5 kez Avrupa, 2 kez Dünya, 1 kez Olimpiyat şampiyonu… Oldukça sükseli bir girişe sahip bu sporcunun adı: Servet Tazegül. 2008 yılında Pekin’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda bronz kazandıktan sonra altın hedefi koyan ve bunu Londra’da başaran Servet, Rio’da favori olduğu 68 kiloda unvanını korumak istiyor.
DAMLARDA GEZEN YARAMAZ ÇOCUK
Servet, Kars’dan Almanya’ya göçen Azeri kökenli bir ailenin Nürnberg 1988 doğumlu oğlu. Tekvandoyla tanıştığında altı yaşındaydı. KSC Leopard’da spora başlayan Servet, hocası Nurettin Yılmaz’a göre yaramaz bir çocuktu.
“Aktif olmasından başarılı olacağını tahmin ediyordum. Bazen akşamları damlara çıkardı. Az aramadık onu. Bir de esmer ya, mümkün değil bulamazsın! Ben bunu 2004’te yaşadım. İstanbul’da spor salonunda kardan mahsur kaldık. Otobüse gidelim derken ayağı kaymış düşmüş. Beyaz tekvando elbiseleriyle surat üstü kara saplanmış. Bulamıyoruz! Sonra esmer yüzü göründü. Küçükken neyse, büyüyünce de aynı yani.”
ANNESİ KANSERİ YENEMEDİ
Kısa sürede başarılı bir sporcuya dönüşen Servet’in maçlarında, baba Beyler Tazegül hep yerini alırdı. Annesi Gültan Hanım, genelde evde kalıp dua ederdi. Londra 2012 öncesi Tazegül ailesinin hayatı tamamen değişti. Beyninde tümör çıkan Gültan Tazegül, oğluna verdiği “Mutlaka Londra’ya geleceğim” sözünü tutamadı ve Olimpiyat’a 50 gün kala vefat etti.
SAKATLIK ONU DURDURAMADI
Annesinin hastalığını yenmesi için çok mücadele eden Servet, genç bir erkek olarak yıkıldı. Londra 2012’de altın madalyaya kesin gözüyle bakan yakınları bu olay üstüne çekinmeye başladı. Üstüne üstlük finallerden iki gün önce bir sakatlık geçirdi. Ama o büyük bir sporcuydu ve Pekin 2008’de altını kaçırdığı günden bu yana olimpiyat şampiyonluğunu hayal ediyordu. “En sevmediğiniz özelliğiniz?” sorusuna verdiği yanıt olan ‘sabırsızlık’ konusunu çözerek zafere ulaştı. Soğukkanlı, özgüvenli bir şekilde rakiplerini bir bir yenerek altın madalyaya ulaştı ve o akıllara kazınacak konuşmasını yaptı:
“Kimsenin elimden altınımı alamayacağına inandım ve başardım. Son iki gündür antrenman yapamıyordum. Dualarla şampiyon olduğuma inanıyorum. Altın madalyamı anneme armağan etmek istiyorum. Altını annem için kazandım.”
ALMANLAR ONU ÇOK İSTEDİ
Servet kariyerinin ilk döneminde Almanya’dan teklif aldı. Ömür boyu aylık, ev ve araba teklifini babasının da isteğiyle üstünde çok düşünmedi.
Alman Milli takımı ihtimalini hiç düşünmedim. Babam hep Türkiye için spor yapmamı istedi. Tabii ben de öyle… Bir turnuvada başarılı olup, bir ülkenin bayrağının zirveye çıkmasını sağlayacaksam o ülke Türkiye olmalı, Tük bayrağı olmalı.
SİNGAPUR’DAN DUDAK UÇUKLATAN TEKLİF
Rusya’da düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda altına uzandıktan sonra yaptığı açıklamada Singapur’un kendi formalarını giymesi için çok yüksek bir teklif önerdiğini açıkladı.Bu açıklamaya göre Asya ülkesi Servet’e 10-15 milyon dolar civarında bir rakam önerdi ancak bu teklifi de Almanlar’a verdiği “Hayır” yanıtını verdi.
Ay-yıldızlı forma ile mutluluğu ve sevinci yaşıyorum. Benim adım zaten Servet. En büyük servetim çoğu sporcunun hayal ettiği ancak giyemediği ay-yıldızlı forma ve o formayla kazandığım başarılardır
EŞİ DE MADALYALI BİR TEKVANDOCU
Servet’in eşi Melda Akcan, Alman Milli Takımı’nda yer almış 2012 Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmış bir tekvandocu. 2014 yılında Nürnberg’de evlenen çiftin Esmira adında bir kız çocukları var.
BAŞARISININ SIRRI ÇOK ÇALIŞMASI
Üst üste 5 kez Avrupa şampiyonu olan Servet başarısının sırrının çok çalışması olduğunu söylüyor. Spora başladığından bu yana günde 8 saat çalıştığının altını çizen Servet, tekvandoda en çok sıkı ve disiplinli çalışma temposunu seviyor.
Bir rol modelim yok dürüst olmam gerekirse ama her zaman birilerinin rol modeli olmak istemişimdir