Doğru nefes almak, kas oluşumunun çok daha sağlıklı olması ve kasları esnetme potansiyeline sahip olması açısından çok önemlidir. Doğru nefes almak, önceleri spor yapanların pek dikkate almadığı bir konuydu. Son yıllarda yapılan araştırmalar nefes alımının önemine bir kez daha dikkat çekti.
Farkındaysanız nefes almak demiyoruz, doğru nefes almak diyoruz; çünkü aslında herkes nefes alır ama esas mesele bunu doğru zamanda doğru bir biçimde yapabilmektir. Peki ne demek doğru zamanda ve doğru biçimde nefes almak?
Doğru zaman; çünkü, hareketin hangi anında nefes alıp hangi anında verdiğiniz çok önemlidir. Cevap ise, ağırlığı kaldırırken nefes vermeli, ağırlığı indirirken almalısınız.
Doğru biçimde nefes almak ise nefesin spor yaparken ağızdan mı yoksa burundan mı alınması gerektiği? Cevap, nasıl yaparsanız yapın yeter ki doğru nefes alın.
Doğru Nefes Alma Tekniği Nedir?
Ağırlık kaldırıyorsanız o halde bilmeniz gereken tek şey, nefesi ağırlığı kaldırırken nefes vermeli, indirirken almalı olduğunuz gerçeğidir. Barfiks çekiyorsanız kendinizi yukarı çekerken nefes verin, indirirken nefes alın. İşin özü zorlandığınız yerde nefsinizi verin, rahat olduğunuz yerde nefes alın; bu kadar basit. Bir de mutlaka diyaframınızı kullanın. Karın boşluğu ve göğüs kafesi arasında kalan diyafram bölgesini havayla doldurduğunuzda, bu ciğerlerinizi tam anlamıyla kullanabileceğiniz anlamına gelir.
Antrenman esnasından yapılan en büyük hata nefes tutmaktır. Spor salonunda personal trainer eşliğinde spor yapıyorsanız o sizi nefes al ve nefes ver komutlarıyla uyaracaktır ancak bu rutini en başta oturtmanız çok önemlidir.
Tek başınıza spor yaptığınız zaman hareketin neresinde nefes alacağınızı düşünmek zorunda kalabilirsiniz.
Doğru nefes, derin, uzun ve sessiz bir biçimde olmalıdır. Kısa kısa korku nefesleri alıp vermek kaçınılması gereken bir durumdur. Kısa kısa hızlı bir şekilde nefes almak karbondioksit zehirlenmesine bile sebep olabilir. Bir de antrenman esnasında nefes nefese kalmamaya çalışın. Nefes nefese kalıyorsanız ya kendinizi kapasitenizin üstünde yormuşsunuz ya da henüz ciğerlerinizin açıklığı yeterli değil demektir. En ideal nefes ritmi, koşarken 3 adımda bir nefes alıp, 5 adımda bir vermektir. Bu sayılara ulaşamıyorsanız, spor yapmadığınız zamanlarda da nefes alış sürenizin nefes veriş sürenize göre daha kısa olduğu bir nefes egzersizi yaparak kapasitenizi artırabilirsiniz.
Nefes Ağızdan Mı Yoksa Burundan Mı Alınmalı?
Burada önemli olan yeterli nefesin alınabilmesidir. Burundan nefes almak diyafram kasının çalışmasını destekleyen bir yöntem olsa da küçücük burun deliklerinden yeterli nefes alabilmek pek mümkün değildir. bu sebeple antrenman esnasında hem ağız hem de burnunuzdan nefes alabilirsiniz. Bunun herhangi bir matematiği de yok; siz nasıl rahat ediyorsanız öyle.
Doğru Nefes Almayı Nasıl Öğreneceğim?
*Antrenman esnasında nefesinizi kontrol edin. Nasıl alıyorsunuz, ne zaman veriyorsunuz, nefesinizi tutuyor musunuz? Önce kendinizi inceleyin. Bu inceleme başlarda sinir bozucu olsa da zamanla buna alışacaksınız.
*Belli bir ritimde nefes alışverişi yapmaya odaklanın. Bu ritme odaklanıp, bilinçli olarak nefes alıp verdiğinizde zamanla doğru nefes almaya başlayacaksınız.
*Vücuttaki belli bölümlere doğru nefes alarak nefes derinliğinizi arttırabilirsiniz. Yani nefesi sadece göğsünüzde toplamak yerine diyaframınızı kullanarak aldığınız nefes miktarını artırabilirsiniz.