Menu
in

Yogaya Başlangıç ve Güneşi Selamlama

yogaya başlangıç ve yoga güneşi selamlama

Gerçek ve kalıcı mutluluğa ulaşmak için uygulanan bir kişisel gelişim sistemi olan yoga, bireyin kendi benliğini tanıması ve dengede tutmasına yardımcı olur. Beden, zihin ve bilinç üçlüsünün evrenle uyum içinde yaşaması ve bu uyumun sürdürülmesinde rol üstlenen yoga çalışmaları ile hayatı daha derin ve anlamlı yaşamak mümkündür. 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan bu metodoloji, kişinin tam bilinç içinde evrenle bir bütün olarak yaşamasına aracılık eder.

Yogaya başlamanın belirli bir yaşı veya ön koşulu yoktur. İç huzuru yakalamayı hedefleyen ve kendi benliğini daha yakından tanımak isteyenler için yoga ideal bir öğretidir. Yeni başlayanlar için yoga hareketlerini ve duruşlarını doğru bir şekilde öğrenmek önemlidir. Yoganın çıkış yeri olan Hindistan’da güneşi selamlama (Surya Namaskar) olarak bilinen ritüel, güneşin doğuş zamanında zihnin en berrak olduğu saatlerde yapılmalıdır. Sabah yogası olarak da adlandırılan bu uygulamada kişinin farkındalığının artırılması hedeflenir.

Güneşi Selamlama Ritüelinin Faydaları Nelerdir?

  • Bedenin ön ve arka kısımlarını esneten hareketlerle dolu olduğu için kasları güçlendirir ve ağrıları azaltır.
  • Sindirim sistemine oldukça faydalıdır ve hazımsızlık, kabızlık gibi sorunları önler.
  • Karın bölgesindeki yağların yakılmasında etkilidir. Bu bölgedeki kasları güçlendirir.
  • Akciğerlerin ve kanın oksijenle dolmasını sağlayarak göğüs bölgesini sıkılaştırır.
  • Kadınların adet döngüsünü düzene sokarak doğum esnasında kolaylık sunar.
  • Hafızayı ve sinir sistemini güçlendirir.
  • Cildi yeniler, cilt bozukluklarının ve yaraların iyileşmesine yardımcıdır.
  • Uyku düzenini destekler.

Güneşi Selamlama Ritüeli Nasıl Uygulanır?

Toplam 12 hareketten oluşan uygulamanın güneşin doğduğu zaman diliminde ya da sabahın erken saatlerinde yapılması tavsiye edilir. 12 farklı duruşun her biri yılın aylarına denk gelen güneş fazını temsil eder. Uygulamada her hareketin en az 2 kez tekrarlanması önem taşır.

  1. Pranamasana

Bacaklar bitişik şekilde ayakta başlayan selamlama duruşu ritüelin ilk hareketidir. Duruşu uygularken ellerinizi kalp bölgesinde birleştirerek bedeninizi gevşek tutun. İçe dönme ve gevşeme sağlayan hareketi uygularken nefes verip ciğerlerinizi boşaltın ve sonra derin bir nefes alın.

  1. Hasta Uttanasana

Kollarınızı bedeninizle beraber geriye doğru uzatmanız gereken bu harekette dizlerinizi ve kollarınızı bükmemeye özen gösterin. Göğüs ve karın bölgesini esneten bu duruş, yaşamsal enerjiyi üst bölgelere taşımayı sağlar. Duruşun ardından derin bir nefes verin.

  1. Padahastasana

Bu hareketi uygularken kalça bölgenizi bükerek öne eğilin ve dizlerinizi düz tutun. Avuçlarınızı yere ve alnınızı dizinize değdirin. Karın bögesindeki organları rahatlatan hareket, sindirim sorunlarını azaltır. Hareketten sonra nefes alın.

  1. Ashwa Sanchalanasana

Ellerinizi yere koyarak harekete başlayabilirsiniz. Sol ayağınızı iki elinizin arasına alarak sol dizinizi omuzunuza değdirin. Sağ bacak gergin bir şekilde geride durmalı ve diziniz yere değmeli. Başınızı geriye atarak nefes verebilirsiniz.

  1. Parvatasana

Bir önceki harekette ellerinizin ve ayaklarınızın poziyonunu değiştirmeden kalçanızı yukarı kaldırın. Başınızı karnınıza doğru çektiğiniz pozisyonda ayaklarınız yere sağlam basmalı. Kol ve bacak kaslarını güçlendiren dağ pozisyonu, aynı zamanda omurga ve sinirleri de kuvvetlendirir. Uygulama sonrası nefes alın.

  1. Asthanga Namaskara

Bacaklarınızı geriye götürün ve ellerinizi yerde tutun. Kalçanızı yukarıda tutarak ayaklarınızın parmak ucunda bekleyin. Hareketi uyguladıktan sonra nefes verin.

  1. Bhujangasana

Ellerinizi yere koyun ve bedeninizi yukarı kaldırın. Kobra duruşu olarak adlandırılan bu harekette başınızı geriye atın. Astım, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen bu duruş, omurga sinirlerini ve sırt kaslarını gevşetir. Hareket sonrası derin  bir nefes alın.

  1. Parvatasana 

Beşinci adımın aynısı olan hareketi uygularken dağ pozisyonu alarak el ve ayaklarınızı yerde tutun ve kalçanızı yukarı kaldırın. Nefes verin.

  1. Ashwa Sanchalanasana

Dördüncü harekette uyguladığınız adımları bu kez sağ bacağınız için yapmalısınız. Sağ ayağınızı ellerinizin arasına alarak sol bacağınızı geride tutun. Başınızı geriye atarak nefes alın.

  1. Padahastasana

Üçüncü adımda uygulanan hareketi tekrar yapmalısınız. Kalçanızı öne eğin ve dizlerinizi bükmeyin. Alnınızı dizlerinize değdirin ve avuçlarınız yerde olsun. Nefes verin.

  1. Hasta Uttanasana

Kollarınızı bedeninizle birlikte geriye doğru esneteceğiniz bu hareket, ritüelin ikinci adımının aynısıdır. Bu aşamada diz ve kollarınızı bükmemeye çalışın. Nefes alın.

  1. Pranamasana

İlk hareketin aynısı olan duruş, güneşi selamlama hareketi olarak adlandırılır. Ellerinizi göğsünüze koyun ve selamlama pozisyonuna geçin. Nefes vererek ritüeli tamamlayın.

Sağlıklı yaşam öğretilerinin başında gelen yogaya başlamak için kaliteli giysi ve malzeme seçimi önem taşır. Yoga yaparken giyebileceğiniz büstiyer, tişört ve tayt modelleri ile birlikte çeşitli yoga malzemelerini Barcin.com üzerinden güvenli alışveriş imkânı ile satın alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version