Menu
in

Dünya Jimnastik Literatürüne 3 Yeni Hareket Kazandıran Türk: Ferhat Arıcan

Ülkemizin Artistik Jimnastik dalının en iyi sporcularından olan Ferhat Arıcan, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılma şansı yakalayarak Cumhuriyet tarihimizde olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden ilk jimnastikçimizdir. Bu başarıyı elde etmesi hiç kolay olmadı elbette. Jimnastik gibi esnekliğin ve başka birçok yeteneğin ön planda olduğu spora başlama yaşının 4-5 olduğu bir dünyada Ferhat, rakiplerinden 1-0 geride başladı ve bu sporla tam 10 yaşındayken tanıştı. Keşfedilmesi ise okulda sık sık ellerinin üzerinde yürüdüğünü gören beden öğretmeni sayesine oldu. İyi bir sporcu olacağının sinyallerini daha o yıllarda veren Ferhat, kısa sürede bekleneni yaptı ve yer, kulplu beygir, halka, atlama masası, paralel, barfiks gibi 6 ayrı dalda yarışır ve ödüller kazanır hale geldi.

Eh tabii ki bu işe yaş dezavantajı ile başlamış biri için her şey daha zordu o dönemler elbette. Daha fazla çalışması ve daha fazla özveri göstermesi gerekiyordu; o da aynen öyle yaptı. Yeteneğine, disiplinli bir çalışma programı ve yaşam biçimini de ekleyerek bugün “dünya şampiyonalarında finale kalan ilk Türk sporcu” unvanını almayı başardı. Bunula yetinmedi, jimnastik literatürüne 3 hareket kazandıran tek Türk unvanını aldı.

Bu hareketlerin hangileri olduğunu tek tek videolarla anlatacağız ama önce Ferhat’tan ve başarılarından biraz daha bahsetmek istiyoruz.

Muhteşem Süleyman Ferhat Arıcan

İzmir’de doğup, İzmir takımı olan Altınordu’da sporcu olan Ferhat Arıcan’ın Muhteşem Süleyman lakabını almasının hayli ilginç bir hikayesi var. Yarışma için gittiği ülkede Muhteşem Yüzyıl dizisi inanılmaz sevilince, yarışmadaki başarısıyla dikkatleri çeken Ferhat’a Kanuni Sultan Süleyman benzetmesi yapılıyor ve Muhteşem Süleyman lakabı böylelikle takılmış oluyor. Genç yaşta edindiği başarılar ve mücadeleci ruhuyla bu lakabın ona çok yakıştığını söylemeliyiz.

Ödülden Ödüle Koşuyor…

2010 Singapur Gençlik Olimpiyatı‘nda atlamada gümüş madalya kazanan Ferhat, 2011 yılında Boğaziçi Turnuvası’nda 5 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya alarak bir turnuvada en çok madalya kazanan sporcu oldu. Akdeniz Oyunları’nda paralelde gümüş madalya kazanmasının ve son 8 yılın Türkiye Şampiyonu olmasının yanı sıra, Mersin’de yapılan Dünya Kupası’nda da 1. oldu. Bu da yetmedi Çin’deki 45. Dünya Şampiyonasında topladığı 84.865 puan ile “Dünya şampiyonalarında finale kalan ilk Türk” olmayı başardı. Bu da yetmedi dünya şampiyonasında en başarılı 8 sporcu arasına bile girdi.

Bitti mi, hayır!

Ferhat Arıcan 2016 Rio Olimpiyatları’na gittiğinde henüz 22 yaşındaydı ama Dünya Jimnastik literatürüne çoktan 3 hareket kazandırmış başarılı bir sporcu olmuştu bile. Üstelik bu hareketlerin 2’si klasmanlarında en yüksek zorluk derecelerine sahip hareketlerdendi. Üstelik Rio’ya gittiğinde bu ülkemizin tarihi için de önemli bir adımdı. Çünkü Cumhuriyet tarihimiz boyunca jimnastik dalında olimpiyata giden ilk Türk Ferthat Arıcan’dı.

Cumhuriyet öncesinde sadece bir kez, Aleko Mulos adlı bir jimnastikçi ülkemizi olimpiyatlarda temsil etme başarısına sahip olmuştu. 1908 yılında ülkemizi Londra Yaz Olimpiyatları’nda tek başına temsil eden Aleko Mulos’u ve Olimpiyat geçmişimize damga vurmuş isimleri daha önceki yazımıza  tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Dünya Literatürüne Geçen 3 Ferhat Arıcan Hareketi!

Arıcan Hareketi: Paralel Bar

Bu hareket, Ferhat’ın dünya jimnastik literatürüne adını yazdırdığı ilk hareketi. Bu hareketi ilk kez, kariyerinin ilk en büyük maçına çıktığı 2008 Gençler Avrupa Şampiyonası’nda izleyiciyle buluşturdu. Esas hikaye tam olarak burada başlıyor. Ferhat Arıcan, bu hareketi bulduğunda ve tescil ettirdiğinde yaşı sadece 15’ti! 10 yaşındayken jimnastik sporuna başladığı ve sadece 5 yıl sonra literatüre geçebilecek nitelikte bir hareket bulması ise milli gururumuz Ferhat’ın yeteneğinin büyüklüğünü gösteriyor!

Arıcan Hareketi: Atlama Masası

Bu hareketi ilk kez 2013 yılında katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda yaptığında 20 yaşındaydı. Bu jimnastik literatürüne geçen 2. hareketiydi ve hareket 14.80 gibi çok yüksek bir zorluk derecesine sahipti. Bu sayılar, bilmeyenler için bir şey ifade etmiyor olabilir ama belki Ferhat’ın söylediği şu cümle bu hareketin zorluğunu anlatabilir: Bu hareketi yapabilen sporcu yok!

Hatta bu hareketi gören İtalyan Jimnastikçi Ludovico Edalli‘nin Ferhat’a şöyle bir yorumu bile olmuş;

“Ben daha zihnimde canlandıramıyorum, sen bu hareketi nasıl yapıyorsun?”

Arıcan Hareketi: Paralel Bar

Bulduğu son hareket ise paralel üzerinde öne çift bükük salto ve yarım burgudan oluşuyor. Jimnastik dünyasının en zor birkaç hareketinden biri olan bu hareketi Ferhat ilk kez, 2014 Çin Dünya Şampiyonası gibi uluslararası bir arenada yaptı ve tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Ferhat’ın şimdiki hedefi 2020 Tokyo Olimpiyatları. Biliyoruz, orada da göğsümüzü kabartacak ve ülkesine boynunda altın madalyayla dönecek!

Yorum Yazın

Exit mobile version