Tenis gerçek hız, güç ve atletik performansınızı kanıtlamanız gereken bir spor. Her yiğidin harcı değildir tenis oynamak. Sıkı bir disiplin gerektirir. Ayrıca özgüven de ön planda olmalı. Efsanevi tenisçilere bakıp hayatlarıyla ilgili hikayeler okuduğunuz zaman tenisin ne kadar zor olduğuna bir kez daha ikna olabilirsiniz.
Tenis oynayanların ayakkabıları kolay yıpranır çünkü sürekli olarak hızlı hareket etmek ve bu hareketleri de sürekli farklı yönlere doğru yapmak gerekir. Bu yüzden kendinize bir tenis ayakkabısı alırken aşağıda anlattığımız her adım büyük önem taşıyor.
Oyun stiliniz hangisi?
Tenis oynarken arka çizgide mi kalıyorsunuz yoksa servis ve vole oyuncusu olmayı mı tercih ediyorsunuz? Servis ve vole oyuncusunun özelliği servisi kullandıktan sonra çizgiye gelmesidir. Bunu yaparken tek bir amacı vardır: Kısa sürede sayı almak. Arka çizgide oynuyorsanız defansif oynuyorsunuz ve sürekli sağa ve sola hareket ediyorsunuz demektir. Servis ve volecilerin burnu güçlü bir tenis ayakkabısına, defansif oyuncuların da ayakkabının kenarları desteklenen tasarımlara ihtiyacı vardır.
Hangi zeminde oynuyorsunuz?
Tenis ayakkabısı alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, hangi zeminde oynanacağı. Çünkü her zemin, farklı özelliklere sahip ve ayakkabıların da bu özelliklere uyum sağlaması gerekiyor. Bazı zeminlerde sürtünme fazlayken bazılarında da esneme daha yüksektir ve ayağın kayma ihtimali de bu nedenle artar. Peki zemine göre tenis ayakkabısı nasıl seçilir?
Toprak korta uygun tenis ayakkabısı
Toprak zeminde tenis oynamak daha fazla efor gerektirdiği için ayakları destekleyen tenis ayakkabısı modellerine yönelmek gerekir. Toprak kort için önerilen ayakkabılar genellikle zemine sıkı tutunmak yerine kayma özelliği daha çok bulunan modellerdir. Ayrıca kalın dişli taban yerine ince dişli tenis ayakkabılarını tercih etmek gerekir.
Çim korta uygun tenis ayakkabıları
Çim, yapısı gereği kaymaya daha müsaittir. Bu nedenle çim korta en uygun tenis ayakkabıları, kaymayı önleyecek modellerdir. Bunu da tabanında kauçuk dişler ya da çıkıntılar bulunan ayakkabı modelleriyle sağlamak mümkün. Toprak kort ayakkabılarının aksine çim kortta giyilecek ayakkabılar daha az aşınır ve daha uzun süre kullanılabilir.
Sert zeminli ve halı kaplı kortlara uygun tenis ayakkabıları
Eğer sert zeminli bir kortta tenis oynanacaksa taban bölgesi balıksırtı desenlerle güçlendirilmiş ayakkabılar değerlendirilebilir. Bu tip zeminlerde dayanıklılık esas olduğu için tenis ayakkabıları da buna uyum sağlamalıdır.
Halı kaplı kortlarda ise düz tabanlı tenis ayakkabıları yardımcı olacaktır.
Ayak tipinizi tanıyor musunuz?
Her sporda olduğu gibi teniste de ayak tipiniz ve yere basma şekliniz önem taşıyor. Islak ayak testi ile kolayca ayak şeklinizi belirleyebilirsiniz. Ayağınızı ıslattıktan sonra düz bir zemine koyun ve ortaya çıkan izlerle nasıl bastığınızı belirleyin. Ayağınızı suyla ıslatıp bir kâğıt üzerinde adım atın. Daha sonra ayağınızın kâğıda bıraktığı izleri inceleyin.
Normal taban
Ayağın kâğıda bıraktığı izde topuk ile parmaklar arasında geniş bir hat varsa ve bu izler kavisliyse “neutral” ya da normal tabandan söz edilebilir. Normal ayak tipi kabul edilen bu durumda klasik tenis ayakkabıları giyilebilir.
Düztaban
Eğer ayak izin tam bir taban şeklindeyse overpronator ya da düztaban olarak kabul edilir. Bu tip ayaklarda taban kavisi çok düşük olduğu için dizlere daha fazla yük biner. Yaralanma riskine karşı düztabanlar için özel destekli tasarlanan tenis ayakkabıları değerlendirilmelidir.
Çukurtaban
Kağıttaki ayak izinde parmaklar ile topuk arasındaki çizgi çok darsa ya da hiç yoksa bu, çukurtaban ya da “underpronator” ayak anlamına gelir. Ayaklar zeminle yeterince temas kuramadığı için de güç ve dayanıklılık isteyen durumlarda -mesela tenis oynarken- ayaktan yeterince destek alınamaz. Bunu önlemek için çukurtaban ayaklar için tasarlanan iç yastıklı ve destekleyici modellere yönelmek gerekir.
Ayakkabının yastıkları
Tenis ayakkabılarının yastıkları iki farklı malzemeden yapılır. EVA ve PU olarak adlandırılan bu iki çeşitte EVA hafif ve hareket özgürlüğü sunan PU ise daha güçlü basışlar ve sağlamlık için tercih edilir. Bu seçimde de oynama şekliniz önem taşıyor. Servis ve voleciler için EVA, defansif oyuncular için de PU yastıklar doğru kararlar olacaktır.