Menu
in ,

Ayın Sportmeni: Fair Play Ödüllü Türkler

Elvan Abeylegesse

2009 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda kadınlar 10 bin metre yarışı öncesi Etiyopyalı atlet, Meselech Melkamu ayakkabılarını otelde unuttu. Türkiye adına yarışan Etiyopla doğumlu Elvan Abeylegesse, Melkamu’ya yedek ayakkabılarını vererek yarışmasını sağladı. Etiyopya takımı tarafından ülke değiştirdiği için pek de hoşlanılmayan Abeylegesse dereceye giremezken Melkamu gümüş madalya kazandı. Abeylegesse’yi ödüle aday gösteren ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin eski medya direktörü Etiyopyalı Fekrou Kidane’ydi.

Erhan Yavuz

2011’de İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda Plevne Koşusu’nda yarışın favorisi Halis Karataş’ın atı “Gelibolu”nun kantarma kayışı koptu. Yavuz bu durumu fark edip kantarmanın parçasına uzanarak atı kontrolden çıkan rakibine verdi. Karataş yarışı birinci olarak bitirirken Yavuz “Eskişehirli” isimli atıyla yarışı dördüncü olarak tamamladı. Yavuz, “Pierre de Coubertin Dünya Fair Play Büyük Ödülü”nü aldı.

Artur Talay

Çekiç atma dalında yarışan Eşref Apak’ın antrenörü olan Talay, 2004 yılında uzun yıllar çalıştığı sporcusunun kendi çalışma programı dahilinde daha fazla ileri gidemeyeceğini belirtip sporcusuyla yollarını ayırdı. İlginçtir, Atina 2004 Olimpiyat Oyunları’nda dördüncü olan Eşref Apak, üçüncü olan sporcunun dopingli çıkması üzerine bronz madalyanın sahibi oldu.

Özgürcan Özcan

Henüz 17 yaşındayken Galatasaray-Denizlispor maçında forma giyen Özcan, Ali Sami Yen’de kafa vuruşuyla fileleri havalandırdıktan sonra hakeme giderek eliyle gol attığını söyledi. 22 Ekim 2005’teki o maçta gol sayılmadı ve Özcan sarı kart gördü.

Hilal Coşkuner

2005 yılında Trabzon’da düzenlenen Okullararası Kros Birinciliği yarışmasında Coşkuner ilk sırada koşuyordu. Altın madalyaya doğru ilerleyen Coşkuner, hemen ardındaki rakibi düşünce dönüp onu yerden kaldırarak ambulansa taşıdı. Coşkuner yarış sonrası “Ön grupta 5 kişiydik. Ben en öndeydim. İkinci sıradaki arkadaşım birden yere düştü. Yere düşerken çığlık atınca geriye dönüp düştüğünü gördüm. Ben de hemen yarışı bırakıp onun yanına gittim.  Bence o yarıştaki birincilikten daha değerliydi” diye konuştu.

Nail Atlı

Tozaklıspor’da oynayan Atlı, şutunu sektiren kalecinin sakatlandığını görünce boş kaleye gol atmak yerine sağlık görevlilerini sahaya çağırdı. Atlı, 1993 yılında bu hareketi nedeniyle ödüle layık görüldü.

Orhun Ene

Şu sıralarda TOFAŞ’ın baş antrenörü olarak görev yapa Orhun Ene, 2002 yılında oynana İTÜ-Fenerbahçe maçında ev sahibi ekibin kaptanıydı. Reha Öz’ün bir basketi sonrası hakemlerle konuşan Ene, 24 saniye süresinin dolduğunu söyledi ve basketin geçersiz sayılmasını sağladı. İTÜ maçı kaybederken Ene maç sonrası yaptığı “Bu şekilde kazanmamız adil olmazdı. Sportmenlik her şeyden önce gelir ve basketbol sadece rakibini yenmek değildir” açıklamasıyla ödülün sahibi oldu.

Nur Gençer

1991 yılında düzenlenen 15’inci Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye’yi çalıştıran Gençer bir maçta Türkiye lehine fazladan 3 sayı yazıldığını fark etti. Hakemlere ve görevlilere bu konuda itirazda bulunan Gençer o üç sayıyı sildirdi. Türkiye maçı kaybederken 1 puanla da eleme grubundan çıkamadı.

Gülen Demircan

Demircan 2013 yılında ABD’de düzenlenen Dünya Görme Engelliler Şampiyonası’nda Judo dalında finale kaldı. Milli sporcu hakem kararıyla rakibini yenmesine rağmen ilk düşenin kendisi olduğunu söyledi. Son puan Gülercan’ın rakibine verildi ve sporcumuz gümüş madalyada kaldı.

Yorum Yazın

Exit mobile version