Menu
in

Bi’ Deneyin! Bisikletle Markete Gitmek

Bisikletle yollara düşmek, özellikle kalabalık ve büyük şehirde yaşayanlar için çoğu zaman korkutucu olabiliyor. Bisiklet yollarının yetersizliği, diğer sürücülerin bisikletlileri görmezden gelmesi ve bisikletin yaygın olarak kullanılmamasının cesaret kırması en yaygın sebepler arasında. Durum böyle olunca, bisikleti günlük hayatın bir parçası haline getirmek zorlaşıyor ve bisiklete binmek için özel bir aktivite içine girip, uygun alanlar için yollara düşmeyi gerektiren bir senaryo çıkıyor ortaya.

Hadi şimdi bu karamsar senaryoyu elimizin tersiyle itip bir kenara alalım. Çünkü bu bahsettiğimiz kurguda her şeyin bir kısır döngü içerisinde ilerlediğini görmek için İsviçreli bilim adamı olmaya gerek yok. Trafikte daha çok bisikletli olursa daha çok bisiklet yolu yapılır, diğer sürücüler bisikletlilere daha çabuk alışır ve her bir bisikletli başka bir bisikletliye cesaret vermek için en önemli figürdür.

Eğer içinizde küçücük bir heves varsa sizi teşvik edecek bazı bisiklet notlarımız var:

Müthiş bir fiziksel aktivite

“Oturarak kilo vermek” eyleminin gerçek olduğu tek aktivite bisiklete binmektir. Size sağladığı müthiş özgürlük hissi ile yetinmez, kalori yakmanızı, hareket etmenizi sağlar. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurulduğu zaman bisiklet, kesinlikle bir şansı hak ediyor. Kas dokunuzu güçlendirmenin yanında bisiklet; bacak, sırt, basen, kol, boyun ve karın kaslarını etkili olarak çalıştırır. Pedal çevirerek ritmik ve tekrar hareketlerle birlikte vücudunuz endorfin salgılamaya başlar. Böylelikle, stresten uzaklaşmanıza da yardımcı olur.

Bisikleti öğrenmek

Eğer bisiklete binmeyi bilmiyorsanız mutlaka çevrenizde size bunu öğretmek için gönüllü olacak birileri vardır. Çünkü her zaman bildiği bir sporu bir başkasına öğretmek için hevesli olan birileri bulunur. Hatta bunun için kadınları bir araya getiren bir oluşum bile var. İstanbul’da yaşayan kadınlar, Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin etkinlikleriyle bisiklete binmeyi öğreniyor. Üstelik eğitim verenler de tamamen bisiklete binmeyi bilen gönüllü kadınlardan oluşuyor. 

Mesafelerinizi kısa tutun

Bisikleti hayatınıza dahil ettikten sonra önünüze hemen büyük hedefler koymanıza gerek yok. Önce telefonla sipariş vermek yerine markete bisikletle gitmeyi deneyerek başlayın. Bisikletinizin önüne bir sepet takın ve aldıklarınızı buraya yerleştirin. Bisikleti günlük hayatınıza dahil ettikten sonra kendinize küçük km ya da dakika hedefleri koyabilirsiniz. Daha sonra işe/okula gidebilme alışkanlığını kazanabileceğinizi göreceksiniz. Denedikten sonra pişman olmayacak aksine çok büyük bir keyif duyacaksınız. Üstelik bu hem ekonomik hem de sağlıklı bir yol olacak.

Rahat giyinin

Bisiklete binerken kıyafetlerinizin bisiklet için uygun olmasına özen gösterin. Tekerleklere takılacak bir eşofman yerine bisiklet taytı, tabanı düz ve kaymayan bisiklet ayakkabıları gibi tercihler rahat etmenizi sağlayarak kendinizi özgür hissetmenize yarayacak. Ayrıca güvenlik hissiyatı için bisiklet kaskı, dizlik ve dirseklik gibi bisiklet aksesuarlarını da deneyebilirsiniz. Ayrıca günün her saatinde dikkat çekmenizi sağlayacak renkli veya fosforlu bisiklet kıyafetlerini de öneririz.

Size en uygun bisikleti nasıl seçersiniz?

Bisiklet sadece iki tekerlekten ibaret değil. Kullanım amacı, büyüklüğü ve modeline göre değişim gösteriyor. Eğer şehir içinde bir bisiklet kullanacaksanız, bir dağ bisikletine hiç ihtiyacınız yoktur. Ayrıca sürüş keyfini sonuna kadar çıkaracağınız bisikletler için fiziğinize de en uygun bisikleti bulmanız gerekiyor. Birçok bisiklet modeli arasından en doğru olanını seçmeniz için bazı noktalarda dikkatli olmalısınız.

Bisiklet modelleri çok çeşitli; şehir bisikleti, dağ bisikleti, yol bisikleti, gezi bisikleti vs… Kullanım amacınıza göre tercih yapmak en iyisi. Çünkü bu bisikletler, kullanılan zemin şartlarına göre tasarlanıyorlar. Bu yüzden bisiklet alırken nerede kullanacağınız ve kullanım amacınız çok önemli. Bisikletler konusunda uzman değilseniz, satın almadan önce bir bilene bu konuyu danışmakta fayda var.  

  • Bisikletlerde maşa seçimi önemli. Zorlu bir arazide pedal çevirmenizi kolaylaştıracak en önemli faktör, maşadır. Süspansiyonlu maşalar, titreşimleri emdiği için engebeli yollarda daha rahat sürüş sağlar.
  • Bisikletlerde lastik seçimi de çok önemlidir. Dağ bisikletlerinde genellikle yol tutuşunu güçlendiren tırtıklı lastikler kullanılırken, diğer bisikletlerde bu özelliğe daha az önem verilir. Lastiğin boyutu da önemli. Eğer bisikletle uzun yola gidecekseniz büyük tekerlekler önerilir fakat günlük bisiklet kullanımlarında ideal ölçü, 26*1.9 şeklindedir.
  • Boyunuza ve kilonuza en uygun bisikleti seçmenizde yarar var. Örneğin; boyunuz kısa ve zayıfsanız büyük bir bisikleti yönetmek sizi çok yorabilir. Burada kadro büyüklüğünün size uygun olup olmadığı mevzusu devreye giriyor.
  • Bisikletin kadrosunun ideal büyüklükte olması önemli. Kollara ve omuzlara  yük bindirmeden dik konumda bisiklet sürmeniz sağlığınız açısından da yararlı bir tercih olabilir. Kadrosu sağlam bir bisiklet için ham maddesi çelik olanları tercih edebilirsiniz.
  • Vites ayarı yine sürüş performansınızı etkileyebilir. Bir bisikletin inişlerde ve çıkışlarda rahatça gidebilmesi için çok sayıda vitese (18 vites ve üstü) sahip olması gerekmektedir.  Bunun için vites seçenekleri fazla olan bisikletler sizin için uygun olabilir.
  • Bisiklet direksiyonu, farklı tutuş pozisyonlarına fırsat vermeli. Bunun yanında direksiyonun tutuşunun kolay olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
  • Son olarak sele seçimi konforunuzun teminatı olabilir. Oturuş şekline uygun, kaygan olmayan ve ayarlanabilir seleler her zaman avantaj olarak görülür.

Yorum Yazın

Exit mobile version