Menu
in

Sportmenlik Nedir?

Sportmenlik, ara sıra sporun kavgalar, suçlamalar ve kutuplaşmadan ibaret olmadığını hatırlatan bir fenomendir. Fakat çok az görülmesi onu belki de hepimizin gönünde en önemli kılan olgu yapmıştır.

Peki Sportmenlik ne demektir? Sportmenlik, bir spor müsabakasında oyunun kurallarına uymaktan da öte, disiplinli ve istikrarlı belli bir davranış tarzını sergilemek olarak bilinmektedir. Günümüzde birçok farklı dinamiği olan ve maalesef çok az örneğine rastladığımız Sportmenliğin başlıca kuralları peki nelerdir?

  • Oynanan müsabaka ya da oyunun kurallarına harfiyen uymak.
  • Rakibi bir düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görmek.
  • Galibiyet ya da zaferi hiç bir zaman kötüye kullanmamak ve en önemlisi kaybedenin yerine kendini koyabilmek.
  • İyi oyunu ve kazanan karşı taraf da olsa takdir ve tebrik etmek.
  • Sana ya da takımına nasıl bir saygı gösteriliyorsa, karşı takım ve oyuncusuna aynı saygıyı göstermek.
  • Hataları kabul etmek ve başkalarında suç aramamak.
  • Maçın hakemine ve verdiği kararlara saygı duymak, sorgulamamak ve kötü niyet aramamak.
  • Etrafındakileri daha iyi bir oyun için cesaretlendirmek ve en önemlisi de kazanıp, kaybettiğini değil, o oyunu nasıl oynadığını unutmamak.

Birkaç mükemmel sportmenlik hikayesi;

  • 2 Haziran 2012 / Ohio Liselararası Atletik Kurumu’nun düzenlediği 3200 metre koşusunda Meghan Vogel adlı atlet, aynı gün sabahında 1600 metrede altına uzanmıştır. 3200 metrede de ikinci sırada koşan Vogel, önündeki koşucunun finiş çizgisine yakın bir yerde artık daha fazla gücünün kalmadığını görür. Yanından geçip gidebilir, ama Vogel bir saniye bile düşünmeden, diğer koşucuyu omuzlar ve finiş çizgisine kadar onu taşır. Vogel sadece şunu der: “Yarışı benden önce bitirmeyi haketmişti.”

Futbolun kötü çocuğu, Paolo di Canio’nun Premier Lig’de oynadığı seneler. Goodison Park’ta West Ham için ter döken di Canio, yılların verdiği kötü intibayı tek bir sportmenlik hareketi ile seyircinin zihninden silmeyi başaracaktır. Topu savuşturmak için 18’in dışına çıkan Everton kalecisi Paul Gerrard, yanlış bir hareketle kendini kötü sakatlar. Tam 90. Dakikada yaşanan bu olay West Ham United için büyük bir fırsattır, kalecinin sakatlandığı tarafta top ayağına gelen West Ham’lı oyuncu bunu fırsata çevirip, 18’e bir orta keser ama Paolo di Canio, kahraman olacak iken sportmen olur ve topa kafa vurmak yerine eliyle tutar, oyunu durdurur. Böyle oyunculardan böyle hareketler görmek, futbol ve sporun geleceğine, daha da önemlisi sportmenliğe daha büyük umutlarla bakmamızı sağlamaya devam edecektir.

Yorum Yazın

Exit mobile version