Menu
in

Voleybol Antrenman Programı Tavsiyeleri

Voleybol Antrenman Programı Tavsiyeleri

Gelişen spor bilimi, sporcuların fiziksel performanslarını artıran farklı antrenman metotlarının ortaya çıkmasını ve uygulanabilmesini sağlar. Farklı sportif becerilerin etkin bir şekilde sergilenebilmesine zemin hazırlayan yeni nesil voleybol antrenman programı ile, maç esnasında ihtiyaç duyduğunuz her hareketi üstün bir doğrulukla gerçekleştirebilirsiniz. Fiziksel uygunluğunuzun ve bireysel ihtiyaçlarınızın göz önünde bulundurulmasıyla hazırlanan kişiselleştirilmiş antrenman programı neticesinde, hem voleybol branşına olan hakimiyetinizin farkına varırsınız hem de eksikliklerinizi görerek onları giderme şansına sahip olursunuz.

Fiziksel Özelliklerinizi Göz Önünde Bulundurun

Diğer spor branşlarında olduğu gibi, voleybol branşında da herhangi bir antrenman programına dahil olmadan önce fiziksel özelliklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu özellikleri dikkate aldığınızda, ileriye dönük programlama yaparken pasör, pasör çaprazı, orta oyuncu, libero ya da smaçör gibi mevkilerden hangisine uygun olduğunuz konusunda bir ön bilgi edinmiş olursunuz.

Her bir mevkide, farklı voleybol antrenman programı uygulayacağınız için, hatasız ve kesin sonuç almak adına fiziksel analiz yapmak son derece önemlidir. Boy, kilo ve antropometrik ölçümleri içeren fiziksel uygun bulunma evresinin belirlenmesinin ardından, verimli antrenman sürecinin bir sonraki basamağına geçebilirsiniz.

Uygunluğunuzu Test Edin

İleriye dönük antrenman programlaması öncesinde, voleybol sporunun temelini oluşturan becerilere sahip olmanız gerekir. Voleybol topunun, kendi saha sınırlarınız içerisinde yere düşmesini engellemek, bir nevi yer çekimine karşı mukavemet göstermek prensibine dayalı voleybol sporunda dayanıklılık, çabukluk ve patlayıcı kuvvet özelliğine sahip olmak son derece önemlidir. Dolayısıyla programlama yaparken teknik antrenman haricinde bu üç beceriyi içeren özel bir antrenman programını gerçekleştirmeniz gerekir. Ancak bu şekilde hedeflediğiniz performansı ve zihninizde kurguladığınız hareketleri maç esnasında sergileyebilirsiniz.

Dayanıklılık, çabukluk ve patlayıcı kuvvet becerilerini içeren antrenman programına başlamadan önce, fiziksel uygunluğunuzu test ederek mevcut konumunuzu görebilir ve hedeflediğiniz nokta ile arasındaki farkı somut bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Kendinizi test ederken dikkat etmeniz gereken nokta, dünya çapında güvenilirliği ve geçerliliği kanıtlanmış performans testlerini uygulamanızdır. Örneğin, koşu dayanıklılığınızı ölçmek için mekik koşusu, hareket çabukluğunuzu ölçmek için koordinasyon parkurları ve patlayıcı kuvvet özelliğinizi ölçmek için de 30 m sürat koşusu gibi testleri uygulayabilirsiniz. Bu testleri uyguladıktan sonra, yaş ve cinsiyet özelliklerine göre belirlenen norm değerleriyle kendi değerlerinizi kıyaslayarak fiziksel uygunluğunuzla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Bireysel ve Takım Çalışmaları Gerçekleştirin

Performans analizinizi gerçekleştirdikten sonra uzman bir spor eğitmeni gözetiminde, temel becerilerinizin gelişimini desteklemek açısından bireyselleştirilmiş antrenman programı uygulayabilirsiniz. Set ve tekrar sayılarına dayalı bu antrenman programı kapsamında aerobik ve anaerobik koşular, ağırlık çalışmaları, stretching egzersizleri ya da direnç lastikleriyle yapılan fonksiyonel hareket uygulamalarını gerçekleştirebilirsiniz. Fiziksel yeterliliğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla yapılan anaerobik koşular ve ağırlık çalışmaları öncesinde, maksimal kuvvet değerlerinizi ölçerek sürantrene olma problemiyle karşılaşmayı minimize edebilirsiniz.

Takım çalışmalarına katılmak, voleybol oyun tekniğinizin ve takım oyunu becerinizin gelişmesini sağlamak için son derece önemlidir. Takım antrenmanları kapsamında yaptığınız çalışmalarda, parmak pas, manşet pas, smaç ve servis gibi oyuna yön veren temel vuruşlarda yetkinlik kazanabileceğiniz gibi, pozisyon değiştirme, blok ya da plonjon gibi üst düzey teknik beceri gerektiren hareketlerde de uzmanlaşırsınız. Bu alanda yeterli seviyeye gelmeniz için, hücuma ve savunmaya dayalı antrenman senaryolarını uygulayabileceğiniz gibi, voleybol spor branşı için özel olarak geliştirilen spor ekipmanlarını da kullanabilirsiniz.

Etkili Antrenman İçin Yapılması Gerekenler

Antrenmanlar öncesinde uzman bir doktor nezaretinde EKG ya da Efor EKG gibi, kardiyovasküler sisteminizin çalışmasıyla ilgili bilgi veren testlerden geçmelisiniz. Bilgi sahibi olmadığınız antrenman uygulamalarını yapmamalı, gerektiğinde uzman bir spor eğitmeninden bilgi almalısınız.

Verimli bir antrenman deneyimlemeniz için voleybol spor branşına özgü spor ayakkabı, dizlik ya da dirseklik gibi ekipmanları kullanmalısınız.
Antrenmanlar öncesinde, muhakkak vücudunuzun ısınmasını sağlayan koşu ve esnetme hareketlerini uygulamalısınız.
Antrenman bitiminde, bir sonraki gün yorgunluk yaşamamanız için soğuma hareketlerini gerçekleştirmelisiniz.
Barcin.com‘un voleybol antrenmanlarında giyebileceğiniz spor ekipmanlarına göz gezdirerek kişisel özelliklerinize uygun ürünleri satın alabilir ve konforlu bir antrenman süreci deneyimleyebilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version