Menu
in

Beyaz, Çavdar, Tam Buğday ve Diğerleri: Ekmek Çeşitleri

Ekmek birçok insan için vazgeçilmezdir. Özellikle kahvaltıda kızarmış ekmek, öğle yemeğinde sandviç, akşam yemeğinde ise beyaz ekmek oldukça popülerdir. Kahverengi, beyaz, kepekli başta olmak üzere birçok ekmek çeşidi var ve her birinin tadı, besin değerleri oldukça farklıdır. Beyaz ekmek ise diğer tüm ekmeklerin temel tarifini içerir. Ekmeği düşündüğünüzde pek çok kişinin aklına bir çeşit mayalı ekmek gelir. Maya, klasik beyaz ekmek, klasik bir Fransız bageti ve hatta kepekli ekmeğin temel malzemesidir. Bu üç klasiğe ek olarak, dünyanın her yerinden birçok lezzetli ekmek daha vardır ve hepsinin ortak yanı maya ile yapılmasıdır. Maya bir sıvı ve şekerle beslendiğinde harekete geçer ve çoğalır. Ekmekte sıvı genellikle su veya süttür. Bazı ekmekler biraz şeker içerebilirken, maya undaki doğal şekerlerle de beslenebilir. Peki beyaz ekmek kalori açısından farklı mı? Çavdar ekmeği faydaları neler? gelin ekmek ile merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.

Ekmek Çeşitleri Nelerdir? Aralarındaki Fark Nedir?

Günümüzde herkes damak zevkine uygun bir ekmek çeşidi bulabilir. Genel olarak ekmek, kepekli, esmer, beyaz, çok tahıllı, dolgulu ekmek ve tava ekmeği olmak üzere farklı şekillerde hazırlanır. İlk 3 tür arasındaki fark kullanılan una göre değişir. Tahıllı bir ekmeğin temeli hem un hem de tahıl olabilir. Doldurulmuş bir ekmeğe meyveler, kuruyemişler veya örneğin badem ezmesi gibi ekstra malzemeler eklenir. Popüler ekmek çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Beyaz ekmek: Beyaz ekmek buğday unundan yapılır. Buğday tanesinin orta kısmında yer alan tohumdan elde edilir. Kabuk ve kepek tamamen elendiği için beyaz renge sahip olur diğerlerine göre daha az besin içerir.
  • Esmer ekmek: Kahverengi ekmek, un ve kepek karışımından yapılır. Kısmen elendiği için daha kahverengi bir renge sahiptir, bu nedenle esmer ekmek, kepekli ekmeğe göre biraz daha az vitamin, mineral ve lif içerir.
  • Tam buğday ekmeği: Kepek içerdiği için ekmek en besleyici ekmektir. Tam buğday ekmeği tarifi tohum, un, çekirdek ve kepek içerir. Ortalama olarak, kepekli ekmek, beyaz ekmeğe göre neredeyse üç kat daha fazla life sahiptir.
  • Tahıllı ekmek: Ekmek genellikle buğday veya çavdardan yapılır, ancak çok tahıllı ekmek adından da anlaşılacağı gibi farklı taneler, çekirdekler ve tohumlar içerir. Daha fazla tahıl daha fazla lif ve besin kaynağı anlamına gelir.
  • Çavdar ekmeği: Öğütülmüş çavdar ve buğday unundan yapılır. Renk daha açık ve yapı daha sıkıdır. Çavdar ekmeği, beyaz ekmekten farklı olarak fırınlanmak yerine pişirilir. Çavdar ekmeği pişirildiği için besin değerlerinin çoğunu korur, bu nedenle çavdar ekmeği çok miktarda lif, karbonhidrat ve doymamış yağ içerir.

