Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde hormonların katkısı büyüktür. Hormonlar; endokrin yani iç salgı bezlerinden salgılanarak kana geçen ve hedef dokulara ulaşarak metabolizmanın faaliyetler için gerekli desteği veren bileşenlerdir. Her bir hormon farklı bir metabolik işleve yardımcı olur. Hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardan biri de östrojendir. Ancak üreme çağındaki kadınlarda yüksek oranda bulunması ve doğurganlıkta önemli rol oynaması sayesinde kadınlık hormonu olarak kabul edilir.Östrojen hormonun salgılanmasında düzenli spor yapmanın önemi büyüktür. Egzersiz için teri vücuttan atan ve spor yapmayı daha konforlu hale getiren Nike Dri Fit ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Östrojen Hormonu Nedir?
Kadın üreme fonksiyonlarının gelişimi ve adet döngüsünün düzenlenmesinde önemli rol oynayan östrojen, yumurtalıklardan sentezlenen bir hormondur. Böbrek üst bezleri ve yağ dokusunda da çok az miktarda üretilebilen hormon, kadınlarda yumurtlama işlevinden sorumludur. Adet döngüsünün düzenli olmasını sağlayan östrojen hormonu meme gelişimi, koltuk altı ve pubik kıllanması, kalçaların erkeklere oranla daha geniş olması, saçların gürlüğü gibi kadınsal vücut değişikliklerinde de önemli rol oynar. Aynı zamanda hamilelik döneminde embriyonun rahim iç zarına tutunması ve beslenmesini sağlar. Bunlara ek olarak vajinal kayganlığı sağlar ve vajina içinde bakteri gelişimini engellemek amacıyla ortamın pH dengesini korur.
Östrojen Hormonunun Vücuda Etkileri Nelerdir?
Kadın üreme fonksiyonlarındaki anahtar rolünün yanı sıra östrojen genel vücut sağlığı üzerinde de bazı etkilere sahiptir. Bunlar:
- Kemik mineral yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur. Kemik hücrelerinin sentezini destekler ve hücre yıkımını önler. Kadınlarda kalça kemiğinin genişliği ve omuzlarının dar olmasından sorumludur. Kalça ve uyluk çevresinde yağ depolanmasını artırarak dişilere özgü kıvrımlı ve şekilli bir yapı oluşmasını sağlar.
- Vücudun yağ/kas oranının dengelenmesi ve enerji metabolizmasının düzenlenmesinden sorumlu insülinin kolesterol düzeyi üzerindeki olumlu etkisini destekler. HDL yani iyi huylu kolesterol düzeyinin artışı ve LDL yani kötü huylu kolesterolün azalması için faaliyet gösterir. Tüm bunlar östrojenin kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olmasını sağlar.
- Cilt hücrelerinin elastik yapıya sahip olmasından sorumlu kolajen sentezini artıran östrojen hormonu, cildin kadınlara has yumuşak ve canlı dokuya sahip olmasına yardımcı olur.
- Endorfin yani mutluluk hormonunun salgılanmasını uyararak ruh sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kişinin kendisini daha enerjik ve dinç hissetmesini sağlayabilir. İştah kontrolü sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Östrojen hormonun salgılanmasını desteklemek için fiziksel aktivitenizi artırabilir, vücut yapınıza uygun sportif faaliyetleri düzenli olarak yapabilirsiniz. Egzersiz sırasında ısıyı vücutta hapseden Nike Tech Fleece ürünlerini tercih ederek her mevsim spor yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Östrojen İçeren Besinler Nelerdir?
Vücutta düzenli bir şekilde salgılanan hormon, yaş ile birlikte azalır ve menopoz döneminde yani adetin kesilmesi ile birlikte etkisini tamamen yitirir. Östrojen eksikliğinin tedavisi için vücuda dışarıdan östrojen içeren ilaçlar verilir. Bu ilaçlar dışında kanda östrojen seviyesini yükselten herhangi bir besin söz konusu değildir. Ancak fitoöstrojen denilen östrojen içeriğine sahip besinler, hormonun eksikliğinde görülen semptomların tedavisinde faydalı olabilir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların aşağıdaki östrojen içeren besinler ile diyetlerini zenginleştirmeleri önerilir:
- Keten tohumu
- Nohut
- Susam tohumu
- Kuru kayısı, kuru incir, hurma gibi kuru meyve çeşitleri
- Soya fasulyesi
- Buğday kepeği
- Şeftali
- Tofu
Östrojen ve Spor Arasındaki Bağlantı
Düzenli egzersiz yapmak vücut hormonlarının kan düzeylerinin korunmasına yardımcı olur. Ancak yüksek yoğunluklu egzersiz kadınlarda östrojen hormonun sentezinde sorumlu FSH ve LH denilen hormonların kandaki seviyelerini artırır. Bu hormonların kanda yüksek oranlara çıkması östrojen eksikliğine ve adet dönemlerinde gecikmelere yol açabilir. Optimal seviyede yapılan antrenmanların vücuttaki östrojen seviyesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Östrojen eksikliğine bağlı olarak gelişen kemik kaybı ve kemik erimesi gibi semptomların tedavisinde hafif egzersizler yapılması önerilir. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı düzenli egzersiz ile desteklenerek vücuttaki östrojen seviyesi dengelenebilir. Antrenman sırasında kullanabileceğiniz spor giyim ürünleri ve ekipmanlarına Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Baharda Spora Başla koleksiyonu ile rahat ve konforlu spor yapabilirsiniz.