Menu
in

Fark Etmeden Yapılan Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Fark Etmeden Yapılan Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Sağlıklı ve düzenli beslenmenin daha uzun, keyifli ve zinde bir yaşam sürmek açısından ne kadar önemli bir faktör olduğu konusunda hemfikir olmayan yoktur. Aynı şekilde artık fazla yağlı, karbonhidrat ağırlıklı ve şekerli gıdalar tüketmenin sağlıklı beslenme düzenine uymadığı konusunda da bir fikir birliğinden söz edebiliriz. Ancak ne yazık ki, sağlıklı beslenme düzeninizi siz fark etmeseniz de bozan, size beslenme tuzakları yaratan bazı alışkanlıklarınız halen gündeminizde olabilir. Fark etmeden tekrarlanan yanlış beslenme alışkanlıkları vücudunuzu yorabilir ve sağlığınızı riske atabilir. Ne dersiniz, söz konusu alışkanlıklara daha yakından göz atalım mı? 

1. Hızlı ve Bilinçsiz Yemek Yemek

Aç hissettiğinizde, doğal olarak, bir an önce karnınızı doyurmak ve tokluk hissine kavuşmak istersiniz. Ancak söz konusu açlık, sizin bulduğunuz ilk yemeği normalden çok daha hızlı yemenize sebep olabilir. Bir düşünün: Her bir lokmanızı 20 saniye boyunca çiğniyor musunuz? Yediğiniz yemeğe gerçekten odaklanıyor musunuz?

Yemek yerken film izlemek, ayakta durmak ya da başka bir şeyle ilgilenmek; yediğiniz yemeğin farkında olmamanıza yol açabilir. Tokluk hissine ne zaman kavuştuğunuzun ayırdına varmakta zorlanır, fark etmeden hızlı yemek yersiniz. Haliyle bu durum, normalden çok daha fazla ve bilinçsiz yemenize neden olabilir. Bir sonraki öğününüzü başka hiçbir şeyle ilgilenmeden ve lokmalarınızı bir süre çiğnediğinizden emin olarak tüketmeye ne dersiniz?

2. Gece Saatlerinde Atıştırma Alışkanlığı

Metabolizmanızın hızı gece saatlerine yaklaştıkça azalır. Başka bir deyişle vücudunuz, yoğun tempolu geçen bir günün ardından ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi karşıladıktan sonra yavaş yavaş kapanış moduna geçer. Ne var ki, zihniniz her zaman kapanış konusunda vücudunuzla aynı fikirde olmayabilir. Gecenin bir vaktinde canı aniden tatlı ya da tuzlu besinler istemeyen insanların sayısı oldukça azdır.

Emin olun, yalnız değilsiniz. Ancak uykudan önce karbonhidrat, yağ ve şeker ağırlıklı beslenmek; hazım problemlerine yol açabileceği gibi, uyku sorunlarına neden olabilir. Yatmadan en az iki saat önce öğünlerinizi sonlandırmanız, gece çok aç hissettiğiniz takdirde lifli, az kalorili ve hafif besinler tüketerek açlığınızı yatıştırmanız tavsiye edilir. Gece atıştırmalarını bir alışkanlık haline getirdiyseniz, bu saatlerde öncelikle daha hafif besinler tüketebilir, ilerleyen günlerde bu alışkanlığınızı tamamen sonlandırmaya çalışabilirsiniz

3. Yanlış Beslenme Alışkanları için Rolü Büyük: Plansız Alışveriş

Sağlıklı ve düzenli beslenmeyi kolaylaştırmanın en pratik yöntemlerinden biri, planlı market alışverişlerine çıkmaktır. Bir alışveriş listesi hazırlamadan markete gidiyor ve o an canınız ne çekiyorsa sepetinize atıyorsanız, bütçenizi ve sağlığınızı olumsuz anlamda etkiliyor olabilirsiniz. Çünkü bu defa dolabınızı her açtığınızda gözünüze ilk çarpan gıdaları seçerek yemek hazırlayabilir, bu esnada satın aldığınız bazı besinleri çoktan unuttuğunuz için bozulmaya terk edebilirsiniz.

Özellikle yemek hazırlamak için kısıtlı vaktiniz olduğu günlerde, plansız yapılan alışverişler nedeniyle sağlıksız beslenmek zorunda kalabilirsiniz. Markete gitmeden önce ihtiyaçlarınızı belirleyerek bir alışveriş listesi hazırlamak hayatınızı oldukça kolaylaştırabilir. 

4. Uzun Süre Aç Kalmak

Hızla kilo kaybetmek için şok diyet programları mı uyguluyorsunuz? Yoğun tempolu günler içinde kimi zaman yemek yemeye fırsat bulamadığınızı mı fark ediyorsunuz? Farkında olarak ya da fark etmeden kendinizi uzun süre boyunca aç bırakmak, uzun vadede metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Öte yandan, uzun süreli açlık sonrasında kan şekeriniz düşer ve takip eden ilk öğünde normalde yediğiniz miktardan çok daha fazlasını tüketebilirsiniz. Açlık krizleriyle karşı karşıya kalmamak ve sağlıklı beslenme kurallarından şaşmamak için, kendinizi aç bırakmaktan kaçınmalısınız. Çantanızda her zaman sağlıklı atıştırmalıklar taşıyabilir, ana ve ara öğünlerinizin alternatiflerini önceden belirleyerek düzenli beslenebilirsiniz. 

5. Sorunları Yemekle Çözmeye Çalışmak

Sağlıklı beslenme düzenini fiziksel açlık hissinin yanı sıra psikolojik açlık krizleri de riske atar. Stresli, yorgun ya da keyifsiz hissettiği anda bir şeyler tüketme ihtiyacı duyan insanların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Özellikle bu ihtiyaç bir alışkanlık haline geldiyse, psikolojik açlık sağlığınızı riske atıyor olabilir. Yakın geçmişinizi kısaca gözden geçirmeye ne dersiniz? Canınız sıkkınken kendinizi buzdolabının karşısında buluyor musunuz? Yorgun geçen günleri sıklıkla bir tatlıyla ödüllendiriyor musunuz? Keyifsiz hissettiğiniz anda yemek siparişi vermeyi tercih ediyor musunuz? Bu tip durumlarda karnınız tok olduğu halde çareyi yemek yemekte arıyorsanız, dikkatinizi başka bir şeye yöneltmeyi ve aklınızı dağıtacak aktiviteler bulmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede psikolojik açlık krizlerini daha sağlıklı bir şekilde atlatabilir, zamanla bu alışkanlığınızı sonlandırabilirsiniz. 

Düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra spor yapmak da sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz parçalarından biridir. Daha keyifli ve verimli spor yapmak için barcin.com‘da yer alan spor aksesuarlarını ve ekipmanlarını inceleyebilirsiniz. 

Yorum Yazın

Exit mobile version