Faal olarak sportif faaliyetlerde bulunan kişiler için kas kaybı istenmeyen bir durumdur. Uzun süreli antrenmanlarda ve fiziksel aktivitelerden sonra kan şekeri düşen sporcular kan şekerini aniden yükselten glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınmalıdır. Bunun için bir çok sporcu çantasında protein açısından zengin içecekler taşımaktadır bu sporcuların kas kaybını önler ancak kan şekeri dengelenmediği için halen açlık ve yemek yeme isteği olacaktır.
Besinlerin vücuda alındığında kan şekerini yükseltme hızına göre belirlenen indekse Glisemik indeks diyoruz. Yüksek besinler kan şekerini birden yükseltirken, glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini yavaş yükselterek özellikle şeker hastalığında koruyucu etki yaparlar.
Rafine sofra şekerini glisemik indeksi en yüksek 100’dür. Pirinç patates gibi besinlerin glisemik indeksi yüksektir, 90-60 arasındadır. Mercimek, kuru fasulye gibi besinlerin glisemik indeksi düşüktür, 40 ve altındadır.
Sporda kan şekerinin ani yükselmesi istenen bir durum değildir. Kan şekerinin ani yükselmesi (Hiperglisemi) sağlıklı kişilerde ani düşmesine neden olacaktır, bu da hipoglisemi denilen istenmeyen sağlığı bozucu bir duruma sebep olacaktır.
Sporcunun öğünlerinde besleyici değeri daha yüksek olan, glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmesi önemlidir. Glisemik indeksi yüksek besinler (kek, çikolata, bisküvi..) herhangi bir sportif yüklenmeden bir saat öncesine kadar yenilip bitirilmelidir. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinin acilen doldurulması gerektiği durumlarda yenilmelidir. Sonraki öğünde ise glisemik indeksi düşük besinler mutlaka alınmalıdır.
* Ç.B = Çay Bardağı ; S.B = Su Bardağı , O.D .= Orta Dilim, O.F.= Orta Fincan, Y.K.= Yemek Kaşığı