Menu
in

Spor Yaralanmalarında Göz Ardı Edilmemesi Gereken 5 Semptom

Spor Yaralanmalarında Göz Ardı Edilmemesi Gereken 5 Semptom

Spor Yaralanmalarında Göz Ardı Edilmemesi Gereken 5 Semptom

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmanın önemi yadsınamaz. Düzenli olarak spor yapmak hem fiziksel hem zihinsel sağlık için büyük önem taşıyor. Ancak spor yaparken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar da bulunuyor. Bunların başında egzersize uygun giysi ve ayakkabılar seçmek geliyor. Örneğin futbol oynarken futbol için özel tasarlanan spor ayakkabılar giymek bir taraftan performansınızı destekliyor bir taraftan da burkulma ve incinme riskini azaltıyor. Bunun için Nike futbol ayakkabısı çeşitlerine göz atabilirsiniz. 

Spora başlamadan önce ısınmak, kondisyon gerektiren sporlarda vücudunuzu aşırı zorlamamak, bel, boyun ya da dizlerde rahatsızlık varsa spora başlamadan önce doktora danışmak da göz ardı etmemeniz gereken en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca spor esnasında da kendinizi korumaya özen göstermelisiniz. Her spor yaralanması ciddi sonuçlara yol açmayabilir, fakat bir sakatlık yaşadığınızda kendinizi zorlayarak egzersize devam etmenin ileride telafisi mümkün olmayan problemlere neden olabileceğini aklınızda bulundurmalısınız.

Spora Başlamadan Önce Isınmayı Unutmayın! 

Spor yaralanmalarına karşı alınabilecek en basit önlem doğru giysi ve ayakkabı seçimi oluyor. Spor antrenmanları için Nike erkek egzersiz ayakkabısı seçenekleri ideal oluyor. Çünkü hangi sporla uğraşıyorsanız uğraşın, vücudunuzu ve ayaklarınızı uygun şekilde desteklemeniz gerekiyor. Nasıl futbol ayakkabısı ile tenis oynamak yaralanmalara davetiye çıkarıyorsa, uygun olmayan bir spor ayakkabı ile koşmak, fitness yapmak ya da kondisyon çalışmak da riskleri artırıyor. Bu nedenle rahatlığı ve kaliteyi bir araya getiren Nike kadın egzersiz ayakkabısı modellerini inceleyebilirsiniz. 

Doğru ekipman seçiminden sonra yaralanmalara karşı alabileceğiniz en önemli tedbir, spora başlamadan önce ısınmak oluyor. Sporcu yaralanmaları çoğu zaman spora başlamadan önce vücudun spora ve egzersize hazır hale getirilmemesinden kaynaklanıyor. Isınma hareketlerinin temel fonksiyonu ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücuttaki kan akışını hızlandırmak, 
  • Spor yapmak için gerekli enerjinin toplanmasını sağlamak,
  • Kaslara esneklik kazandırmak. 

Kan akışının hızlanması, vücudun enerji toplaması ve kasların esnemesi, hareketleri daha doğru yapmaya yardımcı oluyor. Isınma hareketlerinin yapılmaması durumunda, soğuk ve sert olan kaslar egzersiz sırasında zorlanıyor. Kasların zorlanması ise yırtılma, kopma, burkulma ya da incinme riski artıyor. Spordan önce ısınma hareketlerini yapmamak ve spor sırasında gergin olan kasları aşırı zorlamak kimi zaman akut spor yaralanmaları gibi istenmeyen sonuçlara da neden olabiliyor.    

Spor Yaralanmalarında İlk Yardımın Önemi! 

Ön hazırlık yapmadan, diğer bir ifadeyle yeterince ısınmadan egzersize başlamak, ister amatör ister profesyonel sporcu olun yaralanmaya neden olabiliyor. En yaygın görülen spor yaralanmaları aşağıda yer alıyor. 

