Menu
in

Omuz Kası Yırtığı Nasıl Oluşur?

Omuz çevresinde, omzun ağrısız hareket edebilmesi için büyük önem taşıyan bir kas grubu vardır. Omuz eklemi bir baş ve yuvadan oluşur. Omzun hareketi kaslar ve tendonlar tarafından kontrol edilir. Omuz çevresindeki bu kas ve tendonlara ‘rotator manşet’ de denir Bu tendonlarda aşınma, yıpranma, travma (örneğin bir kaza sonucu) ya da bunların bir kombinasyonu nedeniyle yırtılma (kopma) meydana gelebilir. Omuz çevresindeki tendonlardan birindeki yırtık ‘rotator manşet lezyonu’ olarak adlandırılır ve ağrıya, güç kaybına neden olabilir.

Omuz kası yaralanması, örneğin düşme, aniden çok ağır bir şeyi kaldırma nedeniyle kademeli veya akut olarak gelişebilir. Kaslar ve tendonlar bir aşınma ve yıpranma süreci, yaşlılık, aşırı yüklenme, travma (örneğin omuz üzerine düşme) veya olağandışı, ağır işler yapma nedeniyle incelebilir ve yapılarını kaybedebilir. Peki omuz kas yırtığı tam olarak nedir, neler omuz kası yırtığına neden olur ve tedavisi nedir?

Omuz Kası Yırtığı Nedir?

Omuz ekleminiz dört kasla çevrilidir. Bu kasların ve tendonların işlevi, omuz eklemini hareket ettirmek ve stabilize etmektir. Omuz başı, döndürücü manşet tarafından omuz yuvasında güvenli bir şekilde tutulur. Kürek kemiği kasları ile birlikte omuz kasları kolun tüm hareketlerinde aktif rol oynar. Omuzda kas yırtılması ise eklemin etrafındaki dört kasın çatlaması ya da tamamen yırtılmasıdır. Omuz kasındaki bir yırtık akut olarak meydana gelebilir veya kronik olarak ilerleyebilir.

  • Akut: Omuz kas yırtılması genellikle düşme gibi bir travmadan kaynaklanır. Ani bir hareket, çok ağır yük taşımak veya omzun yuvadan çıkması da yırtıklara neden olabilir.
  • Kronik: Uzun süredir var olan çatlaklar genellikle şikayetlerin sinsi başlangıcına neden olur. Bu tür çatlaklar çoğunlukla 50 ila 60 yaşından sonra ortaya çıkar. Nedenleri ise geçmişte düşme, uzun süre ağır egzersiz yapmak, uzun süreli tendon tahrişi, tekrarlanan aşırı yüklenme, yaşlılık, omuz ekleminin aşınması veya deformasyonu olabilir. Genellikle faktörleri birkaçının birleşimi de olabilir.

Omuz Kası Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Omuz yırtığı belirtileri, her tendon yaralanmasında olduğu gibi ağrı ile başlar. Omuz yırtığı da bu sebeple ağrıya, hareket kısıtlılığına ve güç kaybına neden olur. Omuz kası yırtığınız olup olmadığını ise şu belirtilerden anlayabilirsiniz:

  • Genellikle yırtık bölgesinde şişlik ve bazen morarma meydana gelir. Ancak tendon yırtığında her zaman ağrı olmayabilir.
  • Bazen kol hareketlerinde kısıt ya da esneklik kaybıyla da kendini gösterebilir.
  • Kas yırtılması belirtileri gece ağrısı, omuz kaslarını kasarken ağrı, yırtık bir omuz tendonunun belirtileri olabilir.
  • Mevcut, büyüyen bir tendon yırtığı da (gece) ağrıda artışa neden olabilir. Buna genellikle kalıcı güç kaybı eşlik eder. Bu nedenle en ufak bir belirtiyi göz ardı etmemeniz oldukça önemlidir.

Omuz Kası Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tendon ve kas yaralanmalarında pek çok tedavi yöntemi vardır. En önemlisi ise ağrınız olduğunda doktora başvurmanız ve doğru teşhis konulmasıdır. Bu sayede doğru tedavi yöntemi ile kısa sürede iyileşebilirsiniz. Bununla birlikte bu tür yaralanmaların önüne geçmek de oldukça önemlidir. Spor yaparken gerekli önlemleri almanız, koruyucu ekipman ve rahat hareket etmek için egzersiz ayakkabısı kullanmanız tavsiye edilir.

Kas yırtılması tedavisi söz konusu olduğunda ise dinlenme, fizik tedavi, ilaç tedavisi, enjeksiyon ve ameliyat seçenekleriniz vardır. Ameliyat hemen her kas yırtılmasında olduğu gibi en son seçenektir. Öncesinde dinlenmeniz ve omzunuzu mümkün olduğu kadar az kullanmanız istenir. Fizik tedavi de ise fizyoterapist ağrıyı azaltmak için egzersiz terapisi uygular. Omuz eklemlerinin koordinasyonunu ve kas gücünü geliştirir.

Fizyoterapiye rağmen omuz ağrınız devam ederse pratisyen hekim veya ortopedi cerrahı enjeksiyon yapabilir. Enjeksiyon tahriş olmuş tendonların sakinleşmesini sağlar. Tendondaki yırtık belirgin bir güç kaybına veya kalıcı ağrıya neden oluyorsa ortopedi cerrahi bir ameliyat önerebilir. Bu operasyonda yırtık kas dikilir ve fizik tedaviye başlanır.

Spor yaparken bu tür sorunlarla karşılaşmamanız için limitlerinizi iyi bilmeniz ve vücudunuzu aşırı zorlamadan antrenman yapmanız oldukça önemlidir. Ayrıca egzersiz giyim konusunda esnek ve rahat modeller seçmeniz de hareketlerinizi doğru yapmanızı sağlar. Bununla birlikte Barcin.com ayrıcalıklarıyla sunulan dizlik, dirseklik, eldiven gibi egzersiz aksesuarları ile yaralanmalardan korunabilir, dilediğiniz ekipmanı satın alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version