Menu
in

Omurga Eğriliği Egzersizleri: Masa Başı Çalışanlar için Omurgayı Rahatlatacak Antrenman Rutini

Skolyoz veya diğer adıyla omurga eğriliği, omurganın anormal bir şekilde yana doğru eğilmesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Özellikle cinsiyet, gelişimsel faktörler, vitamin eksiklikleri, sağlıksız beslenme alışkanlığı, yanlış duruş ve hareketsiz yaşam omurga eğriliğini tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Evde skolyoz egzersizleri ise omurgayı rahatlatabilir ve günlük yaşamı daha verimli hale getirebilir. Peki omurga düzeltme hareketleri nelerdir? Masa başı çalışanların da tercih edebileceği omurga için 3 egzersiz nasıl yapılır? Gelin birlikte bakalım.

Omurilik Nasıl Rahatlatılır?

Vücudun en önemli yapılarından biri omuriliktir. Yanlış duruş, sürekli masa başında çalışmak, stres ve diğer faktörler nedeniyle gerilim ve baskıya maruz kalabilen omurilik için bazı rahatlama çalışmaları yapmak gerekir. Bunun yanı sıra omuriliğinizde baskıyı azaltarak rahatlık sağlamak için şu uygulamaları deneyebilirsiniz:

  • Ayakta dururken veya otururken doğru duruşu benimseyerek omuriliğinizin doğal eğrisini koruyabilirsiniz.
  • Uzun süre masa başında otururken, her saat başı kalkarak 5-10 dakika yürüyüş yapmak omurganızın rahatlamasını sağlayabilir.
  • Omuz, boyun ve sırt bölgesine yönelik germe hareketleri yapabilirsiniz.
  • Uyurken veya otururken ortopedik yastıklar kullanabilirsiniz.
  • Derin nefes alma teknikleri, meditasyon ve rahatlama yöntemleri, omurga üzerindeki gerginliği azaltabilir.
  • İdeal kilonuzun dışına çıkmamanız omurganızın rahatlamasına olanak tanıyabilir.

Günlük yaşam rutininizde yapabileceğiniz bu küçük değişiklikler, omuriliğinizdeki baskı ve gerginliği azaltmanın en iyi yolları arasında yer alır.

Omurga Eğriliği Egzersizle Düzelir mi?

Doğru egzersizler yapmak omurga eğriliğini azaltmaya yardımcı olabilir. Başlangıç düzeyinden itibaren yapacağınız egzersizlerle omurga eğriliğini düzeltebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise egzersizler konusunda mutlaka bir fizik tedavi uzmanına danışmanız gerektiğidir. Aksi takdirde yanlış bir hareket sonucu daha kötü durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Omurga eğriliği için yapabileceğiniz egzersizlerden bazıları şunlardır:

  1. Plank

Plank, tüm vücudu çalıştıran bir egzersizdir. Özellikle core (karın ve sırt) kaslarını güçlendirerek omurgayı destekler. Bu hareket için yere sırt üstü uzanarak başlayın. Dirseklerinizi 90 derece açıda bükün ve ayak parmak uçlarınızın üzerine basarak vücudunuzu kaldırın. Karın kaslarınızı sıkın omurganızı düz bir çizgide tutun.

  1. Kedi-İnek

Omurganın esnekliğini artıran bir hareket de kedi-inek duruşudur. Bu hareket için elleriniz ve dizleriniz yerde, dört ayak pozisyonunda başlayın. Nefes alarak sırtınızı yukarı kaldırırken başınızı da aşağı doğru eğin. Nefes verirken sırtınızı aşağı doğru indirip çukurlaştırın. Başınızı da yukarı kaldırın. Bu iki pozisyon arasında yumuşak bir geçişle hareket ederek omurganın esnekliğini artırabilirsiniz.

  1. Köprü

Özellikle bel bölgenizi güçlendirerek omurga esnekliğinizi artıran köprü hareketi için sırtüstü yere uzanın, dizlerinizi bükün ve ayak tabanlarınızı yere bastırın. Nefes alarak kalçanızı yavaşça yukarı kaldırın. Ne kadar çok kaldırabilirseniz omurganızı o kadar fazla rahatlatabilirsiniz. Birkaç saniye yukarıda bekledikten sonra yavaşça aşağı inin.

Omurga Eğriliği için Hangi Spor Yapılmalı?

Omurga eğriliği olan kişiler için spor, omurgayı destekleyen kasları güçlendirmek ve kaslara esneklik kazandırmak için önemlidir. Masa başı çalışanların da değerlendirebileceği yukarıdaki antrenman rutinine ek olarak daha birçok spor dalını omurga eğriliği için uygulamak mümkün. Omurga eğriliği olanlar için en çok tavsiye edilen bazı spor dalları şunlardır:

  • Yüzme
  • Pilates
  • Yoga
  • Yürüyüş
  • Bisiklet Sürme
  • Dans

Omurga eğriliği olan bireylerin spor seçimlerinde dikkatli olmaları ve bir uzmana danışmaları gerektiği unutulmamalıdır. Bu sporları omurga eğriliği tedavisi için tercih etmeden önce uzman görüşlerini almanız önemlidir.

Skolyoz Hangi Hareketleri Yapamaz?

Skolyozun şiddetine, tipine ve kişinin bireysel özelliklerine bağlı olarak bazı hareketler rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Skolyozu olan kişilerin özellikle bu hareketlerden kaçınması önemlidir:

  • Omurganın aşırı dönmesi veya yanlara doğru bükülmesine neden olan egzersizler
  • Ağırlık kaldırma çalışmaları
  • Zıplama veya sert koşma gibi yüksek etkili hareketler
  • Geriye ve öne doğru eğilme hareketleri
  • Tek tarafı çalıştıran hareketler

Kaçınılması gereken bu hareketler, skolyozun şiddetine göre kişiden kişiye değişir. Bu nedenle yapmamanız gereken hareketler konusunda da uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Omurga eğriliği için yapacağınız egzersizlerde ihtiyaç duyacağınız spor malzemeleri gibi gerekli ekipmanlara Barcin.com ile ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version