenceli bir şeyler yapabilirim

Peki, sizce David Beckham ya da Arda Turan eğlenmiyor mudur? Bunlar bizim için uç örnekler olsa da spor yaparken en az bu sporcular kadar çok eğlenebilirsiniz. Spor salonunda edineceğiniz yeni arkadaşları ya da parkta koşarken tanışabileceğiniz insanları bir düşünün.

Ailemde ya da arkadaş çevremde kimse spor yapmıyor

Siz öncü olmaya ne dersiniz? Siz spor yapmaya başladıktan sonra ailenizden ya da arkadaş çevrenizden birileri mutlaka size özenip spora başlayacaktır. Birlikte yapılan spor, parkta koşu ya da sahilde yürüyüş tek başınıza yaptığınızdan çok daha eğlenceli olacaktır. Üstelik isteiğinizi yitirdiğiniz anlarda spor arkadaşlarınız sizi motive edecektir. Ve eğer çevrenizden birileri spor yapmaya gerek olmadığını söyleyip duruyorsa, bilin ki sizin gittikçe düzelen vücudunuzu kıskanıyordur.

Spor yapmak erkek işi

Kadınları spordan alıkoyan etmenlerden birisi de sporun erkek işi olduğu düşüncesi. Belki spor yapan erkek sayısının kadınlardan fazla olduğu doğrudur ama bu bir kural değil yanılgı. Dans kursları ya da yakın dövüş kursları kadınlar ve genç kızlar için eğlenceli spor saatleri haline gelebilir.

Spor yapınca her tarafım ağrıyor ve çok terliyorum

Evet, başlangıçta hepsi doğru fakat çok kısa sürede sporun sebep olduğu ağrıların yerine kendini iyi hissetme ve mutluluk duygusu gelecek. Spordan hemen sonra biraz vücudunuzu biraz gergin hissetmeniz de normaldir. Spor yaparken terlemeniz ise gayet normal ve sağlığınız için biraz dökmeye değer. Üstelik sizin dışınızda diğerleri de spor yaparken terliyor, unutmayın.

Kas yığını olmak istemiyorum

Merak etmeyin, bu sandığınız kadar kolay değil. Vücudunuzu formda tutmak ile kas şişirmek aynı şey değildir ve farkı çalışma şekli gerektirir. Kas geliştirmek isteyen sporcular özel body building programları uyguluyorlar. Siz basit hareketlerle günlük aktivitenizi yaptığınızda formunuzu korursunuz, kaslarınız ise şişmez.

Aşırı kiloluyum, zayıfım, engelliyim

Bunların hiçbiri mazeret olamaz. Spor yaparken nasıl göründüğünüze aldırmayın. Önemli olan spor yaparken artistik pozlar vermek değil, spordan sonra vücudunuzun alacağı şekildir. Aşırı kilolu veya zayıf ya da engelliyseniz size uygun bir spor mutlaka vardır. Doktorlar tam da bunun için varlar. Bir doktora danışın ve harekete başlayın.

Takım sporlarını / kalabalığı sevmiyorum

Dert değil.  Eğer takım sporları favoriniz değilse siz de bireysel sporlara yönelebilirsiniz. İster tek başınıza isterseniz bir arkadaşınızla spor yapabilirsiniz.

Bilgisayar-televizyon karşısında zaman geçirmeyi, arkadaşlarımla takılmayı tercih ederim.

Zaten spor yaparken tüm bunların hiçbirinden vazgeçmeniz gerekmiyor. Günde yarım saat ya da bir saat egzersiz yaparak da formda kalabilir, kalan zamanınızı yine bilgisayar, televizyon ya da arkadaşlarınıza ayırabilirsiniz.

Sporun fiziksel faydalarını bir yana bırakırsanız hayatınıza katacağı yeni insanları, sosyalleşme fırsatlarını bir düşünün. Çok iyi dostluklar ve hatta kendinizde şimdiye kadar bilmediğiniz bir yeteneğinizi keşfedebilirsiniz. Spor yaparak okulda, işte biriken stresi uzaklaştırabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version