Menu
in

Havuz Bonesi Nasıl Takılır?

Havuz Bonesi Nasıl Takılır

Bone, yüzme sporu tutkunlarının yanından ayırmadığı aksesuarlardan biridir. Antrenmanlarda ve yarışmalarda kullanılan boneler, yüzücüye sağladığı profesyonel görünümün yanı sıra daha birçok faydayı da beraberinde getirir. Değişik materyallerden üretilen bone çeşitleri, farklı kullanım amaçlarına uygun olarak tasarlanır. Giyilmesi biraz zahmetli de olsa, sağlığınız ve konforunuz için bone kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Yüzme Bonesi Çeşitleri Nelerdir?

Yüzme boneleri farklı kullanım alanları için değişik materyaller kullanılarak tasarlanır. Bununla birlikte yüzme boneleri, yüzücünün başına uygun olacak şekilde farklı büyüklüklerde tasarlanır. Boneler üretiminde kullanılan malzemeye göre 4’e ayrılır.

  • Silikon Boneler

Silikon boneler çok güçlü ve dayanıklı oldukları için oldukça popülerdir. Yüzücüye şık ve öz güvenli bir görünüm kazandırır. Oldukça sıkı bir forma sahip olan silikon boneler, suyun saçlarınıza ulaşmasını maksimum seviyede engeller. Eğer saçlarınızın klorlu suya mümkün olduğunca az maruz kalmasını istiyorsanız silikon boneleri tercih edebilirsiniz. Silikon bone çeşitleri içerisinde bulunan kalıplanmış bone modelleri ise daha çok müsabaka yüzücüleri tarafından kullanılır. Yapısında herhangi bir kırışıklık meydana gelmeyen bu boneler, hidrodinamik özelliğe sahiptir.

  • Neopren Boneler

Neopren boneler termal özellikleri ile ön plana çıkan modellerdir. Triatlon ve açık deniz yüzme yarışlarına katılan sporcuların tercih ettiği neopren boneler, soğuk suda yüzerken başınızı sıcak tutmak için tasarlanır. Tüplü dalışlarda kullanılan wetsuits’lerin üretiminde kullanılan neopren, bir miktar suyun içeri girmesine izin verir. Daha sonra bu su, vücudunuz tarafından ısınarak bir yalıtım katmanı meydana getirir. Bu sayede başınız üşümez ve konforlu bir yüzme deneyimi elde edersiniz. Eğer açık denizde yüzmeyi seviyorsanız, başınızı sıcak tutmak için neopren bone dizaynlarına yönelebilirsiniz. Ancak belirli bir su sıcaklığına sahip kapalı havuzlarda bu tür bonelerin kullanılması tavsiye edilmez.

  • Polyester ve Likra Boneler

Yüzerken birinci önceliğiniz rahatlık ise o zaman likra veya polyester yüzme boneleri sizin için iyi bir seçimdir. Bu tür boneler yumuşak kumaştan üretildiğinden kullanım sırasında saçlarınızı çekmez, başınızı sıkmaz ve kolayca takılır. Bununla birlikte, polyester ve likra boneler tamamen gözenekli yapıya sahip olduğundan saçlarınız tamamen ıslanır.

  • Kabarcıklı Boneler

Kabarcıklı boneler, genellikle lateks kauçuktan yapılır ve retro bir görünüme sahiptir. Bu tür yüzme boneleri uzun saça sahip yüzücüler için mükemmel bir seçimdir. Kabarcıklı boneler, silikon bonelere göre başınıza daha kolay uyum sağlar ve rahat hissettirir. İçi hava ile dolu olan kabarcıklar, bonenin kalın kauçuk yapısı ile birlikte açık suda yüzmek için idealdir. Bununla birlikte kabarcıklı boneler normalde kulaklarınızı kapatacak şekilde tasarlanır. Böylece hem sıcak kalmanızı sağlar hem gürültüyü engeller.

Havuz Bonesi Nasıl Takılır?

Özellikle uzun saçlarınız varsa, bone takmak zor bir iş olabilir. Bonenizi kolayca takmak için boneyi yanlardan tutun ve başınızı öne doğru getirin. Ardından boneyi alnınızdan başlayarak kafanıza takın. Saçınız uzun ise saçınızı arkaya bırakın ve boneyi başınızın ön tarafına yerleştirdikten sonra iyice arkaya doğru çekin. Daha sonra kalan saçlarınızı toplayın ve bonenin içerisine yerleştirin. Bonenin kafanıza tam olarak oturması için saçınızı eşit olarak dağıtmaya çalışın. Böylece daha iyi bir su yalıtımı sağlayabilirsiniz.

Bone Kullanmanın Getirdiği Faydalar

Yüzme boneleri hakkındaki en büyük yanılgılardan birisi, yüzme bonelerinin saçları kuru tutmak için kullanıldığının düşünülmesidir. Yüzme bonelerinin böyle bir kullanım amacı yoktur. Havuz bonelerinin sağladığı faydalardan ilki, sizi suda daha akıcı hale getirmesidir. Özellikle yarışmalarda yüzme hızı ve yaptığınız derece oldukça önemlidir. Eğer bone kullanmazsanız saçlarınız su içerisinde sürüklenerek sizi yavaşlatır. Bone kullanarak meydana gelen sürtünmeyi ortadan kaldırabilirsiniz. Bununla birlikte boneler, saçlarınızın yüzünüze veya gözünüze gelmesini engeller. Bu sayede yüzerken çevrenizi rahatlıkla görebilirsiniz. Havuz boneleri, klorlu suyun zararlı etkilerinden de saçlarınızı korur. Yüzerken saçlarınız her durumda ıslanır ancak bone kullanımı saçlarınızın klorlu suya doymasının önüne geçer. Havuz bonesi takarak yüzdüğünüz havuzun hijyen şartlarının korunmasına da katkı sağlayabilirsiniz. Bone kullandığınızda kopan saç parçaları suyun içerisine girmez. Ayrıca açık denizde ve soğuk suda yüzerken de bone takarak başınızı sıcak tutabilirsiniz.

İster amatör bir yüzme tutkunu isterseniz yarışlara katılan profesyonel bir yüzücü olun, mutlaka bone kullanmanız gerekir. İhtiyacınız olan ürünü Barcin.com’da bulunan kaliteli ve orijinal yüzme boneleri arasından rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version