Menu
in

Sağlıklı Kalmak İçin Tavsiyeler

Sağlıklı Kalmak İçin Tavsiyeler

Gündelik yaşamın yoğun temposu, hava kirliliği, şehirleşme, stres… Siz farkında olmasanız da, yaşamınızda sağlığınızı gizliden gizliye riske atan birçok faktör olabilir. Bu tip faktörleri tümden ortadan kaldırmak mümkün olmadığındaysa, onlarla başa çıkmaya ve böylelikle sağlığınızı korumaya çalışmanız önem kazanır. Mutlu, huzurlu ve uzun bir yaşamın temel yapı taşı, sağlıktır. Sağlıklı kalmak için ve yaşam kalitenizi artırmak için bazı gündelik alışkanlıklarınızı gözden geçirebilir, hayatınızda küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin, sağlıklı kalmak için uygulayabileceğiniz ipuçlarına daha yakından göz atalım. 

1. Kişisel Hijyeninize Özen Gösterin

Sağlıklı bir yaşam sürmek için kişisel hijyeninize her daim özen göstermeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Ancak özellikle kış ayları gibi, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştığı ve vücudunuzun daha savunmasız olduğu dönemlerde, kendinizi dışarıdan gelen risklere karşı korumayı ihmal etmemelisiniz.

Ellerinizi sık sık yıkamanın yanı sıra ağız ve diş sağlığınızı da göz önünde bulundurmalı, rutin kontrollerinizi aksatmamalısınız. 

2. İşlenmiş Gıda Tüketimini Azaltın

Kimyasal maddeler, koruyucular, gıda boyaları, renklendiriciler, katkı maddeleri… Tükettiğiniz hazır gıdaların içinde bulunan ve sağlığınızı her geçen gün riske atmayı sürdüren işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca az tüketmelisiniz. Elbette şehir hayatının yoğun temposu içinde her an doğal ve sağlıklı yiyecekler tüketmek kolay olmayabilir. Ancak işlenmiş gıdaların içeriğinde bulunan kimyasal maddelerin vücudunuzda uzun vadede yağ olarak depolandığını, böylece yağ oranınızı artırarak olası sağlık problemlerine davetiye çıkardığını unutmamalısınız. 

3. Günlük Sıvı İhtiyacınızı Karşılayın

Formda ve sağlıklı kalmak için, vücudunuzun günlük ihtiyaç duyduğu sıvı desteğini karşılamalısınız. Aksi takdirde metabolizmanız yavaşlayabilir, iç organlarınız hasar görebilir ve yaşam kaliteniz düşebilir.

Yeterli miktarda su içmek oldukça basit bir ipucu olsa da, gündelik hayatın keşmekeşi içinde ne kadar su içtiğinin farkında olmayan ve vücuduna yeterli desteği sağlayamayan insanların sayısı hiç de az değil. Siz de sıvı tüketiminizi takip etmek için bu amaçla hazırlanmış uygulamalardan yardım alabilir, kendinize su içmeyi hatırlatacak anımsatıcılar oluşturabilirsiniz. 

4. Kendinize Zaman Ayırın

Uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek için yalnızca fiziksel değil, ruhsal sağlığınızı da mümkün olduğunca korumalısınız. Elbette her daim mutlu ve stresten uzak yaşamak kimse için mümkün değildir. Ancak karşınıza sizi strese sokan ya da mutsuz eden olaylar ya da kişiler çıktığında, bu faktörlerle başa çıkmaya odaklanmanızı kolaylaştıracak çözümler geliştirebilirsiniz. Hayal kurmaktan vazgeçmeyin.

Sizi olumsuz etkileyen, enerjinizi sömüren insanları hayatınızdan uzaklaştırın. Size stres kaynağı oluşturan bağımlılıklardan, sağlığınızı riske atan alışkanlıklardan uzak durun. Konfor alanınızı güvende tutun ve ihtiyaç hissettiğiniz anda bu alana sığınarak kendinize zaman ayırmayı, zihninizi dinlendirmeyi unutmayın. 

5. Probiyotik Besinler Tüketin

Sağlıklı bir vücudun temel anahtarlarından biri, sağlıklı bir sindirim sistemidir. Öyle ki, bağırsaklarımız ikinci beynimiz olarak anılır. Yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotik besinler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Probiyotik besinleri beslenme düzeninize ölçülü miktarda eklediğiniz takdirde, olası sindirim sistemi sorunlarına karşı önlem alabilir, vücudunuzun direncini artırabilirsiniz. Elbette bu tip besinleri listenize eklemeden önce doktorunuzun tavsiyelerine başvurmayı unutmamalısınız. 

6. Şok Diyetlerden Uzak Durun

Vücudunuzun yağ oranını ideal düzeye getirmek ve formda kalmak, sağlıklı yaşam için harika bir adımdır. Ancak bunu yaparken vücudunuzu yıpratan, size mucizevi çözümler vadeden, sağlığınızı riske atan tüm yöntemlerden uzak durmalısınız. Oldukça katı ve çok az miktarda kalori içeren şok diyetler, metabolizmanızı yavaşlatarak olası sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Bu tip diyetleri uyguladığınız ilk aylarda hızla kilo kaybetseniz bile, diyeti bırakıp standart yaşam temponuza döndüğünüz anda çok daha fazla kilo alabilirsiniz.

Üstelik bunu yaparken bağışıklık sisteminizi olumsuz anlamda etkileyebilirsiniz. Formda ve sağlıklı kalmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içeren bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. 

7. Uyku Düzeninizi Gözden Geçirin

Yeterince dinlenmeyen birinden sağlıklı kalmasını bekleyebilir misiniz? Hem fiziksel hem de psikolojik olarak dirençli olabilmek için, uykuya ihtiyacınız var. Çok az ya da düzensiz uyumak, sağlığınızı riske atan bir alışkanlığa dönüşebilir. Günde en az 6 – 7 saat uyumaya ve mümkün olduğunca aynı saatlerde uyuyup uyanmaya özen göstermelisiniz. Böylelikle her yeni güne daha zinde ve mutlu şekilde uyanabilirsiniz. 

8. Fiziksel Aktivitenizi Artırın

Hareketsiz bir yaşam, sağlığınızı doğrudan riske atar. Sağlıklı kalmak ve zinde hissetmek için sporu yaşamınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Elbette bunu yaparken yaşam temponuza, sağlık durumunuza ve ilgi alanlarınıza uygun şekilde hareket etmeniz büyük önem taşır. Aksi takdirde spordan soğuyabilir, fiziksel aktivite düzeyinizi artırırken sürdürülebilir çözümler bulmakta zorlanabilirsiniz. Spora olan ilginize ve spor geçmişinize göre size en uygun branşı ve antrenman düzeyini belirleyebilir, en hareketsiz günlerde bile kısa yürüyüşlere çıkarak basit egzersizlerden oluşan bir program oluşturabilirsiniz. Fiziksel aktivitenizi artırdıkça spor yapmaktan daha çok keyif alacağınıza ve daha enerjik hissedeceğinize hiç şüpheniz olmasın.

Spora başlarken size en uygun ekipmanları ve aksesuarları bulmak için barcin.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Stresten Kurtulma Yolları yazımız ilginizi çekebilir.

Yorum Yazın

Exit mobile version