Menu
in ,

Koşucu Olarak Doğru Beslenme İçin 4 Kural

Düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya başladığınızda, antrenman yaparken kendinizi en iyi halde hissedebilmek ve istenmeyen tuvalet molalarından kaçınmak için günlük beslenme alışkanlıklarınızdan bazılarında değişikliğe gitmek zorunda kalabilirsiniz.

1) Bazen boş mideyle koşun. Koşmadan veya salona gitmeden önce ne yediğiniz tamamiyle ne türde ve ne zaman antrenman yapacağınızla ilgilidir. Özellikle de sabah erken saatte çoğu insanın (veya midenin) antrenmandan önce beslenme ve hazmetme ikilisine vakti olmaz. 1 saate kadar olan kolay bir antrenman için, bir şey yiyip içmeden başlamak muhtemelen size hiçbir zarar vermeyecektir. (yine de 1-2 bardak su içmenizi öneririm) Ancak bundan daha uzun veya daha fazla zorlukta olan her egzersiz için öncesindeki beslenme kritik önem taşır. Boş mideyle çıkıp bir deneyin bakalım, daha erken tükenirsiniz, üstelik hedeflerinize ulaşmada daha fazla zorluk yaşarsınız.

2) Herşey Basit Olsun. Peki mükemmel antrenman öncesi yemeği nedir? Sindiriminiz üzerine baskı yapmayan, düşük yağlı ve düşük lifli, karbonhidratı yüksek besinler, midenizi zorlamadan size enerji verecektir.

3) Zamanlamayı Doğru Yapın. Antrenmanınızın beslenmesi sözkonusu olduğunda zamanlama en önemli husustur. Koşudan önce, midenizi rahatsız etmeden size enerji sağlayacak bir şey tüketmek istersiniz. Bu durumda karbonhidratlara ve lif ile yağı düşük besinlere odaklanın.

Genellikle daha büyük bir öğün, daha uzun bir sindirim süresi gerektirir. Her insan elbette farklıdır fakat koşuya çıkmadan en az 30 dakika önce birşeyler tüketmelisiniz, ki böylece yoldayken sindirim sıkıntısı yaşamayın. Antrenman bittikten sonra da 30 dakika içinde protein de bulunan bir ara öğün sayesinde kas dokunuzu onarırken, karbonhidrat alımıyla tükettiğiniz enerji depolarınızı yeniden doldurabilirsiniz.

4) Sıvı Alın.Sıvı alımı sadece egzersiz esnasında önemli değildir, her zaman mühimdir. Sıvılar, vücut ısısını dengeler, vücudunuzdan atık maddeleri atmaya yarar, eklemlerin yeteri kadar sıvıya sahip olmalarını garantiye alır ve iltihaplanmaya yol açan hasarlı hücrelerin atılmasına yardım eder. Yeterli sıvı alımı, açlık çekmeyi kontrol altına alır.

Herkes için günlük gerekli sıvı miktarı farklı olsa da susuzluk hissetmeden önce sıvı alın ve tek seferde büyük miktarda sıvı almamaya çalışın diyebilirim. Ayrıca meyve ve sebzeler de su içerikleriyle sıvı alımımıza yardımcı olurlar ve içerdikleri antioksidanlarla kas toparlanmasını artırıp bağışıklığı güçlendirirler.

Yorum Yazın

Exit mobile version