Menu
in

İleri Yaştakilerin Yapabileceği Kardiyo Türleri!

Aktif kalmak, yaştan bağımsız olarak herkes için önemlidir. Ancak yaş ilerledikçe aynı kondisyona sahip olamayabilirsiniz. Bu nedenle belirli egzersizleri bilinçli yapmak, vücudu zorlayacak hareketlerden kaçınmak sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Öte yandan her yaş grubuna uyarlanabilen  kardiyo antrenmanı temel olarak dayanıklılığınızı, yani vücudunuzun belirli bir aktiviteyi daha uzun süre devam ettirebilme becerisini artırır.  Kardiyo bu nedenle her yaşta yapılabilen bir egzersiz türüdür.

İleri yaşlarda vücutta olumsuz değişiklikler meydana gelir. Örneğin; kas gücü ve kütlesinde, hız ve çeviklikte, kalp ve kan damarlarının kapasitesinde azalma ve metabolizmada yavaşlama gerçekleşir. Her vücut yapısı farklı olduğundan bu tür durumlar az ya da çok görülebilir. Ancak tüm bu yaşlanmanın getirdiği fiziksel olumsuzluklara daha sağlıklı bir beslenme ve düzenli kardiyo sayesinde karşı koyabilir, kondisyonunuzu daha iyi hale getirebilirsiniz.

İleri Yaşlarda Kardiyo Yapmanın Önemi 

Yeterli fiziksel aktivite, özellikle 65 yaşın üzerindekiler için formda kalmak için önemlidir. Düzenli egzersiz, kardiyovasküler hastalık, diyabet gibi çeşitli kronik durumların riskini azaltır. Kardiyo ise kuvvet antrenmanı ve fitness ile karşılaştırıldığında oldukça hafif bir egzersiz türüdür. Yürüyüş, tempolu koşu, tenis, yüzme, ip atlama gibi kalp atış hızını artıran ve kan dolaşım sistemini hızlandırarak kalbe daha fazla kan pompalanmasına olanak tanıyan hafif egzersizler en iyi kardiyo antrenmanının temel bileşenleridir. Adından da anlaşılacağı üzere kardiyo, kalp damar sisteminizi hedefler. Yaş ilerledikçe kalp-damar sisteminizde değişiklikler olur ve bu nedenle kardiyo yapmak bu değişiklikleri en aza indirmenize destek sağlar.

Yürüyüş ve koşu gibi düşük ağırlıklı egzersizlerle birlikte kalp atış hızınızı yükselten her hareket kardiyo egzersizlerine dahildir. Bu sayede dayanıklılığınızı kardiyo ile artırmak istediğinizde vücudunuzu dinleyerek size en uygun hareketleri seçerek bir egzersiz programı oluşturabilirsiniz. Kardiyo programından sonra ise yaralanmalarınızı önleyecek Nike erkek egzersiz ayakkabısı ter emici, esnek ve rahat bir eşofman gibi ekipmana sahip olmanız önemlidir.

İleri Yaşlarda Kardiyo Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kardiyo, burpees, squat, dumbell esnemesi gibi pek çok ekstrem hareketi de içerir. Bunun sebebi farklı kardiyo çeşitleri olmasıdır. HIIT (Yüksek Şiddetli Aralıklı Antrenman) ve LISS (Düşük Yoğunluklu Aralıksız Antrenman) olmak üzere ikiye ayrılan kardiyo çeşitli amaçlar doğrultusunda tercih edilir. HIIT oldukça tempolu ve inişli-çıkışlı antrenmanları içerdiği için ileri yaşlarda pek önerilmez ancak LISS daha düşük tempolu ve kalp hızını çok fazla yükseltmeyen egzersizler olduğundan her yaş grubuna önerilir. Bu nedenle LISS kardiyo ileri yaşlarda kondisyonu destekler ve geliştirilmesine yardımcı olur. Ancak düşük tempolu da olsa egzersize başlamadan önce doktorunuza danışmanız ve genel durumunza uygun hareketler konusunda detaylı bilgi almanız da oldukça önemlidir. İleri yaşlarda kardiyo yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyledir:

  • İleri yaşlarda kardiyo yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey ısınmanın atlanmamasıdır. Çünkü kasların ısınması yaralanmaları önleyeceği için yürüyüş yapılacaksa esneme hareketleri ile başlamak, koşu yapılacaksa yürüyüş ile kasları ısıtmak gerekir. 
  • Diğer önemli unsur ise doğru ekipman ile antrenmana başlamaktır. Düşük veya yüksek tempolu fark etmeksizin kardiyoda koşu tercih ediyorsanız erkek koşu ayakkabısı kullanmanız önemlidir. Koşu ayakkabıları zemin etkisini azaltır ve daha rahat koşmanızı sağlayan yastıklama sunar.  
  • Öte yandan evde spor egzersizleri yapıyor olsanız bile esnek bir tabana sahip Nike kadın egzersiz ayakkabısı kullanmanız konforunuz açısından idealdir. 
  • Sabah aç karnına kardiyo konusu ise birçok kişi için uygun olsa bile herkes için doğru egzersiz çeşidi olmayabilir. Örneğin, diyabet gibi kronik hastalıklarda aç karnına kardiyo yapmak risk oluşturabilir. Bunun için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

İleri Yaşlarda da Tercih Edilebilecek Kardiyo Türleri

Kürek aleti, koşu bandı, eliptik, kondisyon bisikleti gibi spor aletleri kardiyo egzersizleri için ideal yardımcılardır. Evde kardiyo yapmanıza olanak tanıyan bu aletler hava koşulları ne olursa olsun antrenmanınızı aksatmadan yapmanıza yardımcı olur. İleri yaşlarda da kullanılabilen bu aletlere ek olarak herkesin yapabileceği ve temposunu kendi belirleyeceği için en etkili kardiyo tempolu yürüyüştür. Bununla birlikte unutulmaması gereken ise spor egzersizlerinin düzenli yapılması gerektiğidir. Haftada 2,3 veya 4 gün yapılması fark etmeksizin belirlenen gün ve saatlere uyulmalıdır. Bu sayede yapılan kardiyo antrenmanında daha fazla yararlanabilirsiniz. Ayrıca Adidas kadın koşu ayakkabısı gibi etkili bir ekipmanla hem ayaklarınızın konforunu destekleyebilir hem de yaralanmaların önüne geçebilirsiniz.Siz de kardiyo spor egzersizlerinizi ideal koşullarda tamamlayarak ileri yaşlarda oluşabilecek kondisyon eksikliklerini önlemek isterseniz, barcin.com koleksiyonlarında sunulan koşu ayakkabıları ve egzersiz ekipmanlarına göz atabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version