Menu
in

Talassofobi (Deniz Korkusu) Nedir, Nasıl Geçer?

Araknafobia (örümcek korkusu) ve Klostrofobi (küçük alan korkusu) gibi pek çok fobi vardır ve bunlar en bilinenleridir. Ek olarak, Tripofobi (küçük deliklerden korkma) ve Oktofobi (8 sayısı korkusu) gibi genellikle daha bilinmeyen birçok fobi de mevcuttur. Yaklaşık 5 kişiden 1’i fobiden muzdarip, hatta birden fazla fobiye sahip olmak da mümkün. Bununla birlikte tuhaf gelebilir, ancak fobi fobisi (Fobofobi) olan insanlar bile vardır. Talassofobi ise özellikle deniz veya okyanus olmak üzere açık su korkusudur.

Sahilde harika bir gün, denizde yüzmek, şnorkelle yüzmek veya keşif için su altında derinlere dalmak. Çoğu insan için tüm bunlar mükemmel bir tatili anımsatabilir. Ancak talassofobiniz varsa denizin görüntüsü bile size rahatsızlık verebilir. Okyanus uçsuz bucaksız ve neredeyse uzay gibidir, dolayısıyla insanların talasofobi geliştirmesi olası bir durum. Bu nedenle açık su korkusu düşündüğünüzden daha yaygındır.

Talassofobi Nedir? 

Deniz korkusu, kişilerin deniz ya da okyanus gibi derin suların yakınında hissettiği korkudur. Fobi isimleri genellikle Yunanca ya da Latincedir. Deniz korkusuna ne ad verilir diye soracak olursanız, Yunancadan gelen deniz ve korku adlarının birleşimden oluşan talassofobidir. Deniz gibi açık sulara yaklaşıldığında kaygı ve rahatsızlık meydana gelir ve bu durum her defasında ortaya çıkar. Deniz korkusu nedir sorusu ise kısaca şöyle açıklanabilir; deniz ve okyanus gibi derin su korkusudur. Bu derin suların dibi görülmediği için aşağıda ne olduğunu bilememek tedirginlik yaratır ve buna bazen boğulma korkusu da eşlik eder.

Bu nedenle herkes bu fobiyi farklı şekilde yaşar. Bazı insanlar açık suda veya doğada yüzmekten, bir teknede oturmaktan veya havuzda yüzmekten korkabilirler. Diğerleri ise okyanus resimlerine baktıklarında veya derin suları düşündüklerinde bile paniğe kapılırlar. Nedeni bazen açık olmasa da talassofobi doğuştan değildir. Genellikle bu fobiye neden olan olayların bir kombinasyonu sonucu ortaya çıkar. En yaygın nedeni ise çocukluk döneminde yaşanan travmalardır. Çok iyi yüzebilseniz dahi travmaya sebep olan olay denizle birlikte tetiklenebilir ve fobi haline gelebilir.

Deniz Korkusu (Talassofobi) Nasıl Geçer? 

Deniz korkusunun tedavisinden önce bu fobiye sahip olup olmadığınızı bilmeniz gerekebilir. Talassafobi ufak rahatsızlık ya da suya alışma sürecindeki tedirginlikle karıştırılamayacak kadar şiddetli belitirler verebilir. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Artan kalp hızı
  • Terleme
  • Nefes darlığı
  • Ağız kuruluğu
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Bayılmak

Tüm bunlar vücudunuzun bir tehlikeye karşı sizi uyarma biçimidir. Çünkü tüm bu olumsuz durumlar size zarar verebilir. Vücudunuz ise savaşmak için sizi uyarır ya da olası büyük bir hasardan korumak için bayılma gibi bir savunma mekanizmasını devreye sokar. Bu da (deniz, okyanus) uyarana maruz kalındığında hayat kalitenizi düşürür. Fobisi olan kişiler sıklıkla denizden ya da büyük su birikinitilerden kaçar ve uzaklaşır. Ancak deniz fobisi de her fobi gibi tedavi edilebilir psikolojik bir durumdur. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra en şık mayo, bikinilerinizi giyerek denizin tadını çıkarabilirsiniz. 

Talassofobi Tedavi Yöntemleri

Denizde ya da okyanusta panikten kurtulmanıza yardımcı olacak çeşitli tedaviler vardır. Ancak tedavilerin profesyonel kişiler tarafından uygulanması gerekitğini unutmamanız gerekir. İşte deniz korkusu ya da herhangi bir fobiyi yenmek için uygulanan tedaviler:

  • Kaygılar genellikle hipnoz ve/veya bilişsel davranışçı terapileri ile tedavi edilir. Böyle bir tedavi sırasında hipnoterapinin yaptığı şey, aslında sudan veya denizden neden korktuğunuzu bulmaktır.
  • Maruz kalma terapisi, birçok korku türü için iyi bilinen bir yoldur. Fobinin görünür veya hissedilir hale gelmesi için fobi uyaranına maruz kalmanız gerekir. Bu, profesyonel kişiler ile yapılır ve her defasında doz artırılarak korkulacak birşey olmadığını görmenize yardımcı olur. Suya doğru küçük adımlar atarak  profesyonel rehberlik altında korkuyu yenmeniz mümkündür.
  • Güvenlik nedeniyle, asla yalnız yüzmemeniz tavsiye edilir, korku tepkileri nedeniyle kontrolü kaybetmeniz durumunda her zaman yanınıza birini almalısınız. Size rehberlik eden kişiler  nefesinize odaklanmanıza ve düşüncelerinizi değiştirmenize yardımcı olabilir. Ancak yine de limitinizi aşmamanız gerekir.
  • Tedaviler esnasında yüzme ekipmanları kullanarak güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu tür ekipmanlar size daha fazla güven vereceği için fobinizi yenmeniz konusunda yardımcı olabilir.

Siz de konforunuzu ve güvenliğinizi artırarak denizde rahatça yüzmek isterseniz Barcin.com ürünlerine göz atabilir ve denizin, havuzun keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version