Doğumdan itibaren tatlılar hayatın bir parçasıdır. Tatlı tüketimi vücut ihtiyaçları ve genler nedeniyle gerçekleşse de genellikle sonradan öğrenilir. Çocuklara ikram edilen çikolatalar, ödül olarak verilen şekerlemeler, okul kantininde alınan hazır yiyeceklerin her biri yüksek oranda şeker içerir ve bu bir alışkanlık haline gelebilir. Çünkü şeker enerji verir ve mutlu hissettirebilir. Ancak bu etkiler oldukça kısa sürer ve geriye fazla alınmış kalori, diş rahatsızlıkları ve genel sağlık durumunda pek çok problem kalır. En kötüsü ise tatlının bir bağımlılık haline gelmesidir.
Tatlıların anlık verdiği enerji ve mutluluk gerçek bir bağımlılığa dönüşebilir. Tatlı krizleri ve aşırı tatlı isteği de böyle başlar. Bu nedenle sağlıklı atıştırmalıklara yönelmek ve çocukların da bu tür atıştırmalıkları tercih etmesi için örnek olmak gerekir. Örneğin meyvelerde de şeker vardır, ancak daha tolere edilebilir bir miktardır ve ekstra katkı maddesi yoktur. Gün içinde fazladan şeker tüketimi gerçekleştiyse su miktarını artırıp, egzersiz yaparak etkilerini hafifletmek de sizin elinizde. Atlama ipi, koşu bandı gibi spor aletlerinden yardım alabilir, egzersiz aksesuar çeşitleri sayesinde 20-25 dk spor yaparak şekerin daha çabuk tüketilmesini sağlayabilirsiniz.
Ana ve Ara Öğün Saatlerini Günlük Rutininiz Doğrultusunda Düzenleyin
Fazla şeker alımını önlemek için yapılabilecek şeylerden biri beslenme düzeni oluşturmaktır. Ana ve ara öğünlerinizi planlarsanız ara atıştırmalıklara büyük ölçüde ihtiyaç duymazsınız. Tabii ki açlığınızın altında başka neden yoksa. Çünkü geçmeyen açlık hissinin duygusal olarak da nedenleri olabilir. Mutsuzluğunuzu ya da yaşadığınız gergin bir olayı tatlılarla atlatmak istemeniz oldukça doğaldır. Bu nedenle atıştırmalıklara gerek bırakmayacak ya da tatlı yeme isteğinizi maskeleyecek bir beslenme alışkanlığı edinebilirsiniz. Örneğin sabah kahvaltılarınızda lif ağırlıklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Yulaf lapası, protein için peynir ve tok tutması için yumurta, hamur işleri ve sağlıksız kahvaltılıklara iyi bir alternatiftir.
Ara atıştırmalıklar için yemişler ve az miktarda meyve kurusu tercih edebilirsiniz. Ana öğünde ise tavuk, kırmızı et ürünleri ile protein alımınızı gerçekleştirebilir, sebzelerle karbonhidratı tamamlayarak sağlıklı bir yemek tüketebilirsiniz. Bu şekilde hem günlük ihtiyacınız olan enerjiyi karşılar hem de vücut fonksiyonlarınızın olağan şekilde çalışması için yeterli desteği sunabilirsiniz. Günlük rutinleriniz arasında yemeklerinizi hazır almak zorunda kalıyorsanız, boş vakiitlerinizde ertesi günün öğünlerini oluşturarak yanınızda taşıyabilir ya da kalori miktarı ve besin değerleri belli yiyecekler hazırlayan işletmeleri tercih edebilirsiniz.
Tatlı Krizlerini Önleme Konusunda Meyveden Yardım Alın
Yemekten sonra tatlı isteği genellikle uzun süre aç kaldıktan sonra yenen yemeğin ardından hissedilir. Vücudunuz kandaki glikoz seviyesini ayarlamak için şeker ve türev, yiyeceklere ihtiyaç duyar. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme düzeni sık sık ara öğünler halinde olmalıdır. Tatlı krizini bastırmak için şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:
- Kahvaltı sonrası bir elma yiyebilir, çay içebilir ve küçük miktarda meyve barlarını tercih edebilirsiniz.
- Gece tatlı krizi ise insülin seviyenizde bir sorunun habercisi olabilir. Bunun için doktorunuza danışmanız ve altında yatan nedeni tespit etmeniz oldukça önemlidir. Ancak ne olursa olsun gece tatlı tüketimi önerilmeyen bir şeydir. Çünkü tatlılar en önemlisi dişleriniz için iyi bir besin kaynağı değildir.
- Özellikle gece yenen tatlılar, özellikle diş bakımınızı atladıysanız dişlerde çürüklere, diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir.
- Gece tatlı isteğini bastırmak isterseniz tatlı sebze ya da meyvelerden yardım alabilirsiniz. Örneğin havuç son derece tatlı bir sebzedir.
- Armut, elma, çilek, üzüm ya da kavun türevi meyveler ise şeker bakımından oldukça zengindir. Bu tür meyveleri tüketebilirsiniz, ancak hem miktarına hem de ağız bakımınıza özen göstermeniz gerekir.
Su İçmeyi İhmal Etmeyin
Diyette tatlı krizleri oldukça normaldir. Tatlı isteği diyetin besin içeriklerine göre değişir, ancak sağlıklı bir beslenme programı çok fazla şeker içermez. Bu nedenle vücudunuzun alışkın olduğu şeker miktarını karşılamak için tatlıya ihtiyaç duyması normaldir. Bu nedenle şekeri birden kesmek krizlere neden olabilir. Tatlı krizi, diyetin dışında da gerçekleşebilir. Bu nedenle bir öğünde gereğinden fazla şeker tükettiyseniz bol su için. Su, her beslenme düzeninin ilk maddesinde muhakkak vardır. Çünkü su hücrelerinizi besler ve vücudunuzun yenilenmesine yardımcı olur. Şekerin vücudunuzda bıraktığı tahribatları onarmak için son derece yararlıdır. Su içmekte zorlanıyorsanız yanınıza bir suluk alabilir ve içine birkaç meyve-sebze parçası yerleştirerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Suluk, aynı zamanda günde ne kadar su içtiğinizi takip etmenize de yarar. Böylelikle yavaş yavaş su miktarını artırarak kendiniz için düzen oluşturabilirsiniz.
Tatlı krizlerini önlemenin en iyi yollarından biri de spor yapmaktır. Spor malzemeleri ile egzersiz rutinleri oluşturarak beslenmenizi de düzene sokabilirsiniz. Çünkü spor sağlıklı beslenmeye teşvik eder ve vücudunuzun direncini artırır. Konforlu spor antrenmanları için Barcin.com ayrılacıklarından faydalanabilir ve ünlü markaların spor ekipmanlarına ulaşabilirsiniz.