Tenis; sporcuların konsantrasyon, fiziksel dayanıklılık ve mental yeterliliklerini sorgulayan oldukça zor bir spor olarak bilinir. Televizyon ekranlarında veya kortta tenis müsabakası izlerken, oyuncular maç içinde birbirinden zor vuruşlar yapar. Sıradan bir sporcu için imkansız görünen kimi vuruşlar kimi özel tenisçiler için tatbik etmesi oldukça kolaydır. İzlerken insanda hayranlık uyandıran, fiziksel güç, vücut koordinasyonu ve tabii ki çok çalışma gerektiren, tenis tarihinin gelmiş geçmiş en iyi vuruşlar listesiyle karşınızdayız.
Pete Sampras Servis-Vole
1990’lı yılların ortasında ATP klasmanında 1 numaraya yükselen Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı Pete Sampras oyun olarak zemin ayrımı yapmaksızın servis-vole oynardı. Tenis oynadığı dönemde Pete Sampras Wimbledon Grand Slam turnuvasını üst üste 4 kez olmak üzere toplamda 14 Grand Slam şampiyonluğu elde ederek, Roger Federer öncesi dönemde kırılması zor gözüken bir rekora imza atmış ve tenis efsanesi haline dönüşmüştür. Oyun olarak birçok oyuncu daha çok çim zeminlerde servis-vole oynamayı tercih etse de Pete Sampras kariyeri boyunca toprak ve sert zeminlerde bile bu oyunu tatbik etmiş ve birçok turnuva zaferinin altına imza atmıştır.
Servis-vole oynayabilmek için öncelikle rakibi zorlayacak etkili bir servise sahip olmak gerekir. Servis kullanırken rakibi hataya zorlayacak rizikolu vuruşlar yapmaya yönelmek bu oyunun esas kuralı olarak karşımıza çıkar. Servis-vole oyununu uygulamak için ilk servislerin oyuna girme yüzdesini artırmak bir tenisçi için altın kuraldır. Servisi efektif bir şekilde oyuna soktuktan sonra tenisçi, servis-vole oynarken rakibinin karşıladığı topu mümkün olduğu kadar fileye yakın bir noktada karşılamaya gayret eder. Sürekli atak halinde rakibini hataya zorlar. Rakibinden gelen topun şiddetine göre ya slice vuruşuyla ya da smaç yaparak puanı mümkün olan en kısa sürede bitirmeye çalışır. Bu oyunun en başarılı uygulayıcısı Amerikalı tenisçi Pete Sampras olmuştur. Sürekli yüksek konsantrasyon, kusursuz bir vücut koordinasyonu ve fiziksel güç gerektiren servis-vole oyununu uygulayarak kariyerinde 14 Grand Slam kazanan Pete Sampras oyun planını, topun oyunda kalış süresini olabildiğince kısa tutarak rakibinin maça girmesini engellemek üzerine kurardı. Riskli vuruşlar yapıldığı için basit hata yapmaya oldukça açık olan servis-vole oyunu birçok tenisçi tarafından tercih edilmez.
Forehand Top Spin Rafael Nadal
Rafael Nadal, mükemmel bir toprak kort oyuncusundan, gerçek bir tenisçiye dönüştüyse bunu forehand top spin vuruşuna borçludur desek yeridir. Solak tenisçi kariyerinde şu ana kadar elde ettiği 16 Grand Slam şampiyonluğunun 11’ini toprak kortta kazanmıştır. Oyunu daha çok fiziksel dayanıklılığa dayanan İspanyol tenisçi solak bir raket oluşunun da avantajıyla forehand top spinli vuruşu günümüzde dünya üzerinde en iyi uygulayan tenisçi olarak bilinir. Özellikle 2010 Wimbledon finalinde 5 set süren mücadelede rakibi Roger Federer karşısında şampiyonluk kazandığı maç tenis tarihinin gelmiş geçmiş en güzel maçlarından biri olarak tarihteki yerini almıştır.
Forehand top spin vuruşu uygularken raketin boynu korta paralel olarak tutulur. Topa spin vermek için vuruş esnasında raketi 30 ile 50 dereceye kadar çevirmek gerekir. Vuruş sırasında sağ elinizi kullanıyorsanız raket sağdan sola doğru kavis çizecektir. Raketin çizeceği kavis topun alacağı spini belirler.
Tek el Backhand ve Backhand Slice Roger Federer
Tenis tarihinde backhand vuruşlarda tek elini kullanan oyuncu sayısı oldukça azdır. Bunların arasında elde ettikleri başarılar düşünüldüğünde tenis efsanesi haline gelen Roger Federer yanı sıra kadın tenisçilerden Justine Henin bu vuruşu en iyi şekilde uygulayan oyuncular arasında yer alır. Tek el backhand kullanmak zordur çünkü vuruş esnasında kola ekstra yük bindirir. Bu vuruşu uygulamak için güçlü kol kaslarına ve kusursuz bir tekniğe sahip olmak gerekir.
Backhand slice vuruşu ise belki de tenis tarihinde uygulanışı en zor ve bir o kadar estetik bir vuruş şeklidir. Bu vuruşta raket normal backhand vuruşundan farklı olarak korta paralel olarak değil 40-50 derecelik açıyla tutulur. Bu vuruşta amaç topu keserek spin verip rakibi hataya zorlamaktır. Vuruş esnasında, hata yapmamak için topun yüksekliğini ve spini iyi ayarlamak gerekir.
Siz de tenise ilgili duyuyorsanız, tenis ekipmanları ve tenis ayakkabıları için Barcin.com adresini inceleyebilirsiniz.