Menu
in

Tenise Başlasam Ama Nasıl?

Çocukların raket ve toplara her zaman ilgisi vardır. Bu yüzden onlara “Tenis oynamak ister misin?” diye sorduğunuz zaman cevap sonucu ne olursa olsun her zaman “Evet” olur. Bazı çocuklar oynamaya devam eder bazıları da sıkılır ve başka sporlara yönelirler. Bu yüzden de çoğu evde hiç kimsenin oynamadığı ve unutulmak üzere olan tenis raketi ve topları vardır.

Üstün teknoloji ve özel malzemelerle üretilen tenis raketleri çürümeyi asla hak etmiyor. Eğer evinizde boş duran tenis raketi ve topları varsa çaktırmadan egzersiz dünyasına doğru geçiş yapabilirsiniz. Böylece hayatınıza hem keyif hem de hareket katarsınız.

Size ilham versin diye;

Monica Seles iyi bir örnek. Diğer tenisçilerden biraz daha farklı. Genelde ünlü tenisçilerde çocukluktan itibaren bir aile baskısı vardır. Tenis oynamaları genelde anne ve babalarının kararı olur. Fakat Monica Seles öyle değil. Kendi isteğiyle tenisi seçen küçük bir çocukken, otoparkta iki aracın arasına file çekerek sabahtan akşama kadar tenis oynarmış. Hatta koyduğu kutulara 200 tane topu göndermeden yemek için eve çıkmazmış. Monica Seles’ten gelen ilhamla birlikte tenis kariyerinize evde bile başlayabilirsiniz.

Gölge tenisi

Gölge boksu tabirine az çok aşinayız. Adının bu olduğunu bilmesek bile bir boksörün yumruklarını boşluğa sallayarak pratik yaptığını gördük. Bunun adı gölge boksu ve boşluğa doğru yapılan bir egzersiz. Bunun aynısını teniste de yapabilirsiniz. Raket ile hem kol ve omuz kaslarınızı çalıştıracak hem de vuruş tekniklerinizi geliştireceksiniz. Bir aynanın önüne geçin ve bugüne kadar gördüğünüz tüm raket sallayışlarını uygulayın. Elinizin dışı (backhand) ve içi (forehand) ile raketi aynaya doğru topa vuruyormuş gibi sallamanız gerekiyor. Yeterli mesafede olduğunuzdan emin olun. Tempoyu dilediğiniz gibi ayarlamakta özgürsünüz. Bazen yavaşlayıp bazen hızlanabilirsiniz. Bu egzersizin bir diğer güzelliği de tamamen kendi tercihinize göre şekillenebilmesi. Çalışma sırasında duruşunuzun da ne derece doğru olduğunu kendiniz anlayabilirsiniz.

Raketle top sektirme

Bu çalışmada amacınız topu yere düşürmemek. Küçük hareketlerle raketin üzerinde top sektirmeye çalışın. Hem el hem de göz koordinasyonunu güçlendirecek bu alıştırma sadece teniste değil günlük hayattaki odaklanmalarınıza da yardımcı olacak. Kendinize bir rakam belirleyip sektirmeye başlarsanız tüm bu egzersizlere daha hızlı alışır ve hedefinize sorunsuz ulaşma şansı yakalarsınız.

Devam etmek isteyenler için: Temel tenis kuralları

Eğer bu ısınmalar sizi kesmediyse, artık tenis dünyasına girmek için hazırsınız demektir. Ancak her spor gibi, tenisin de kendine özel birçok kuralı var. Oyunu kuralına göre oynamak isterseniz diye, kimi temel kurallardan bahsedelim istedik:

  • Teniste her oyun servis atışı ile başlar, atış belirlenen çizginin arkasından yapılmalıdır. Servis topu atılırken, servis atılan yeri çaprazında yer alan servis karesi hedeflenir. Eğer servis atışınız hatalıysa ikinci servis atılır.
  • Eğer hata birkaç kez tekrar ederse, puan kaybedilir. Topu fileye takmak, topu yanlış servis alanına atmak, servis hatası olarak adlandırılır.
  • Servisi atma esnasında aynı sayıda iki kez servis hatası yapan kişiler çift hata yapmış sayılır ve puan kaybeder.
  • Herhangi bir tarafın ilk aldığı puana “15”, ikinci aldığı puan “30”, üçüncü aldığı puana ise “40” denir.
  • Eğer bir taraf dördüncü puana ulaştığında diğer taraf da iki ya da daha az puan almışsa “oyun” olur.
  • 6 oyunu kazanan tenisçi bir seti, 3 setin ikisini veya 5 setin üçünü kazanan oyuncu da maçı kazanmış olur.
  • Eğer oyun sırasında beraberlik yaşanırsa oyun uzar. Bir oyuncu iki sayı üst üste (avantaj + sayı) kazanıncaya kadar mücadele devam eder.
  • Temel vuruş şekilleri ikiye ayrılır: Forehand ve Backhand.
  • Forehand; raketin bulunduğu elin avuç içi karşıya doğru bakacak şekilde yapılmakta olan bir vuruş şekline denir. Bu vuruşta, kol geriye çekilmeli ve mutlaka gergin olmalıdır, bacaklar ise hafif bükük ve paralel olmalı. Gerilmiş olan raket aşağıdan bükülmüş olan dizlerin tam alt kısmında durmalı ve bu şekilde topa vurulmalıdır.
  • Backhand vuruşunda ise raket iki el yardımıyla geriye çekilir, raketin yüz kısmı rakibe doğru gösterilir. Bu esnada dizler paralel şekilde kıvrılır, topa dizlerin ön kısmından iki el yardımı ile vurulur.

Yorum Yazın

Exit mobile version