Menu
in

Sprint Koşu Nedir, Sprint Antrenmanı

Sprint Koşu Nedir, Sprint Antrenmanı

Olimpiyatların seyir zevki en yüksek organizasyonları içinde bulunan kısa mesafe koşuları; reaksiyon zamanının ayarlanması, elektromiyografik (EMG) aktivitelerin incelenmesi ve kas yapısının güçlendirilmesi gibi çok sayıda biyomekanik faktörü bünyesinde barındırır. Dünyanın en iyi kısa mesafe koşucuları arasında yer alan Usain Bolt, Asafa Powel, Carl Lewis, Florence Griffith Joyner ve Allyson Felix gibi isimler ise hem bu biyomekanik faktörleri kusursuz bir şekilde uygulayabilmiş hem de saha yarışlarını dünya genelinde ilgi çekici bir hâle getirmeyi başarmışlardır. Peki, Sprint Koşu Nedir?

Sprint koşu, sporcuların belli bir mesafeyi maksimum efor ve olabildiğince yüksek hızlar ile tamamlamaya çalıştıkları kısa mesafeli bir koşu türüdür. Pist ve saha disiplininin önemli bir parçası olan sprint koşu; güç, çeviklik, atletizm ve hız gibi unsurların kusursuz uyumu ile gerçekleştirilir. Kariyerine sprint koşu ile devam eden sporculara “sprinter” adı verilir. Temel olarak 100 m, 200 m ve 400 m gibi kısa mesafelerde koşan sporcuların hazırlık süreçleri, uzun mesafe koşuculara kıyasla oldukça farklıdır.

Kısa mesafeli koşular, açık ya da kapalı pistler üzerinde organize edilir. Uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanan 400 metre uzunluğundaki oval koşu pisti, her biri 4 ft (yaklaşık 122 cm) genişliğinde sekiz şeride ayrılır. Her etapta en fazla sekiz sporcu yarışabilir. Sprint koşu müsabakaları, gruplar hâlinde düzenlenir ve kazananların bir üst gruba yükseldiği yarışların final etabında nihai sonuca ulaşılır. Sprint yarışları, 50 ila 400 metrelik çeşitli mesafelerden oluşabilir. Olimpiyatlar için kullanılan üç format: 100 m, 200 m ve 400 m şeklindedir. Yarışlar genellikle 60 saniyeden daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır.

Normal Koşu ile Sprint Koşu Arasındaki Farklar Nelerdir?

En temel spor hareketleri arasında bulunan koşu, aynı zamanda kas hücrelerini etkili bir şekilde çalıştıran kardiyovasküler bir egzersiz biçimidir. Normal koşu ya da tempolu koşu olarak bilinen antrenmanlarda genellikle daha ağır nefes alınabilen bir tempoda çalışılır. Sprint koşularda ise kas hücrelerine yakıt sağlayabilmek için oksijen yerine daha çok glikojen kullanılır. Glikojen birikmesi, hızlı bir şekilde yorgunluk hissine neden olur ve artan laktik asit, kaslarınızda gerilme ya da yanma hissine yol açar. Bu nedenle uzun mesafeli veya devamlı koşularda sprint yapılamaz. 5 bin ve 10 bin metre gibi yarı maraton ya da tam maraton mesafelerinde koşabilmek için oksijen tüketimini sağlayacak şekilde nefes kontrolüne kavuşmak ve enerjiyi mesafeye uygun olarak paylaştırmak gerekir.

Profesyonel düzeyde yarışan sprinter’ler için her salise çok değerlidir. Çıkış esnasında hata yapmadan start alabilmek ve yarış ilerledikçe momentumu sürekli artırarak ilerleyebilmek, sprint koşuların temel dinamikleri içinde gösterilebilir. Özellikle 100 metre gibi kısa koşularda en optimum kuvvetin üretilebilmesi, sabit platform üzerinden en iyi zamanlama ile çıkış yapılabilmesi ve hızlandıkça vücudun yataydan dikey konuma taşınabilmesi başarılı dereceler elde edebilmek açısından kritik bir öneme sahiptir.

Sprint Antrenmanı Nasıl Gerçekleştirilir?

Sprint koşu antrenman programları, düz ya da maraton koşu antrenman programlarından tamamen farklıdır. Kısa mesafe aralıklı koşu antrenmanlarında karın, kalça ve baldır kaslarını güçlendirerek patlayıcı güç olarak bilinen momentumu yakalamak için çalışılır. Çıkış hareketi, vücut pozisyonu, ara ve son hızlanma gibi hususlar, sporcu ve antrenör arasında detaylandırılır. Sporcuların fiziksel sınırlarını zorladıkları kısa mesafeli koşuların belli bir bölümünde oksijensiz solunum da gerçekleştirilir; ancak, deneyimli sprinter’lerin büyük bir çoğunluğu, sadece resmi müsabakalarda enerjilerinin tamamını kullanırlar.

Sprint koşular için sadece profesyonel bir sporcu olmanız gerekmez. İnterval koşu olarak bilinen kısa mesafe aralıklı koşu programlarını kardiyo egzersizlerinizin içine de ekleyebilirsiniz. Kısa mesafe aralıklı koşu, rutin koşu ritminizi belli aralıklarla en yüksek tempoya taşımanızı ve ardından tekrar normal koşu ritminde dinlenebilmenizi sağlayan oldukça faydalı bir antrenmandır. Metabolizma hızını yükselten ve spordan sonra da yağ yakımına olanak tanıyan sprint koşular sayesinde hem zamandan tasarruf edebilirsiniz hem de kısa bir süre içinde mükemmel bir forma kavuşabilirsiniz.

<Koşu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde> yazımızda ise koşu ile ilgili notlarımızı keşfedebilirsiniz.

Bu yazımızda Sprint Koşu Nedir sorusuna cevap aradık. Siz de yüksek tempolu koşularınız için tercih edebileceğiniz profesyonel koşu ayakkabılarına ve diğer spor ekipmanlarına taksitli ödeme seçenekleri ve güvenli alışveriş imkânları ile Barcin.com üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version