Menu
in

Koşu Öncesi Esnetme Yapılır mı?

Amatör olsun, elit olsun, birçok koşucunun aklına gelip de cevabını bulamadığı sorulardan biri de, koşulardan önce esnetme yapmanın gerekli ve yararlı olup olmadığıdır.

Antrenmanlardan sonra elzem olan esnetme, antrenmanlardan önce de acaba yapmalı mıyım sorusunu sordurur. 15 ile 60 saniye arasındaki bir süre boyunca hareket alanınızın ucundaki noktada durduğunuz pozisyona statik/durağan esnetme adı verilir. Statik esnetmenin, güç ve kuvveti sekteye uğratan etkisi de incelenmiş spor-bilim konuları arasındadır.

Bu, kuvvetle muhtemel kas lifleri düzeyinde veya nöromüsküler/kas-sinir cevaplarındaki değişikliğe bağlıdır ve en çok da sprinterler ve takım sporu oyuncuları ile ilgilidir. Mesafe koşucuları için bu konuda bazı örnekler dahi vardır ancak buna aykırı düşen ise statik esnetmenin koşu ekonominize geçici olarak zarar verdiğidir. Diğer deyişle, esnetme sonrası aynı tempoda daha fazla enerji harcarsınız. Bu durumun bisiklette de aynı etkiye sahip olduğuna dair bulguya varılan bir çalışma da yapılmıştır.

Yeni çalışma, 11 keyif koşucusunu alıp, bir sürü laboratuvar testine tabi tutarak birbirinden farklı günlerde, öncesinde esnetme yapılarak ve yapılmadan 3km deneme koşuları yaptırmıştır. Esnetme çalışmalarına, toplamı 20 dakika civarında olacak şekilde, her biri 3 tekrarlı ve 30 saniye o pozisyonda tutan 7 çeşit alt vücut esnetmesi içermiş ve zamana karşı 3k koşusu hızlarına dair sonuçları aşağıda görebiliriz.

Üstteki grafikte, içi dolu kareler esnetmesiz denemeleri, içi boş kareler de esnetme yapıldıktan sonra koşulan 3km’yi gösteriyor. Büyük fark, ilk 100 metreden sonra çıkıyor :  Koşucular, esnetme yaptıktan sonra daha yavaş bir şekilde koşuya başlıyorlar. Asıl fark ise 800 metre için hissedilen eforda gerçekleşiyor. Toplam bitirme süreleri büyük bir fark içermiyor.

Bu durumda koşucular, esnetmesiz yapılan denemelerin sadece başında mı zorlanıyorlardı? Aslında durum bunun aksiydi. Burada da zamana karşı denemelerinde hissedilen eforlarını görüyorsunuz.

Esnetmeden sonra koşucular, daha yavaş bir hızda koşuya başlamış fakat esnetmeden koştukları zamana kıyasla daha fazla zorlandıkları hissini edinmişlerdir. Diğer testler, deneklerin sıçrama yüksekliklerinin de esnetme sonrası daha düşük olduğunu fakat, koşu ekonomisinde hiçbir fark oluşturmadıkları bilgisine ulaşmıştır. Araştırmanın yazarı, statik esnetmenin, patlayıcı güç  üretmek için iskelet kaslarının kapasitesinde bir düşüşe sebep olduğu sonucuna varmıştır. Bu da yarış esnasında daha yavaş bir başlama hızı olarak tercüme edilebilir.

Tabi, yukarıda anlatıldığı üzere, esnetme yapan ve yapmayanların toplam bitirme sürelerinin birbirinden büyük farkı olmadığı bir durumda, esnetme yapan koşucuların daha sakin bir başlangıç yapmaya meyilli olmaları düşünülebilir fakat aynı sürelerde bitirebildiklerine göre, sonradan hızlanıp bu durumu telafi edebiliyorlar ya da bitirme sürelerindeki herhangi bir farkı ortaya çıkarabilmek için bu çalışma fazla küçük bir ölçekte yapılmış olabilir. Eğer bir etkinlik, beni daha yavaş koşturacak veya daha çok zorlanmama sebep olacaksa, bunu yapmakta bir fayda görmüyorum. O zaman eğer kararsız kaldıysanız, kendi kendinize de denemeler yapıp karar verebilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version