Menu
in

Kilo Vermek İsteyenlere Tavsiyeler

İdeal kiloda olmak, cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksizin tüm yetişkinlerin ulaşmak istediği hedefler arasında yer alır. Özellikle kilolu kişilerde zayıflama isteğinin yanı sıra diyete nasıl ve nereden başlanılacağının bilinmemesi, konuyu zorlaştıran etkenlerdendir. Genellikle zorlu ve sabır gerektiren diyet sürecinde uygulanacak olan program, diyetisyen ve spor eğitmeni kontrolünde bireyin sağlık sorunları ile fiziksel yapısı dikkate alınarak titizlikle hazırlanmalıdır. Bunun haricinde kilo sorunu daha hafif düzeyde olan kişiler, herhangi bir diyet listesine uymaksızın sağlıklı beslenme ilkelerini temel alarak ve hafif yiyecekler tüketmeye dikkat ederek kilo kontrollerini kendileri de sağlayabilir. İşte, kilo vermek isteyenlere tavsiyeler

Kilo Verme Süreci Nasıl Başlar?

Temel olarak metabolizma ve fiziksel aktiviteler sonucunda harcanan enerji miktarının besinlerle vücuda alınan enerji miktarından fazla olması durumunda, vücut depolarından enerji elde edilmesi ile kilo verme durumu ortaya çıkar. Diyet programlarının uygulanması da bu temele dayanır. Diyet uygulayan kişilerde, başlangıçta kilo kaybı oldukça hızlı iken sonradan çeşitli nedenlere bağlı olarak yavaşlar. Bu noktada verilen kilonun kalıcı olması ve ideal kiloya ulaşılana kadar kilo verme sürecinin devam ettirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur.

Kilo Vermek İsteyenler İçin Püf Noktaları

1. Sağlıklı ve Dengeli Beslenin

Doğru ve etkili zayıflamanın temelinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı vardır. Vücudun vitamin ve mineral gereksinimlerinin tam olarak karşılanması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve metabolizma hızının korunması için tüm makro ve mikro besin ögelerinin tam olarak alınması gerekir. Diyet yapan kişilerin ekmek yememesi gerektiği, sadece salata ve sebze tüketmesi gerektiği gibi yanlış kanılar yaygındır.

Ancak sağlıklı bir diyette; tahıllar, süt ve süt ürünleri, et ve kuru baklagiller gibi tüm besin grupları ölçülü olarak yer almalıdır. Beyaz ekmek, beyaz undan üretilen makarna ve glisemik indeksi yüksek olan pirinç gibi tahılların yerine tam tahıldan üretilen ekmeğin tüketilmesi çok daha sağlıklıdır.

2. Az Az ve Sık Sık Beslenin

Diyet uygulayan kişilerde vücudun kontrollü bir açlık içerisinde olması nedeniyle, hayatta kalma mekanizmasının bir parçası olarak metabolizma hızının yavaşladığı görülür. Bu da kilo vermenin giderek yavaşlamasının ve bir zaman sonra durmasının en önemli sebebidir.

Aç kalarak kilo vermeye çalışan kişilerde metabolizmanın yavaşlama hızı çok daha yüksek olacağından diyette başarı şansı düşer, diyet sonrasında verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alınması da kaçınılmaz hale gelir. Bu nedenle az az ve sık sık beslenilerek açlık hissinin önüne geçilmesi kilo verme sürecini hızlandıracak ve diyet programından elde edilen başarı oranını arttıracaktır. 3 ana öğünün yanı sıra birkaç ara öğün şeklinde uygulanan bir diyet bu açıdan oldukça uygundur.

3. Fiziksel Aktivite Düzeyinizi Arttırın

Kilo verme sürecinde harcanan enerji miktarını ve metabolizma hızını arttıran bir diğer unsur ise fiziksel aktivitedir. Hızlı ve kalıcı olarak kilo vermek için diyetin yanı sıra mutlaka spor da yapılmalıdır. Diyete yeni başlanılan dönemde ara ara hafif ve tempolu yürüyüşler tercih edilebilir. Diyetle birlikte spora bir anda yüklenmek yerine zamanla vücudun diyete alıştığı ve kilo vermenin yavaşladığı dönemde spor miktarının yavaş yavaş arttırılması, kilo vermedeki bu yavaşlamanın önüne geçilebilmesinde oldukça etkili olacaktır.

4. Metabolizma Hızınızı Arttırın

Diyet programının yanı sıra metabolizma hızını arttıran bazı besinlerin tüketilmesi de, kilo verme sürecinde olumlu etki yaratır. Örneğin, yeşil çay ve tarçının metabolizma hızını arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Günde bir iki fincan limonlu yeşil çay tüketimi, ve süt içerisine rendelenecek kabuk tarçın, kilo vermenizi hızlandıracaktır. Ayrıca su tüketimi de metabolizma hızını arttırır. Bu nedenle günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Bunların haricinde metabolizma hızını arttırdığı düşünülen besinlerden bazıları şunlardır:

  • Acı biber
  • Zencefil
  • Zerdeçal
  • Kahve
  • Elma
  • Ananas
  • Yoğurt

Bazı sağlık problemlerinin kilo verme süreci üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Çevrenizde pek çok insandan, kilo vermek isteyenlere tavsiyeler duyarsınız ancak bireylerin öncelikle hekim kontrolünden geçmesi ve sağlık kontrollerini yaptırması gerekir. Hormonal bozukluklar ve tiroid problemleri gibi zayıflamayı olumsuz etkileyecek herhangi bir hastalık bulunması durumunda, öncelikle bu hastalıklara yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ardından diyetisyen kontrolünde oluşturulacak olan kişiye özgü bir beslenme programı ile kilo verme süreci başlatılmalıdır.

Yorum Yazın

Exit mobile version