Menu
in

Süt Tüketiminin Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Süt herkes için iyi mi? Yıllar boyunca sadece Türkiye’de değil tüm dünyada sütün çocuk gelişimine faydalarından bahsedildi ve hala geçerliliğini koruyan faydaları mevcut. Örneğin  Avrupa beslenme merkezi, yeterli kalsiyum için günde 300-400 ml süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini önerir. Daha az doymuş yağ içerdiğinden yağsız ve yarım yağlı çeşitlerinin kullanılması da önerilir. Ayrıca sütün kolon kanserinin gelişme azalttığı ve yoğurt tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin daha düşük olduğu belirtilir. (1) Ancak hemen her gıda ürünü gibi sütün de avantajları ve dezavantajları vardır ve bu durum yeterli araştırma olmadığından hala tartışma konusudur. 

Süt İçmek Sağlıklı mı?

Süt ve süt ürünleri B2, B12 ve az miktarda A, D gibi vitaminler, protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Sütün, içerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerinizi formda tuttuğu düşünülür. Kalsiyumun sağlıklı kemiklerin elde edilmesinde ve korunmasında önemli bir rol oynadığı ise uzun yıllardır bilinir. Ancak sütün kemik kırılma riskini azalttığı tam olarak kanıtlanmamıştır. Bununla birlikte süt hamile ineklerden elde edildiği için kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteron açısından zengin bir içeriktir. Bu hormonun fazla alınması ise birtakım problemlere yol açabilir. Bu hormonlar, diğer besinlerle birlikte, bir buzağının yaşamının ilk aylarında büyümesine ve gelişmesine izin verir. İnsanlar açısından ise süt içerisindeki hormonların miktarı oldukça azdır ve günlük bir bardak süt, ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin bir kısmını almanıza yardımcı olur. (2) Spor aktiviteleri de süt içmek kadar faydalıdır. Örneğin basketbol oynamak kemik ve kas gelişimini destekler. Siz de çocuklarınızın aktivitelerine katkı sağlamak isterseniz Nike çocuk basketbol ayakkabısı modellerine göz atabilirsiniz.

Sütün Kemik Gelişimine Katkısı Nedir?

Süt, çeşitli besinlerin kaynağıdır. Kasların ve kemiklerin büyümesine ve korunmasına katkıda bulunan proteinler ve fosfor içerir. Aynı zamanda sütün içeriğindeki kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin yapısı ve bakımı için önemlidir ve kasların işleyişini de etkiler. Potasyum, kasların, kemiklerin ve sinirlerin normal çalışmasına yardımcı olur. Son olarak, B2 ve B12 vitaminleri sinir sisteminin normal işleyişi ve enerji dengeniz için önemlidir. Süt birçok nedenden dolayı sağlıklıdır. İlk olarak, birkaç araştırma süt ürünlerinin kolon kanseri riskini azalttığını belirtir ve günde 1-2 fincan yoğurt tüketen kişilerin diyabet geliştirme riskinin daha düşük olduğundan bahseder.(4) Yağsız süt ve sütten yapılan ürünlerin tüketimi de kilo yönetimine yardımcı olabilir. Bunların kilo kaybı ve vücut kompozisyonundaki değişiklikler üzerinde faydalı bir etkisi vardır. Ancak süt de diğer tüm besinler gibi sağlıklı bir beslenme ve egzersiz ile birleştirildiğinde faydalıdır. (2) Süt tüketimi ile birlikte basketbol gibi aktiviteler boy uzaması konusunda oldukça etkilidir. Hem erkek hem de kız çocuk basketbol ürünleri sayesinde çocukların gelişim süreci desteklenebilir.

Laktoz İntoleransı ve Süt Alternatifleri

Laktoz intoleransı olan insanlar vücutlarında çok az laktaz üretir. Bu, ince bağırsakta üretilen ve vücudun daha iyi emebilmesi için laktozu parçalayan bir enzimdir. Kısaca, laktoz intoleransınız varsa bu, laktozun kolonunuzda sindirilmeden bittiği anlamına gelir. Bunun sonucunda ise şişkinlik, sindirim sorunları, karın ağrısı, nadir olarak ciltte döküntü gibi belirtiler meydana gelir. Laktoz sadece süt ve süt ürünlerinde bulunduğundan tüketimi durdurmanız ya da sınırlamanız gerekir. Laktoz intoleransınız yoksa süt ürünleri bu tür sorunlara neden olmaz. Bununla birlikte süt içeriğindeki mineral ve vitaminleri farklı içeceklerden de alabilirsiniz. (3)

Süt içindeki diğer besin maddelerinin bir kısmını soya, badem, kaju, pirinç, yulaf, Hindistan cevizi sütünden elde edebilirsiniz. Süt olmadan yeterince kalsiyum almanın ideal yolu bol sebze tüketmekten geçer. Ispanak ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum ve birçok mineral ve vitamin içerir. Sivri lahana, deniz yosunu, badem, fındık ve kayısı da oldukça kalsiyum kaynaklarıdır. Bunun yanı sıra, kalsiyum takviyeleri almayı da tercih edebilirsiniz. (3)

Sütün çocuklarda kemik ve kas gelişimine önemli oranda katkıları vardır.. Beslenme programlarına (uygun miktarda yağlı veya yarım yağlı süt) dahil ederek sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak mümkündür. Bu düzeni egzersizle de desteklemek oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuklarınızı erkek çocuk basketbol ürünleri gibi iyi ekipmanlarla destekleyebilir, egzersiz esnasında performansınızı artırmak için ihtiyacınız olan koşu ayakkabısı, dirseklik, barfiks gibi iyi ekipmanlara ise barcin.com aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

1-https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-melk-drinken-gezond-.aspx 

2- www.healthline.com/nutrition/milk-benefits 

3-https://www.ndtv.com/health/lactose-intolerance-top-5-non-dairy-substitutes-for-milk-you-must-try-2172224 

4-https://aacrjournals.org/cebp/article/29/11/2309/72050/Dairy-Consumption-and-Risks-of-Colorectal-Cancer

Yorum Yazın

Exit mobile version