Menu
in

Voleybolda Pas Çeşitleri Nelerdir

Voleybolda Pas Çeşitleri Nelerdir

Voleybol, tüm zamanların en popüler spor dalları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Son derece heyecanlı müsabakalara sahne olan ve bu sayede hem sporcuların hem de izleyicilerin büyük beğenisini kazanan bu eşsiz spor branşı, kendine has özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Voleybolu diğer spor dallarından ayıran detaylar arasında, özgün pas stilleri de bulunuyor. Peki, voleybol pas çeşitleri hakkında siz neler biliyorsunuz? İşte, karşınızda voleybolda kullanılan pas türleri ve özellikleri…

Parmak Ucu Pas

Takımların topu kendi alanlarında dolaştırıp oyun kurma safhalarında tercih ettiği parmak ucu pas, topa parmak uçlarıyla yavaşça müdahale edilmesi şeklinde uygulanıyor. Topa son derece dikkatli bir şekilde vurularak atılan parmak ucu paslar, aynı takımdaki oyuncuların kendi yarı sahalarında topu yere düşürmeden döndürebilmelerine yardımcı oluyor.

Manşet Pas

📸 : Volleyball Passing Drils

Voleybolun en bilinen hareketleri arasında yer alan manşet pasta, kollar göğüs hizasında bir araya getiriliyor ve pas esnasında bileğin yaklaşık 9 cm yukarısındaki ön kol kasları kullanılıyor. Voleybolcular, manşet pas türünü hem kendi sahalarından top çıkarırken hem de arkadaşlarına oyun kurma paslarını atarken tercih edebiliyor. 

Uzun Pas

Uzun pas, ağırlıklı olarak hücumu tamamlamak için topa ivme kazandırılarak atılıyor ve genellikle 2 ya da 4 numaralı oyuncuları hedef alıyor. Uzun pas, pek çok takımda hücumun son pası olarak değerlendiriliyor ve bu pası alan oyuncu, topu karşı alana mümkün olduğunca sert bir şekilde göndererek takımına sayı kazandırmaya çalışıyor.

Kısa Pas

Kısa pas, hem oyun kurarken hem de hücumu tamamlarken tercih edilebiliyor. Oyun kurarken ağırlıklı olarak 3 numaralı oyuncuya gönderilen pas, orta alan oyuncularının arkadaşlarına sayı pozisyonu üretebilmesini sağlama amacıyla atılıyor. Rakip takımın oyun alanına yayılmasını engelleme amacıyla hızlı bir şekilde tamamlanan kısa pas, tüm takımların en önemli hücum aksiyonları arasında kabul ediliyor. Hücum tamamlama amacıyla atılan kısa paslar ise erken kısa pas, normal kısa pas ve geç kısa pas olmak üzere üç alt gruba ayrılıyor.

Erken Kısa Pas

Erken kısa pas, 3 numaralı oyuncunun topu doğrudan rakip alana yollaması amacıyla atılıyor. Erken kısa pasta 3 numaralı oyuncu, top kendisine gelmeden sıçrıyor ve bu sayede topla havada buluşarak atağı hızlı bir şekilde tamamlama şansı yakalıyor.

Normal Kısa Pas

Normal kısa pas uygulamasında 3 numaralı oyuncu, top kendisine pas verecek arkadaşına geldiği anda hareketlenmeye başlıyor ve topla aynı anda zıplıyor. Bu sayede 3 numaralı oyuncuya topa maksimum yükseklikteyken vurabilme fırsatı tanıyan normal kısa pas, hızlı bir şekilde sayı almanın en güvenli yolları arasında bulunuyor. 

Geç Kısa Pas

Geç kısa pas uygulamasında 3 numaralı oyuncu, kendisine verilen pas inişe geçtikten sonra hareketleniyor ve bu sayede topa alçaktayken vurabiliyor. Özellikle tipleme, yani topu parmak uçlarıyla dürterek filenin hemen arkasına düşürme hareketlerinde kullanılan geç kısa pas uygulamasının etkili olması için rakip takımın savunmadan düşmüş olması gerekiyor.

Kurşun Pas

Hücumu hızlandırmak için atılan kurşun pas, 2 ya da 4 numaralı oyunculara gönderilen fileye paralel toplardan oluşuyor. File köşelerinden hızlı bir şekilde atılan kurşun paslar, özellikle smaçör özellikli oyuncuların rakip alana yönelik smaç vuruşları gerçekleştirmesi amacıyla kullanılıyor. Yüksek hız sayesinde rakip savunmayı yanıltan kurşun pas, aynı zamanda smaç hareketinin gücünü de artırıyor.

Eğer siz de voleybolla ilgilenmek ve birbirinden etkili paslarınızla parkelerde fırtına gibi esmek isterseniz, hemen barcin.com‘un size özel voleybol kıyafet ve ekipmanlarını tercih edebilir ve benzersiz bir spor deneyimine adım atabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Voleybol yazımız da ilginizi çekebilir. 

Yorum Yazın

Exit mobile version