Menu
in

Stephen Curry’nin Basketlerinin Temelinde Yatan Driller

Her basketbolcunun kendine özel yetenekleri vardır. Basketbolun dünden bugüne sürekli değişime uğraması doğal olarak oyuncu yeteneklerindeki arayışları da şekillendiriyor. Günümüz basketbolunda artık takımlar tarafından oyuncu seçimleri istenilen bölge özellikleri dahilinde gerçekleşiyor. Forvet mevkii için arayışta olan her takım şut özelliği ararken, pivot arayanlar takımlar oyuncunun sağ ve sol elini etkin kullanmasının yanında sırtı dönük pozisyonda oynama kabiliyetine önem veriyor.

Michael Jardon, Kobe Braynt, Karl Malone, Lebron James, Larry Bird gibi isimleri tek bir özelliği ile sınırlandırmazdık. Neden mi? Çünkü her pozisyonda oynayabilecek bilgiye sahipler. Tabii ki her özellikleri birbiri ile dengeli olmasa da, yeri geldiğinde guard yeri geldiğinde pota altı, zaman zaman ise maçı eline adam rolünde izleriz.

Yeni dönem basketbolunda durumlar hala bu şekilde mi devam ediyor? Tartışmaya açık bir konu olduğunu düşünerek değerli yorumlarınızı bekliyoruz!

Son yıllarda NBA’in bir numaralı ismi Stephan Curry kesinlikle tüm takımların forvet mevkiisine almak istedikleri isim haline geldi. Adam eksiltme, assist ve oyun görüşü gibi özelliklerini bir kenara bıraktığımızda takımın skor yükünü sırtlayabilecek şut gücüne sahip. Peki bu şut gücü nerden geliyor? Stephen Curry gibi şut atmanın göz gezdirmedik değil!

Sizlerde bizim gibi Stephan Curry’nin her sezon şut yüzdesini nasıl belirli bir ortalamanın altına indirmediğini merak ediyorsunuzdur. Merakımızdan yola çıkarak sizin de şut yüzdenizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi paylaşıyoruz.

Başarıya giden yolda temel prensip hiçbir zaman değişmez. Sürekli çalışmanız gerekiyor. 10 atıştan 7’sini isabetli atmanızı başarı olarak görmeden yolunuza devam etmeli 8-9 hatta 10 atışı da sayıya çevirmelisiniz. Unutmayın başarı çok çalışmak ile doğru orantılıdır.

Şutunuzu geliştirmek için durumu iki halde ele alacağız. Forvetler bildiğiniz kısa ve uzun forvet olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa forvet daha hareketli penetreler ile hareketli şutları tercih ederken, uzun forvet ise sabit noktalardan bitirici atışlar için tercih edilir.

Driblling üstü şut ile hızınızı arttırın!

Öncelikle tek potada üçlük çizgisinin gerisine yarım daire çizecek şekilde 5 işaret konumlandırın. Rotanızı en baş işaretten en son işarete doğru belirleyin. Toplamda 2 tur tamamlayacaksınız. En uca gidip tekrar başlangıç noktasına geri dönmeniz gerekiyor. Her işarette 10’ar atış yapmalısınız. Hareketin sonunda toplamda 100 atış yapmış olacaksınız. Toplamda kaç atışınızı sayıya çevirdiğinizi saymayı unutmayın. Bir sonraki turda hedefiniz ilk skorunuzu geçmek olacak. Bu etkili çalışmadaki püf nokta, bir şutörün olabildiği kadar en doğru atış hızını, topa verilmesi gereken ivmeyi ve bombeyi kavrayabilmesidir. Sizde hareketi yaparken farkına varmaya başlayacaksınız. Bir noktadan üst üste yapılan atışlar sırasında vücudunuz artık o noktanın hassasiyetini kavramaya başlayacak. Önemli bir diğer konuda diğer noktaları da kavrayabilmenizdir. Neden mi? Tek nokta da iyi olabilirsiniz. Ancak maç esnasında hep aynı noktadan atış şansı bulamayabilirsiniz. Bu yüzden şut tehdidinizi her noktaya taşıyın!

Video’da izleyeceğiniz şut çalışmasını uygulayabileceğiniz bir alana sahipseniz ne duruyorsunuz! Şut artık sizden sorulur!

Diğer etkili bir çalışmada özellikle adam geçtikten sonra veya pick and roll oynandıktan sonra gibi hareketi bir anda şuta çevirip sayıya gittiğiniz çalışmadır. Bu çalışmada en etkili şutunuzun nasıl olduğunu bulabilirsiniz. Kimisi rakip oyuncuyu geçmeden kimisi ise geçtikten sonra peki ya siz? Şut atabilmek için sizin için en doğru zaman hangisi?

Rakip geçer sayıyı alırım diyorsanız…

Sabit şut drilline göre biraz daha komplike olmanızı gerektirir. Hem rakip savunmanın şut atabilmeniz için size verdiği avantajları doğru zamanda sezmeniz hem de vücudunuzun şut pozisyona geçiş hızını iyi ayarlamalısınız. Hızlı bir şekilde şuta kalmak vücut dengenizi haliyle topa uygulayacağınız kuvveti değiştirebilir. Bu nedenle kaslarınızın tam hazır olduğu anda vücut dengenizi ve hızını ayarlayarak şuta yeltenmelisiniz.

Genellikle kısa forvetlerin ve guardların tercih ettiği bu şut çalışma hakkında videomuzdan bir çok şeyi gözlemleyebilirsiniz!

Yorum Yazın

Exit mobile version