Menu
in

Boyun Fıtığına İyi Gelecek 5 Egzersiz

Her gün kullanılan telefon ve bilgisayar, duruş bozukluğunun en büyük nedenleridir. Telefona bakmak için boynun eğimli durması ya da bilgisayar başındayken yanlış konumlandırılmış bir ekran görüş açısınızı olumsuz etkiler. Konumunuzun yanlış olduğunu fark edemeyebilirsiniz ancak bir noktada boynunuz ağrımaya başlar. Kolda, omuzlarda ve hatta elde yayılan bir ağrı hissedebilirsiniz. Kolda uyuşma veya karıncalanma da meydana gelebilir. Bu nedenle ister masa başı çalışıyor olun ister faal bir sporcu olun her şeyden önce duruşunuza dikkat etmeniz gerekir. Çünkü boyun fıtığı ciddi bir omurga sorunudur. Ancak çok fazla ilerlemeden egzersizlerle kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkündür.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı patlaması, sıkışmış sinir ile ifade edilir. Servikal disk herniasyonu da denilen boyun fıtığı servikal omurgadaki bir intervertebral diskin veya boynunuzdaki bir intervertebral diskin sıkışmasıdır. Şişkinlik sinirlere baskı yapabileceği için şiddetli ağrılar meydana gelir. Çünkü sinir sıkıştığı için tahriş olur veya iltihaplanır, bu da kürek kemiği çevresinde ve kol yukarısında sürekli ağrı hissetmenize neden olabilir. Sinir sinyalleri daha az iletebildiğinden, genellikle karıncalanma, uyuşma ve bazen güç kaybı da olur. Kol ağrısı genellikle boyun ağrısından daha şiddetlidir ve boynunuzla belirli hareketler yaptığınızda şiddetlenir. Boyun fıtığı hayat kalitesini düşüren bir durumdur ancak genellikle 6 ile 9 ay arasında tamamen kaybolur. Sinir genellikle biraz şişer ve bu nedenle daha fazla yer kaplar. Neyse ki, şişmiş sinir normal boyutuna geri döndüğünden çoğu durumda ameliyat gerekli değildir.

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur?

Yeterince sık yapılırsa boyun fıtığına neden olabilecek birkaç aktivite vardır. Bunlar; boynu öne eğme, dengesiz duruş, kolların vücudun önünde tutulduğu aktiviteler ve ağırlık kaldırma gibi egzersiz olabilir. Boynu yana doğru döndürmek veya bükmek de gerginliğe neden olabilir. Bazen şiddetli bir hapşırma gibi küçük ama şiddetli bir hareketten kaynaklanabilir. Bununla birlikte aşırı yük varken aniden boynunuzu bükerseniz, fıtık oluşumu tetiklenebilir. Uzun süre yanlış pozisyonda uyumak da boynunuz için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Tüm bunlara ek olarak rahatsız olmadan da boyun fıtığı olmanız mümkün.

Boyun fıtığı belirtileri herkeste aynı şekilde meydana gelmeyebilir. Ancak çoğu zaman boyun fıtığı olmadan önce boyun şikayetleriniz olur. Servikal disk herniasyonunun semptomları spinal disk herniasyonundan farklıdır. Bunun nedeni, boyundaki sinir köklerinin omuza, kola ve ellere ayrılmasıdır. Boyun fıtığının sonucu, omuzlarda ve kolda, hatta çoğu zaman ele yayılan bir ağrıdır. Kolunuzda uyuşma, karıncalanma hissedebilirsiniz. Elde veya kolda kuvvet kaybı olması da muhtemeldir. Hatta felç belirtilerinin ortaya çıkması ve belirli kasların işlevsiz kalması bile mümkündür. Bununla birlikte çoğu durumda boyun fıtığı egzersizleri iyi bir çözümdür. İyi bir egzersiz için ekipman da önemlidir. Bunun için egzersiz ayakkabısı ve kıyafetlerini iyi seçmeniz tavsiye edilir.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Boyun fıtığı tedavisinde öncelikle devam eden yanlış hareketlerden kaçınmanız ve dinlenmeniz önerilir. Dinlendiğiniz için boyundaki baskıyı azaltmış olursunuz. Bundan sonra boynu doğru şekilde tutmanız önemlidir. Sinir uzun süredir sıkıştığı için hareketlere aşırı duyarlılığı önlemek için özel egzersizler gerekir. Bunlar kol ve boyun ile yapılan çok hassas, sakin ve ağrısız hareketlerdir. İlerlemiş boyun fıtığı egzersizleri de mevcuttur, ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bunun için doktorunuza başvurmanız ve hareketlerin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmeniz de oldukça önemlidir. Egzersizlere izin verildiği takdirde bu boyun fıtığı hareketlerini yapabilirsiniz:

  • Sandalyeye dik oturun ve başınızı çok nazikçe sağ omzunuza doğru çevirin. Bu konumda beş saniye kalın. Egzersizi diğer omzunuzla tekrarlayın.
  • Sandalyede dik oturun ve başınızı öne, göğsünüze doğru eğin. Bu konumda da beş saniye kalın. Ardından başınızı yavaşça tekrar yukarı kaldırın.
  • Sandalyede dik oturun, nefes verin ve başınızı tavana doğru hareket ettirin. Bu konumda beş saniye kalın. Başınızı yavaşça geriye doğru kaldırın.
  • Ayakta ya da dik otururken başınızı yavaşça geniş daireler çizerek çevirin ve boyundaki gerilimi sürekli olarak başınızın büküldüğü yerin karşısındaki yere taşımaya çalışın. Dört kez sola, dört kez sağa tekrarlayın.
  • Dik oturun ya da dik konumda durun. Boynunuzu sabit tutun ve başınızı çenenize doğru eğin. 2-3 saniye bekledikten sonra dinlenin ve 10 kez tekrarlayın.

Boyun fıtığının pek çok sebebi vardır ve çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle gündelik yaşamınızda ayakta ya da otururken boynunuzun konumuna dikkat etmeniz gerekir. Bununla birlikte egzersiz esnasında da boyun yaralanmaları fıtığa neden olabilir. Bunun için iyi bir ekipman ve koruyucular edinmeniz önemlidir. Egzersiz giyim rahat olmalı ve hareketlerinizi kısıtlamamalıdır. Kısıtlanmış hareketler, ani kol, bacak, boyun dönmesine neden olabilir. Ayrıca dizlik, dirseklik gibi boynunuzu koruma altına alabileceğiniz egzersiz aksesuarları da edinebilirsiniz. Tüm ekipman çeşitleri için Barcin.com ürünlerine göz atabilir, ideal egzersiz için ayakkabı ve aksesuarlar satın alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version