Ekmek Çeşitlerinin Besin Değerleri

Buğday başta olmak üzere farklı tahıllardan yapılan ekmekler doğal olarak farklı besin maddelerine ve değerlerine sahiptir. Örneğin, tam buğday ekmeği kalori bakımından beyaz ekmekten daha çok, tam tahıllı ekmekten daha azdır. Ekmek çeşitlerini besin değerlerine göre seçebilir, almanız gereken besinlere göre bir diyet listesi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede egzersiz programınızı eksiksiz yerine getirebilirsiniz. Öğünlerinizi dikkatli hazırlamak için aşağıdaki ekmek çeşitleri ve besin değerlerinden yararlanabilirsiniz:

  • Tam tahıllı ekmek: Yaklaşık 60,4 kalori, 0,1 gr yağ, 10,5 gr karbonhidrat, 0,4 gr şeker, 1,6 lif ve 3 gr proteinden oluşur.
  • Beyaz ekmek: 1 dilim beyaz ekmekten 64,5 kalori alabileceğiniz beyaz ekmeğin besin değerleri ise 17,5 gr karbonhidrat, 0,6 gr şeker, 0,8 gr lif, 2,1 gr protein ve 0,1 gr yağ içerir. “1 beyaz ekmek kaç kalori?” sorusu ise yaklaşık 645 kalori olarak yanıtlanabilir.
  • Tam buğday ekmeği: “1 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori?” diye merak ediyorsanız ortalama 64 kalori olarak hesaplayabilirsiniz. Besin değerleri ise 10,5 gr karbonhidrat, 3 gr protein, 1 gr yağ, 1,5 gr liften oluşur.
  • Çavdar ekmeği: 1 dilim çavdar ekmeği yaklaşık 24 gramdır. Çavdar ekmeği kalori bakımından en zengin ekmektir. 65 kalori içeren dilim, aynı zamanda 11 gr karbonhidrat, 1,6 gr protein, 0,23 gr yağ, 1,3 gr lif içerir.
  • Kepekli ekmek: 62,5 kalori içeren kepekli ekmek, 0,1 gr yağ, 11,7 gr karbonhidrat, 0,6 gr şeker, 0,7 gr lif, 2,4 gr proteinden oluşur.

Hangi Ekmek Çeşitlerini Tercih Etmelisiniz?

Ekmek çeşitleri hem şekil hem de besin değer açısından farklı olduğu için damak zevkinize ya da beslenme şeklinize göre seçim yapmanız mümkün. Damak zevkinize göre seçim yaptığınızda sade ekmeklerin yanı sıra yemişli, dolgulu ve yağlı ekmekleri de tercih edebilirsiniz. Ancak beslenme şeklinize göre ekmek seçimi yapmak istiyorsanız ne içerdiğine bakmanız gerekir. Bu nedenle örneğin beyaz ekmek un, su, maya ve tuzdan yapılır. Beyaz ekmek daha az vitamin, mineral ve diyet lifi içerir, bu nedenle genellikle diğer birçok ekmekten daha sağlıksız olduğu söylenir. Esmer ekmek ise beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı kabul edilir.

Beyaz ekmek pişirilirken un çekirdeği bütün tutulursa lif açısından zengin beyaz ekmek olur. Bu ekmek tam tahıllı ekmek kadar besin değeri içerebilir. Tam buğday unu genellikle tam tahıldan yapılır. Bu ekmek içerdiği B1 ve B6 vitaminleri, iyot, demir ve diyet lifi sayesinde daha besleyicidir. tahıl sayısı arttıkça besin değeri de artar. Bu nedenle seçiminizi bu şekilde yapabilirsiniz. Siz de sağlıklı yaşam için ekmek tercihlerinizi gözden geçirebilir, tam buğday ekmeği faydalarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca daha zinde bir yaşam için egzersiz yapabilir, spor destek ürünleri ile eğlenceli antrenmanlar yapabilirsiniz. Kaliteli ve size uygun spor ayakkabı, şort, tayt, şapka, suluk gibi ekipmanların tümüne Barcin.com aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version