Menu
in

Şeker Hastalığının Önüne Geçilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şeker hastalığı, vücudun kan şekerini kullanma şeklini etkileyen bir hastalıktır. Ana nedenleri türüne göre değişen diyabet, kanda ani şeker artışına yol açabilir. Kandaki şekerin çok fazla olması da çeşitli sağlık sorunlarını doğurabilir. Diğer bir ifadeyle, şeker hastalığı, diğer birçok hastalığın tetikleyicisi, ana nedeni olarak görülebilir. Dünyanın her yerinde çok yaygın görülen bir hastalık olan şeker hastalığının önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunur. Aktif bir yaşam sürmek, düzenli spor yapmak ve beslenmeye dikkat etmek bunlardan birkaçıdır. Özellikle outdoor sporlarla hem temiz hava alabilir hem de aktif yaşam sürerek şeker hastalığı riskinizi azaltma yolunda adımlar atabilirsiniz. Bu içerikte şeker hastalığının önüne geçilmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı, vücudun kan şekerini, yani glikozu kullanma şeklini etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık, ölümcül diğer birçok hastalığın oluşumunda birinci sırada rol oynar. Şeker hastalığı, dünyanın her yerinde pek çok kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Bu hastalığın bir diğer adı diyabettir ve birçok insan “Diyabet nedir?” şeklinde araştırmalar yapar. Diyabetin “Tip 1 diyabet” ve “Tip 2 diyabet” başta olmak üzere birçok farklı çeşidi bulunur. Tip 1 diyabet, genelde çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Bu hastalığın başlıca nedeni pankreasta insülin üretiminin yetersiz olmasıdır. Tip 1 diyabette dışarıdan insülin alınması gerekir. Tip 2 diyabet ise daha yaygındır ve her yaşta gelişebilir. Bunun başlıca nedeni ise kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı hücrelerin duyarsız hale gelmesidir.

Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabetin dışında gizli şeker olarak da bilinen pre-diyabet dönemi de bulunur. Pre-diyabet dönemi, tip 2 diyabetin oluşumundan hemen öncesidir ve kan şekeri hafif bir yükselme eğilimindedir. Gizli şeker belirtileri arasında en önemlisi kan şekerinin belli oranda yükselmesi ve hayatı belli ölçülerde etkilemesidir. Pre-diyabet döneminde şeker hastalığının önüne geçilebilir veya hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Şeker hastalığının en çok görülen türleri tip 1 ve tip 2 diyabet olsa da bunlar dışında pek çok diyabet türü bulunur. Bu diyabet türlerinin önüne geçmenin en iyi yollarından biri düzenli olarak sporu hayatınıza dahil etmek ve sağlıklı beslenmektir. Çeşitli spor dalları ile uğraşarak daha aktif bir yaşam tarzını benimseyebilirsiniz. Bu aşamada outdoor ayakkabı gibi çeşitli spor ekipmanlarından faydalanarak motivasyonunuzu da artırabilirsiniz.

Şeker Hastalığı Nasıl Olur?

Şeker hastalığı, kasları ve dokuları oluşturan hücreler için son derece önemli bir enerji kaynağı olan glikozun kullanılma şeklinin değişmesi sonucu gelişir. Ana nedenleri türüne göre değişse de belirtileri benzerdir. En önemli belirti, kanda aşırı şeker artışıdır ve bu artış diğer birçok hastalığı tetikleyici niteliktedir. Şeker hastalığı belirtileri arasında kanda şeker artışı gibi ölçülmediği sürece görülemeyen unsurların yanı sıra daha somut bir şekilde hissedilen ve insan hayatını etkileyen unsurlar da bulunur. Diyabet belirtileri arasında şunlar yer alır:

  1. Normalden daha fazla susamak
  2. Sık sık idrara çıkmak
  3. Çaba göstermeden kilo vermek
  4. Yorgun hissetmek
  5. Sinirlilik başta olmak üzere çeşitli ruh hallerine girmek
  6. Bulanık görmek
  7. Yaraların yavaş iyileşmesi
  8. Birçok enfeksiyonla karşılaşmak

Bunların dışında şeker hastalığının Tip 1 ve Tip 2 diyabete göre farklı belirtileri bulunabilir.

Şeker Hastalığını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Şeker hastalığının önüne geçmek için dikkat edilebilecek pek çok unsur vardır. Aile öyküsü, çevresel faktörler ve coğrafya, şeker hastalığını tetiklese bile risk faktörlerini minimuma indirgemek insanların elindedir. Şeker hastalığını önlemek için yapılabilecek en önemli şey sağlıklı beslenmek ve bol bol su içmektir. Sağlıklı beslendiğiniz sürece kilo kontrolünüzü daha iyi elinize alabilir ve aşırı kilo alımını engelleyebilirsiniz.

Şeker hastalığının önüne geçmek için son derece aktif bir yaşam sürmek de gerekir. Düzenli egzersiz yapmak, vücudun kendisini yenilemesine destek olur ve şeker hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın etkilerini azaltma konusunda önemlidir. Düzenli antrenmanlarınız yürüyüş, koşu, trekking olabilir. Aynı zamanda fitness, pilates gibi antrenmanları da değerlendirebilirsiniz. Mont ve ayakkabı gibi giysilerle de hem kendinizi daha motive hissedebilir hem de sporunuzu daha verimli hale getirebilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version