  • Baldır, uyluk adelesinin zorlanması, 
  • Kısmi veya tam yırtıklar gibi kas yaralanmaları 
  • Ayak bileği burkulmaları, 
  • Bağ zedelenmeleri ve kopmalar 

Sporda diz sakatlıkları da sıklıkla karşılaşılan yaralanmalar arasında bulunuyor. Bu yaralanmaların ciddi sonuçlara yol açmaması için ise ilk yardım büyük önem taşıyor. Yaralanan kişiye doktor kontrolüne girene kadar geçen sürede doğru ilk yardım uygulanması, kimi zaman hayat kurtarıcı bile olabiliyor.  

Hemen Tedaviye Başlamayı İhmal Etmeyin!

Yetişkinlerde ya da çocuklarda görülen spor sakatlıkları çoğu zaman ani bir hareket sonucu ve ani bir şekilde ortaya çıkıyor. Ancak kimi yaralanmalar zamanla kötüleşerek ilerliyor. Spor sakatlıkları tedavisi, yaralanma çeşidine göre farklılık gösteriyor. Bazen spor yaralanmalarında egzersiz tedavisi verilirken, bazen de yaralanmanın durumuna göre dinlenme tavsiye ediliyor. Tedavisi ne olursa olsun, dikkat edilmesi gereken uzman kontrolünde hareket etmek ve gerekli tedaviyi ihmal etmemek. Bu yüzden bir yaralanma sonrası aşağıdaki semptomlarla karşılaştıysanız bir uzmana başvurmayı göz ardı etmeyin:  

  • Eklem ağrısı: Ayak ya da el bileğindeki ya da dizde oluşan eklem ağrıları ihmal edilmemesi gereken belirtiler arasında yer alıyor. Eklemlerinizde aniden başlayan ya da zamanla gelişen ve 48 saatten uzun süren ağrıları hafife almayın.   
  • Bir bölgede şişme: Şişlikler genel olarak gözle görülebilse de kimi zaman eklem içerisinde de olabiliyor ve dışarıdan görülemeyebiliyor. Bir eklem içinde şişlik olduğunda, o bölgede genellikle sertlik, hareket kısıtlılığı ve ağrı oluyor. Şişlik tendon bölgesinde ise hareket ettiğinizde ses oluşabiliyor. 
  • Uyuşma: Uyuşma hissi genel olarak sinir zedelenmesi gibi nedenlerle ortaya çıkıyor ve ciddi bir spor yaralanmasının belirtisi olabiliyor. Bu nedenle bir bölgede uyuşma ya da karıncalanma hissediyorsanız, bu durumu göz ardı etmeyin. 
  • Hassasiyet: Parmağınızda belirli bir bölgeye bastırdığınızda, bastırdığınız noktada batma ve ağrı hissediyorsanız, hassasiyetten bahsediliyor. Bu batmanın ve ağrı hissinin belirli bir noktada toplanması, örneğin bir ayak bileğinizde yokken diğerinde olması üzerinde durmanız gereken konulardan birisi.  
  • Göreli zayıflık: Benzer kaslarınızı karşılaştırdığınızda arada bir fark görüyorsanız, bir tarafın diğerine göre zayıflığından bahsedebiliriz. Örneğin, sağ tarafla kaldırabildiğiniz ağırlığı sol tarafla kaldıramıyorsanız ya da sağ taraftaki hareket genişliği sol tarafta yoksa göreli zayıflıktan bahsedebiliriz.

Yukarıda sayılan semptomlarla karşılaştığınızda doktora danışmayı ihmal etmeyin.  Isınmak gibi doğru giysi ve ayakkabı seçimi de spor yaparken yaralanma riskini azaltan unsurlar arasında yer alıyor. Siz de aradığınız spor ürünlerini en uygun fiyat seçenekleri ile Barcin.com’da bulabilirsiniz.  

Yorum Yazın

Exit mobile version